Gündem

Kırım Tatar Türkleri Sürgününde can verenler anıldı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul ve Çatalca şubeleri tarafından, Kırım Tatar Türkleri Sürgünü'nde hayatını kaybedenler anıldı.

Kırım Tatar Türkleri Sürgününde can verenler anıldı
19-05-2018 20:02

İSTANBUL

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul ve Çatalca şubeleri tarafından, "18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Türkleri Sürgünü Kurbanlarını Anma Günü" dolayısıyla, sürgünde hayatını kaybedenleri anmak için tören düzenledi. Çatalca İzzettin Mahallesi Kırım Tatar 1944 Sürgün Anıtı önünde bir araya gelen dernek üyeleri "18 Mayıs 1944 Stalin'in Sürgününü Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız" pankartı açtılar.

Saygı duruşunda bulun, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, sürgünde hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yadımlaşma Derneği Çatalca Şube Sekreteri Hakan Ersoy, grup adına yaptığı açıklamada, 18 Mayıs'ın Kırım Türkleri için hüzünlü bir gün olduğunu dile getirerek, sürgünde hayatını kaybedenleri saygıyla andıklarını belirtti.

Türklüğe ve insanlığa karşı işlenmiş bu suçun insanlığın ortak utancı olduğunun altını çizen Ersoy, "74 yıl önce Kırımlı Türkler, tarihi yurtları Kırım'dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek, Sibirya ve Orta Asya çöllerine yok edilmek maksadıyla sürgüne gönderilmiştir. Rus Sovyet rejimi tarafından sürgün edilen 423 bin Kırım Türkü'nün yaklaşık yarısı bu utanç yolculuğunda soğuk hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek şehit olmuştur." diye konuştu.

Sürgün zamanlarında Kırımlı Türk erkeklerin Sovyet ordusunda Almanlara karşı savaştıklarını aktaran Ersoy, sürgünde hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun yaşlı, kadın ve çocuklardan oluştuğunu vurguladı.

Yaşanan soykırımla Kırımlı Türklerin uğratıldığı maddi ve manevi zararların tazmin edilmediğine ve anayurtlarındaki haklarının iade edilmediğine işaret eden Ersoy, "Soykırım sonrası Kırım'daki köy, kasaba ve kentlerin değiştirilen Türkçe isimlerinin iadesi Ukrayna devleti tarafından verilmeye başlanmışken, işgalci Rus yönetimi tarafından durduruldu. Aynı zihniyet Kırım ismini bile Tavriya olarak değiştirmek istemektedir." ifadelerini kullandı.

27 Şubat 2014 işgali sonrası Kırımlı Türklere yönelik bir dizi endişe verici idari ve siyasi adımlar atıldığı belirten Ersoy, şunları kaydetti:

"Birçok Kırım Türkü kaçırılmış, bazıları hunharca katledilmiş, bazıları hala bulunamamıştır. Kırım Meclisi kapatılarak, faaliyetleri sonlandırılmıştır. Türkçe yayın yapan yazılı ve görsel medya kurumları ile Türk okulları kapatılmıştır. Uluslararası toplum nezdinde hem 1944 sürgünü hem de yaşanan güncel olayların titizlikle ele alınması en büyük temennimizdir. Tarihin en acı soykırımlarından biri olan Kırımlı Türklerin vatanlarından sürgün edilişlerinin bir kez daha esefle kınıyor, soykırım ve mücadele şehitlerimizi rahmetle anıyoruz."

Törene, Çatlaca Kaymakamı İnci Sezer Erol, Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Halim Rüstemoğlu, Çatalca Beldiye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, Kırım Türkleri Kültür ve Yadımlaşma Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten ve Çatalca Şube Başkanı Erol Taylan ile İstanbul'da yaşayan Kırımlı Türkler katıldı.

Açıklamanın ardından anmaya katılanlar anıta çelenk ve karanfil bıraktı.

Muhabir: Zeynep Rakipoğlu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER