Genel

KİPTAŞ'tan Locamahal Veliefendi projesi

- Kiptaş Genel Müdürü Yıldırım: - "Bin 262 konut ve 75 adet dükkan yapıp toplamda bin 337 adet bağımsız bölüm inşa edeceğiz. Projeyi 18 ay kadar bir sürede, zemin durumu kötü çıkarsa ise 6 ay daha uzatma ile 2 sene içerisindeki dönüşümle birlikte İstanbul halkına sunmuş olacağız" - "Konut piyasasının sıkıntıya girdiği dönemde bu projeleri yapmamız konut piyasasına canlılık getirecek" - "Silivri'de 3 bin konutluk hiç evi olmayana konut projesi hazırlığı yapıyoruz. 1-1,5 ay içerisinde onu açıklarız"

KİPTAŞ'tan Locamahal Veliefendi projesi
10-10-2017 16:33

İSTANBUL (AA) - Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Locamahal Veliefendi projesinde bin 262 konut ve 75 adet dükkan olmak üzere toplamda bin 337 adet bağımsız bölüm inşa edeceklerini belirterek, "Projeyi, 18 ay kadar bir sürede, zemin durumu kötü çıkarsa ise 6 ay daha uzatma ile 2 sene içerisindeki dönüşümle birlikte İstanbul halkına sunmuş olacağız." dedi.

Yıldırım, İstanbul Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm projesi kapsamında hayata geçirdikleri Locamahal Veliefendi projesini satış ofisinde düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı.

1999 yılından beri İstanbul'daki binaların yenilenmesinin konuşulduğunu dile getiren Yıldırım, "Bunun yasası da 2008-2009'larda çıktı. Ondan evvel biz Büyükşehir Belediyesi, KİPTAŞ ve Zeytinburnu Belediyesi ortaklığında nasıl bir başlangıç yapabiliriz konusunu konuşmaya başladık. Bu mahallelerden biri olan Veliefendi'deki bu mahallede kentsel dönüşümü nasıl yapabiliriz konusunda hep beraber kafa yorduk. Fakat çok zor bir iş. Ciddi çalışmalar yaptık." diye konuştu.

Yıldırım, bu süreçte vatandaşları evlerinde ziyaret ettiklerini ve yapacakları projeleri anlattıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat Türk halkında göze hitap etmediğiniz sürece yeni bir şey anlattığınızda çok çabuk kabullenilmiyor. Bu sebeple yerinde dönüşüm olmak kaydıyla bu mahallemizde önce yapalım ve vatandaşa tanıtalım. Binaları bitirdikten sonra konuşmaya başlayalım diye karar aldık. Karşımızda bir fabrika binası vardı. O binayla birlikte bir dönüşüm başlattık. Bu binaları yaparken yanında da boş bir alanda 460 tane satılmadan konut yaptık. Tabi mahalleli konutları görünce şaşırdı. Kendi binaları çürük binalardı. Kalorifer, asansör, otopark, çocuk oyun alanları yok. 2-3 sene önce anlattığımız projeleri gözleriyle görünce inanamadılar. Hatta diğer mahallelerden 'bizim yerlerimizi de yapın' dediler."

Yıldırım, bu projede vatandaştan para almadan 100 metrekareye 75 metrekare daire veya 100 metrekareye 75 metrekare dükkân, ayrıca kapalı otopark vererek dönüşümü ilk olarak yasa çıkmadan önce Zeytinburnu'nda gerçekleştirdiklerini anlattı.

460 daireyi teslim ettiklerini fakat geri kalan bin 200 küsur daire ve 60 küsur dükkân bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Burası meşhur perdecilerin olduğu önemli yerlerden biriydi. Onların dönüşmesi için de 460 dairenin dışındakilerin kiraya çıkarılması lazımdı. Buraya da Locamahal projesini yaptık. Bununla birlikte bin 262 konut ve 75 adet dükkân yapıp toplamda bin 337 adet bağımsız bölüm inşa edeceğiz. Projeyi, 18 ay kadar bir sürede, zemin durumu kötü çıkarsa ise 6 ay daha uzatma ile 2 sene içerisindeki dönüşümle birlikte İstanbul halkına sunmuş olacağız." bilgisini verdi.

- "7 bin talep formu geldi"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kiptaş Genel Müdürü Yıldırım, konut piyasasının sıkıntıya girdiği dönemde bu projeleri yapmalarının konut piyasasına canlılık getireceğini kaydederek, Locamahal Veliefendi projesi için 7 bin talep formu geldiğini söyledi.

Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile yaptıkları toplantının ardından İstanbul'da yerinde dönüşümü sağlamak için ciddi bir çalışma içerisine girdiklerini belirterek, "Onun dışında Silivri'den Pendik'e kadar 7-8 bölgede çalışmalarımız devam ediyor. Onları da önümüzdeki aylarda lansmanlarla tanıtacağız. Silivri'de 3 bin konutluk hiç evi olmayana konut projesi hazırlığı yapıyoruz. Silivri'nin merkezinde imarlı ve uygun şartlarda arsa aldık. 1-1,5 ay içerisinde onu açıklarız." bilgisini verdi.

Kar marjlarını düşürüldüğünde projelerin kendiliğinden hayata geçeceğini vurgulayan Yıldırım, "Müteahhit arkadaşlar kar marjlarını yüzde 5-10, belki yüzde 15'lere kadar düşürecekler. Yapım olarak banka kredilerini çok fazla kullanmayacaklar. Yüksek faizlerde ticaret yapmak çok zor. Onun için hesap iyi yapılırsa, kar marjları da düşük olursa hesabın içinden çıkarılır." şeklinde konuştu.

Yıldırım, Bayrampaşa'da kentsel dönüşüm yaptıklarını belirterek, "2 bin 300 konutu Büyükşehir ile birlikte yerinde yapıp yanındaki mahalleyi oraya taşıyacağız. Depreme dayanıklı olmayan kötü binaların yenilenmesini çeşitli ilçelerde yapacağız. Önümüzdeki günlerde başkanımızla birlikte açıklayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu yakasında 2 projede bin civarında konut, Avrupa yakasında ise 7-8 bin konut olmak üzere toplamda 10 bin konutluk projelerinin olacağına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"İstanbul'un marka değeri henüz ortaya çıkmadı. Bana göre İstanbul daha pahalı bir şehir olmalı, bir Londra’ya, bir New York’a, Japonya’ya baktığınız zaman.. Ama İstanbul’da yaşayan bütün halkın da ihtiyaçlarını karşılamanın hem merkezi hükümetin hem de belediyelerin görevi olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra daha çok dönüşüm projeleri ile yenilenmesi lazım İstanbul’un ona daha çok ağırlık vermek lazım. Bence konut almanın şu anda tam zamanı diye düşünüyorum."

Yıldırım, uygun arsa buldukları zaman sosyal projelere devam ettiklerini belirterek, "Yani pahalı arsa almıyoruz çünkü pahalı arsa alığınız zaman konutu ucuz üretemezsiniz. Ama kaliteden de ödün vermiyoruz. Bundan sonra dönüşüm projelerine daha fazla ağırlık vermeyi düşünüyoruz." dedi.

- "Zeytinburnu halkı bu süreçte zenginleşmiş oldu"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise Zeytinburnu'nun geçmişte İstanbulluların yaşamak istemediği, gayrimenkul fiyatları açısından ucuz olan bir ilçe olduğunu belirterek, "Bugün Zeytinburnu Türkiye’nin en değerli 20 ilçesinden, İstanbul’un en değerli ilçelerinden bir tanesi. Bu şu anlama geliyor, Zeytinburnu’nda malı mülkü olanların malı mülkü değerleniyor yani zenginleşiyor. Zeytinburnu’nda oturan insanların yüzde 70’i kendi dairesinde ya da anne babasının dairesinde kira vermeden oturuyor. Zeytinburnu halkı bu süreçte aslında zenginleşmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu’na kentsel dönüşümle ilgili 30 yıllık takvim belirlediklerini ve 15 yılın geride kaldığını kaydeden Aydın, "Yüzde 15'lik bir gerçekleşme oranı var ama halkımızın ilgisi geçmişe göre oldukça iyi. Fakat bundan sonraki süreçte hükümet ve devletin organları destek olacak, çürük binası olan vatandaş da kendisi belli bir fedakarlıkta bulunacak ve kalan kısmı da 15 yıllık süreçte tamamlamayı planlıyoruz. Temennimiz, inşallah bir deprem yaşanmaz, deprem olmadan da biz binalarımızı depreme hazırlıklı hale getirirmiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, burada bir rant bölüşümü bulunmadığını, kaynak oluşturarak depreme hazırlıksız binaları depreme hazırlıklı hale getirme mücadelesi içinde olduklarını vurgulayarak, "Bu aynı zamanda milli bir davadır çünkü yıkıcı bir İstanbul depremi Türkiye’nin kıyameti olur. Ve biz o kıyameti yaşamak istemiyoruz, onun için yüzlerce binlerce kişiyle görüştük, görüşmeye de devam ediyoruz." yorumunu yaptı.

- "80 bin konutun yenilenmesi gerekiyor"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın, Bozkurt Fabrikası'nın Koç Grubu'ndan alınmasıyla birlikte imara açıldığını belirterek, bu bölgeden alınan 12-13 bin metrekarelik arsayı kullandıklarını ifade etti.

Zeytinburnu'nda yaklaşık 17 yılda 20 bin civarı dairenin yenilendiğini anlatan Aydın, önümüzdeki 15 yılda da kalan kısım olan yaklaşık 80 bin konutun yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Aydın, 15 yıl önce Esenler'de bir daire satıp Zeytinburnu'ndan 2 daire alınabildiğine dikkati çekerek, "Zeytinburnun'da ne kadar çürük bina varsa hepsi yenilenmiş olacak. 1998-1999'dan önce yapılan tüm binalar çürük. Bundan sonrası nasıl olacak? Kamunun desteği var zaten. Bu desteğin biraz daha artırılması gerekiyor. Bugüne kadar olduğu gibi maliyetleri tamamen kamu olarak karşılamayacaksınız, çürük bina sahipleri de maliyetlere katlanacak." şeklinde konuştu.

Son yıllarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşanılan küçük depremler ve yapılan projelerin bir kısmının hayata geçmiş olmasının insanları çok daha duyarlı hale getirdiğini belirten Aydın, "Vatandaşın bir kısmı gelerek 'binalarımızı yıkıp yeniden yapın bizi stres altında yaşamaktan kurtarın' diyor ve bunların sayısı her geçen gün artıyor." diyerek sözlerini tamamladı.

- Metrekaresi lansmana özel 5 bin 750 lira

Verilen bilgiye göre, KİPTAŞ, İstanbul’un en merkezi bölgelerinden Veliefendi’de 36 bin metrekare alan üzerinde 20 bloktan oluşan bin 262 konutluk yeni bir projeye imza atıyor.

Konumu, mimari yapısı ve malzeme kalitesi ile öne çıkan Locamahal Veliefendi'de en küçük dairelerin metrekaresi lansmana özel 5 bin 750 liradan başlıyor.

Sahil hattıyla, E-5 Otoyolu’na yakınlığıyla, Metro, Metrobüs, deniz otobüsü, Avrasya Tüneli ve Marmaray gibi toplu ulaşım akslarının merkezinde yer alan Locamahal Veliefendi projesi; lokasyonuyla yatırımcıların dikkatini çekiyor.

119 metrekare ile 208 metrekare arasında değişen 2+1, 3+1 ve 4+1’den oluşan 3 tip daire seçeneği bulunan projede, temalı çocuk oyun alanları, spor sahaları, fitness merkezi, sauna, Türk Hamamı, havuz, yürüyüş-koşu ve bisiklet parkurları bulunuyor.

Locamahal Veliefendi’de ayrıca çocuklara özel; atlama taşları, metal sazlıklar, tırmanma duvarı, kum havuzu, kaydırak, tünelli kaydırak, oyun tepeleri ve temalı oyun parklarıyla vakit geçirebilecekleri geniş alanlar sunuluyor.

Projede her daireye özel tanımlanan otopark alanlarının yanı sıra 7/24 kesintisiz güvenlik hizmeti de mevcut. Aralık 2020’de teslim edilmesi planlanan projenin inşa çalışmaları devam ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER