Kültür Sanat

Kırmızı periler diyarı 'Narman'

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman Peribacaları, görsel şöleniyle ziyaretçilerini etkiliyor.

Kırmızı periler diyarı 'Narman'
14-10-2017 14:47

ERZURUM-Yunus Okur

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012 yılında Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan ve "kırmızı periler diyarı" olarak adlandırılan Narman Peribacaları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Halk arasında "kırmızı periler diyarı" olarak da adlandırılan peribacaları, oluşumu ve yapısı bakımından dünyada sadece Amerika'nın Kolorado Vadisi'ndeki Grand Kanyon ile benzerlik taşıyor.

Yılda 6 milyon turisti çekebilecek potansiyele sahip olan ve oluşum süreci 300 milyon yıl öncesine dayanan Narman Peribacaları, jeolojik özellikleri ve güzelliğiyle ziyaretçilerini etkiliyor.

Film yapım ekipleri de ilgi gösteriyor

Türkiye'nin önemli turizm bölgeleri arasında gösterilen Narman Peribacaları'nın tanıtımı için yürütülen çalışmalar sayesinde yurt içinden ve yurt dışından birçok turist bölgeye gelerek, jeolojik oluşumun güzelliğini yerinde görme imkanı buluyor.

Kendisine hayran bıraktığı ziyaretçileri binlerce yıl geçmişe götüren sahada, daha önce çok sayıda yerli ve yabancı film yapım ekibi de inceleme yapmıştı.

Coğrafyacı-araştırmacı Serdar Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli bir turistik merkez olan Narman Peribacaları'nın oluşum sürecinin yüzlerce milyon yıl öncesine dayandığını söyledi.

Dünyadaki benzeri Amerika'da bulunan Kolorado Vadisi'nde

Peribacalarının bulunduğu alanda daha önce bazı jeopark araştırmalarının yapıldığını hatırlatan Karahan, şöyle konuştu:

"Günümüzde sadece benzerinin ABD'nin Arizona eyaleti sınırları içindeki Kolorado Vadisi'ndeki Grand Kanyon'da bulunduğunu biliyoruz. Burası 'kırmızı periler diyarı' olarak bilinmektedir. Narman Peri Bacaları, yılda 6 milyon turisti çekebilecek bir potansiyele sahip. Günümüzde de yeni turistik değerlendirmelere, çalışmalara açık ve bu çalışmaları bekleyen bir arazi. Herkesin gelip buraları görmesi lazım. Türkiye'de benzeri bir oluşum sadece volkanik bir saha olarak Ürgüp Göreme çevresinde mevcut. Ama böyle bir yapıda, böyle bir sahanın dünyada sadece benzeri Amerika'da olduğu için insanların gelip görüp de şaşıracağı, ağzı açık kalacağı bir yer. Özellikle kışın ve bahar aylarında insanların hayranlıkla izleyeceği manzaraların oluşacağı bir yer."

Görsel şölen yaşanıyor

Karahan, Ürgüp Göreme'deki peribacalarının volkanik oluşum kökenli olduğunu belirterek, Narman Peribacaları'nın ise eski göl tabanı sahasından oluştuğunu aktardı.

Sahanın 300 milyon yıl öncesinde deniz bölgesi olduğunu dile getiren Karahan, "Burası, tabanında oluşan birikimlerin daha sonra jeolojik olaylarla yeryüzüne çıkması, aşınması sonucu oluşan bir saha. Ürgüp Göreme'de tam bir peribacası şekli oluşurken, burada biraz daha benzer şekiller oluşuyor. Ama yine şekil oluşum mantığı aynı, o nedenle buraya da peribacası sahası deniliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alanda volkanik arazi kadar, güzel şekillerin ve görsel şölenin yaşandığını vurgulayan Karahan, yerli ve yabancı turistleri bu jeolojik güzelliği görmeye davet etti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER