Gündem

Kış çileği hasadı başladı

Yurt genelinde ağır kış şartları hissedilirken, Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan Mersin’in Silifke ilçesinde açıkta yetiştirilen sıcak yaz günlerinin gözde meyvesi çileğin hasadına başlandı. Çileğin kilosu 7,5 liradan tarlada alıcı buluyor.

Kış çileği hasadı başladı
26-11-2015 12:34

Gülümpaşalı Mahallesi’nde çilek üreticisi Mustafa Ulaştır’ın tarlasında çilek hasadı yapılırken, toplanan 100 kilogram çilek İstanbul’a gönderildi. Üretici Mustafa Ulaştır, “Çilek fidemizi 2015 Eylül ayında diktim, Kasım ayında hasadını yapıyorum. Çileğin tadı, aroması çok güzel. Açıkta naylonla üzeri kaplı tarlamızda çilek hasadı Türkiye’de bir ilk. Türkiye’nin ilk çilek hasadını yaptık. Allah kazancımızı bereketlendirsin. Sezon sonuna kadar 4 dönüm tarlamdan 12 ton çilek hasadı bekliyorum. Kilogramı 7,5 liradan alıcı buluyor” dedi.

Normal şartlarda mevsimindeyken 1 ile 1,5 liradan satılan çileğin bugünlerde daha tarlada 7,5 liradan alıcı bulduğunu anlatan Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer ise, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını söyledi.

“Kış girerken çilek hasat ettiğimizi görenler şaşkınlığını gizleyemiyorlar” diyen Türer, “Öyle ki, meyveleri gönderdiğimiz diğer illerden bu yönde de olumlu tepkiler alıyoruz. Şu an için sınırlı miktarda hasat edilen ürüne gelen talepleri karşılamakta güçlük çekiyoruz. Ancak bundan sonra yavaş yavaş hasat miktarı artacak ve herkes soğuk kış günlerinde bol bol çilek tüketebilecek” dedi.

60 BİN TON ÇİLEK HASADI HEDEFLENİYOR

Bu arada, Silifke Ziraat Odası’nın yaptığı araştırmalara göre, ilçe genelinde mart ayının son günlerinden itibaren çilek bolluğu yaşanacak. Bu sezon 15 bin dönüm alandan 60 bin ton çilek hasadının beklendiği ilçede, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin bir bölümünün yurt içinde pazarlanması, bir bölümünün de başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilmesi bekleniyor.

Çilek, ilçenin önemli bir istihdam kaynağı olarak dikkati çekiyor. Ekim döneminden hasat sonuna kadar yaklaşık 3 bin aileye geçim kapısı olan çilek, çoğunluğu kadınlardan oluşan binlerce kişinin el emeğinin ardından sofralara ulaşıyor. İlçe merkezinin yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’tan gelen gezici tarım işçileri de çilek bahçelerinde çalışarak geçimlerini sağlıyorlar.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER