Özel Haber

Kırım Tatarlarının tarihi, Rusya'da akademik çalışma oldu -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

Kırım Tatarlarının tarihini anlatan akademik çalışmanın tanıtımında konuşan Tarih Enstitüsü Müdürü Salihov, bilimsel çalışmalar ile ilgi bilgiler verdi

Kırım Tatarlarının tarihi, Rusya'da akademik çalışma oldu -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-
11-02-2022 06:14

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde "Kırım Tatarlarının Tarihi" dizisinden "Kırım Hanlığı (15-18. Yüzyıllar)" kitabının tanıtımı yapıldı.

Akademik çalışmanın Tataristan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi'ne bağlı Ş. Mercani Tarih Enstitüsü'nde tanıtımı yapıldı. 

Rus medyasına göre, kitap, Kırım Tatarlarının tarihi uzun yıllar gizli kaldığından, Kırım Tatarları hakkında ilk akademik yayın olma özelliğini de taşımakta.

Kitabı tanıtan Tarih Enstitüsü Müdürü Radik Salihov, "2014 yılında Kırım'da Kırım Bilim Merkezi olan Ş. Mercani Tarih Enstitüsü'nün bir şubesi açıldı. Merkezin faaliyetleri konsepti oluşturuldu ve bu, çok ciltli "Kırım Tatarları Tarihi" nin hazırlanmasına ivme kazandırdı. Önde gelen Rus ve yabancı bilim adamlarının katılımıyla bir dizi bilimsel ve pratik konferans düzenledik. Onların yardımıyla üçüncü cilt konsepti geliştirildi." diyerek bilimsel çalışmalar ile ilgi bilgi de verdi.

Bilim adamı Salihov’a göre Kırım Bilim Merkezi, akademik yayının yanı sıra, Kırım Tatarlarının tarihi hakkında onlarca popüler bilimsel çalışma da hazırladı. Bugün akademik yayının sonraki sayıları için bilgiler de toplanmaktadır. Bugün enstitü üçüncü cildi olan "Kırım Hanlığı (15-18. Yüzyıllar)"eserini sundu.

Kitabın yönetici editörü, Tarih Bilimleri Doktoru, Moskova Devlet Doğu Sanatları Müzesi Müdür Yardımcısı İlya Zaytsev, bilim adamlarının çalışmaya neden üçüncü ciltle başlamaya karar verdiğini şöyle açıkladı: 

"Bu, Kırım Tatarları için en önemli dönem olan Kırım Hanlığı dönemidir. Bu, Kırım Tatarlarını tanınmış bir halk haline getiren etnogenez, kültür ve sanatının kuruluş ve refah dönemidir. Halkın devletle ilgili hafızası bugün esas noktadır.”

Bilim adamı Zaytsev, geri kalan ciltlerdeki çalışmaların daha hızlı olacağına inanıyor, çünkü ilk kitabın hazırlanmasında, birçok ilk deneyim de elde edildi.

Zaytsev, “Kırım Hanlığı'nın uzun yıllar tarihi dikkatlerden uzak kaldı. İmparatorluk döneminde ve Sovyet döneminde, Kırım Hanlığı tarihi bir kırbaç çocuğu konumundaydı. Bu devlet hakkında birkaç kötü efsane vardı. Ş. Mercani Tarih Enstitüsü, tarihi gerçeği aktarma konusunda muhteşem bir çalışma yapıyor.” dedi.

Bu arada, akademik çalışmada, Kırım Tatarları tarihi ile ilgili önemli bilimsel çalışmalara imza atan Rusya, Türkiye, Belarus, ABD, Romanya, ve Ukrayna'daki en büyük bilimsel kurumları temsil eden uzmanlar da yer aldı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Fotolar; Tatar-inform

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER