Elazığ
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Kış sofralarını süsleyen erişte için komşular imece usulü mesaideKarakoçan ilçesinde Yeni Mahallede oturan bir grup kadın, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve sofralardan eksik etmedikleri erişteyi hazırlamanın telaşını yaşıyor.
Her gün bir evin bahçesinde kurdukları alanda bir yandan eriştelerin hamurunu yoğuran kadınlar, diğer taraftan da kestikleri erişteleri yere serdikleri bezlerin üzerine dizerek kurutuyor.
Kurutma işleminin ardından toplanan erişteler, paketlenerek kışlık yemek yapımına hazır hale getiriliyor.
"El birliği ile birbirimize yardım ederek erişte açıyoruz"
Erişte yapan kadınlardan 50 yaşındaki Havva Özgül, AA muhabirine, büyüklerinden devraldıkları geleneksel erişte yapımını her yıl sürdürdüklerini söyledi.
Mahallelerindeki komşuları ile kış için imece usulü erişte yaptıklarını aktaran Özgül, "Mahallemizde yıllardır çok güzel komşuluklarımız var. Komşuluk hakkımızı devam ettiriyoruz. Kış yaklaştığı için komşularımız ile bir araya geliyoruz. Birbirimize yardım ederek erişte yapıyoruz." dedi.
Kendi tarlalarında ürettikleri buğdaylardan elde ettikleri unla yaklaşık 1 ay erişte yapımının sürdüğünü anlatan Özgül, eriştenin hem çorbalık hem de pilav için olduğunu kaydetti.
Eledikleri unu yoğurarak hamuru hazırladıklarını anlatan Özgül, "Eriştemizi yapıp seriyoruz. Kuruduktan sonra keserek küçük parçalar haline getiriyoruz. Onu da kuruması için seriyoruz. Küçük kare şeklinde yaptığımız çorba, uzun şekilde kesip kavurduktan sonra yaptığımız erişte ise pilav eriştesidir." ifadelerini kullandı.
"20 dakika içerisinde çorba hazır oluyor"
Songül Doğan da erişteyi kışın sofralarından eksik etmediklerini aktararak, el birliğiyle kış hazırlığı yapma geleneğini asırlardır devam ettiklerini söyledi.
Komşularının desteğiyle erişteyi daha kolay yaptıklarını belirten Doğan, şöyle devam etti:
"Böyle yapınca çok kolay oluyor. Yaptığımız erişte hazır olduğu için kışın pratik bir şekilde çorba yapıyoruz. 20 dakika içerisinde çorba hazır oluyor. Kışın sıcak sıcak içiyoruz. Yaşlılarımız erişte çorbasını çok seviyor."
Nafiye Ayna ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla katılımcı komşu sayılarını sınırlı tuttuklarını belirtti.
Eriştenin kış aylarında sofralarında eksik olmadığını ifade eden Ayna, her yıl erişteyi komşularıyla yaptıklarını kaydetti.
Ayna, "Erişteyi gülerek, eğlenerek yaptığımız için çok güzel vakit geçiriyoruz. Birlik ve beraberlik var. Kimi çağırırsak geliyor. El birliğiyle tüm işlerimizi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com