Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni turizme kazandırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yaklaşık bir yıl deltanın UNESCO'ya girebilmesi için hazırlık yaptıklarını, daha sonra başvurularını gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, "Burayı çok önemsiyoruz. Burası henüz dünyada çok tanınmış değil ama gelecekte dünyaca bilinecek. Şu ana kadar bu algıya sahip değil. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni doğal hayatla ilgili UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne teklif ettik. UNESCO da teklifimizi kabul ederek önce geçici listeye aldı." dedi.
"Kalıcı listeye girmek için ödevlerimizi isteyeceğiz"
"UNESCO'ya diyeceğiz ki; 'kalıcı miras listesine girebilmek için bize ödevimizi verin'. Hangi ödevlerimiz varsa bunları hızlıca yerine getireceğiz." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu habitatın varlığını sürdürebilmek ve buraya zarar verebilecek tüm unsurların ortadan kaldırılmasına dönük bir kaynak kullanımı, proje, yani bir ödev üstlenmemiz gerekiyor. Bu ödev buradaki doğal hayatın sürdürülebilir olmasına dönük bir ödevdir diye düşünüyorum. Yanlış yapmamak üzere bilim insanlarıyla temaslarımız var. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve koruma kuruluyla hep el ele tutuştuk. Koruma kurulu her ay bir toplantı yapıyor. O toplantıda onların hassasiyetini dinliyoruz. Burayı 15-20 yıldır gözleyen bilim insanlarının hassasiyetlerini dinliyoruz."
Kızılırmak Deltası'nda turizm altyapısına yönelik doğaya uygun ahşap gözlemevleri ve ulaşım yolları inşa ettiklerini dile getiren Yılmaz, "İnsanlarda da farkındalık oluşturmak için buraya belirli aralıklarla geziler düzenliyoruz. Öğrenciler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini deltada ağırlıyoruz. Benzer tanıtım çalışmalarıyla Kızılırmak Deltası'nda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.
"Bu güzellik bize Allah'ın bir lütfu"
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin Allah'ın kendilerine bir lütfu olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Sadece bize değil, burada yaşayan tüm canlılara bir lütuf bu. Onların rahat yaşayabilmeleri için Allah'ın onlara bahşettiği doğal bir ortam. Libya'dan, Sudan'dan leylekler kış başında daha serin bir yaz geçirmek için buraya geliyor. Yazı burada geçiriyor. Burada yumurtluyor. Yavrusuyla kış başında daha sıcak bir kış geçirmek için de Afrika'ya gidiyor. Burası Allah'ın canlılar için bahşettiği güzel bir ortam. Biz de böyle alanlarda yapılması gereken, bilimin gerektirdiklerini araştırıp hassasiyeti yüreğimize yerleştirip elimizden gelen gayreti göstereceğiz."
Kızılırmak Deltası
Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Deltada, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
dikGAZETE.com