Ä°StANBUL(AA) - Türkiye'de ilk vakanın tespit edildiÄŸi mart ayından itibaren sokaÄŸa çıkmanın yanı sıra okullar, eÄŸlence yerleri, alışveriÅŸ merkezleri ve ibadethaneler gibi insanların toplu olarak bulunabileceÄŸi birçok mekana kısıtlama getirildi.
NormalleÅŸme sürecinin baÅŸlamasıyla, kısıtlamaların kaldırıldığı mekanlardan biri de ibadethaneler oldu. Bu kapsamda camiler gibi kiliseler de ibadet ve ziyaretler için gelenleri ağırlamaya baÅŸladı.
Kapılarını yeniden açan kiliselerden biri olan BeyoÄŸlu'ndaki Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesindeki pazar ayininde koronavirüs tedbirleri sıkı bir ÅŸekilde uygulandı.
Ayin öncesinde ve sonrasında kilisenin içi dezenfekte edilirken ayine katılmak isteyen kiÅŸiler ateÅŸleri ölçüldükten sonra içeri alındı.
Kilise içinde bitiÅŸik ÅŸekilde duran oturaklar, kiÅŸiler arasında 1,5 metre olacak ÅŸekilde düzenlenirken ibadetlerini yapanların sosyal mesafe kuralına uydukları ve maske taktıkları görüldü.
Ayinin sonra ermesiyle birlikte aralarında Yunanistan Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Georgina Soultanapoulou ve eÅŸinin de bulunduÄŸu katılımcılar, birbirlerini selamlayarak ellerinde "komünyon" denilen ekmeklerle birlikte kiliseden çıktı.
Kilisedeki koronavirüs önlemlerine iliÅŸkin AA muhabirine bilgi veren kilise ruhanisi Dimitri MayoÄŸlu, pazar ayinlerinin ortalama 3 saat sürdüÄŸünü, pandemi ve insanların yaz tatilinde olması nedeniyle son dönemde ayinlere katılımın az olduÄŸunu söyledi.
Her ayin öncesinde ve sonrasında, kilisenin, görevliler tarafından genel temizliÄŸinin yapıldığını ve dezenfekte edildiÄŸini anlatan MayoÄŸlu, "Ä°badete gelenlerin ateÅŸleri giriÅŸte ölçülüyor. Maske takma zorunluÄŸu var. Kilisenin belirli noktalarında dezenfektan var, insanlara onları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. GeleneÄŸimiz gereÄŸi insanların oturması gereken yerler var. Ä°çeride 90 tane sandalye vardı, bu sandalyeleri komple dışarı çıkardık. Sabit olan oturakların da yarısından fazlasını çıkarırken, kalanları 1,5 metre mesafelerle kapattık." diye konuÅŸtu.
Virüs nedeniyle kilisede uygulanan bazı geleneklere ara verdiklerini dile getiren MayoÄŸlu, "ÖrneÄŸin bizim geleneklerimizde ikonaların insanlar tarafından öpülmesi var. Bunları yasakladık, yapılmamasını tavsiye ediyoruz. Bunu yapmamanın dini açıdan bir sakıncası olmadığını insanlara izah ediyoruz. Ayin sonunda ekmek dağıtma geleneÄŸimiz var. Bu ekmek normalde ayin sonunda din adamının eli öpülüp alınır, onu da sadece kendilerinin almasına izin veriyoruz. Din adamının eli öpülmüyor, ekmek onun elinden alınmıyor. Bizler geleneksel olarak din adamıyla karşılaÅŸtığımızda hayır duasını almak için elini öperiz. Bu da durduruldu, buna da müsaade etmiyoruz." diye konuÅŸtu.
Salgının baÅŸlamasının ardından kilisenin 3 ay kadar kapalı kaldığını hatırlatan MayoÄŸlu, bir süre sonra bazı ÅŸeylere müsade edilerek tekrar ibadete açıldığını aktardı.
Ä°lk etapta sadece cenaze merasimlerine izin verildiÄŸini ancak bu törenlerde sadece aile yakınlarının katılımına müsaade edildiÄŸini anlatan MayoÄŸlu, cenazeden sonra yapılan salon taziyesi ve cenaze sahiplerinin yemek vermesi gibi uygulamalara hala müsaade edilmediÄŸini söyledi.
MayoÄŸlu, vaftiz ve nikah törenlerine son günlerde izin verilmeye baÅŸlandığını belirtirken, bu törenlere de mümkün mertebe az kiÅŸinin katılmasını ve sosyal mesafeye uymalarını rica ettiklerini kaydetti.