Genel

Kişisel verilerin işlenmesi için velilerden izin alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kişisel verilerin işlenmesi için velilerden izin alınacak
15-10-2020 13:53

ANKARA (AA) - EÄŸitim kurumlarında yürütülecek her türlü faaliyet kapsamında, okula yeni baÅŸlayan öÄŸrenciler için ilk bir ay içinde ve okulda kaldıkları süreyle sınırlı olmak üzere bir defaya mahsus olarak, kiÅŸisel verilerin iÅŸlenmesi ve korunması çerçevesinde öÄŸrenci velisi aydınlatılacak ve açık rıza onayı alınacak.

Milli EÄŸitim Bakanlığı EÄŸitim Kurumları Sosyal Etkinlikler YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

DeÄŸiÅŸiklikle, sosyal etkinlikler öÄŸretim programlarının yanında internet üzerinden uzaktan eriÅŸim yoluyla veya belirli bir yerde yapılan bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öÄŸrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diÄŸer etkinlikleri tanımlayacak. Sosyal etkinlikler kapsamında düzenlenecek gezilerde kullanılacak araçlar, trafiÄŸe çıkış tarihi itibarıyla 12 yılını tamamlamamış olacak.

YönetmeliÄŸe, "kiÅŸisel veri" ile "kiÅŸisel verilerin iÅŸlenmesi" tanımları da eklendi. Buna göre, "kiÅŸisel veri", kimliÄŸi belirli veya belirlenebilir gerçek kiÅŸiye iliÅŸkin her türlü bilgiyi ifade edecek. "KiÅŸisel verilerin iÅŸlenmesi" ise kiÅŸisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, deÄŸiÅŸtirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleÅŸtirilen her türlü iÅŸlemi anlatacak.

KiÅŸisel veri iÅŸleme faaliyetlerinde, KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuatta yer alan usul ve esaslara uyulacak. EÄŸitim kurumlarında yürütülecek her türlü faaliyet kapsamında, okula yeni baÅŸlayan öÄŸrenciler için ilk bir ay içinde ve okulda kaldıkları süreyle sınırlı olmak üzere bir defaya mahsus olarak kiÅŸisel verilerin iÅŸlenmesi ve korunması çerçevesinde öÄŸrenci velisi aydınlatılacak ve açık rıza onayı alınacak.

DeÄŸiÅŸiklikle Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesine Dünya Ä°lk Yardım Günü (eylül ayının 2. cumartesi), Mevlana Haftası (7-17 Aralık), Disleksi Haftası (ekimin ilk haftası), Dünya Disleksi Günü (ekim ayının ilk perÅŸembe günü) ve Hayat Boyu ÖÄŸrenme Haftası (haziranın ilk haftası) eklendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER