CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Herkes nakit tasarrufunu dolar bazında yapıyor. Türk lirasına olan güven yok olmuÅŸ durumda. Bugün bankalardaki mevduatın yüzde 51’den fazlası dolar mevduatı. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları diyor ki ‘Türk lirasına güvenmiyoruz. Bir miktar elde avuçta para var. Onu da bankaya yatırdık, ancak dolarla tutabiliriz’. GeldiÄŸimiz nokta budur. Bunu tetikleyen nedir? ‘Tek adam’ rejimi." dedi.
KılıçdaroÄŸlu, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bir termal otelde düzenlenen "CHP Belediye BaÅŸkanları Çalıştayı"nda, güven konusunun ülkenin en temel sorunlarından biri olduÄŸunu söyledi.
Haksızlığa uÄŸrayan vatandaÅŸ, mahkemede hakkını alabiliyorsa o toplumda güvenin var olduÄŸunu dile getiren KılıçdaroÄŸlu, “Bugün Türkiye’nin en temel sorunlarından birisi siyasal iktidara duyulan güvensizliktir. Bu güvensizlik sadece Türkiye içinden deÄŸil, yurt dışından da duyulan bir güvensizliktir. Güvensizlik üzerine siz saÄŸlıklı politikaları, geleceÄŸi, dış politikaları, eÄŸitimi, adliyeyi inÅŸa edemezsiniz. Devlet, her toplumda en güçlüdür. Mahkemeleri var, polisi var, jandarması var. En zayıf olan ise devlette yaÅŸayan bireydir, vatandaÅŸtır, ailedir. Ama onun güvenini saÄŸlamak zorunda olan devletin kendisidir. Nasıl bir devlet? Gücü kontrol edilmiÅŸ bir devlet. Yani yasama, yargı ve yürütmeyle güçler ayrılığı ilkesini saÄŸlıklı inÅŸa eden devlet güven veren devlettir.” ifadelerini kullandı.
"Bir ‘tek adam’ rejimine geçildi"CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleÅŸtiren KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Demokratik bir rejimimiz vardı, eksiÄŸiyle, fazlasıyla. Ama sonra meÅŸru olmayan koÅŸullarda bir referandum yapıldı ve bir ‘tek adam’ rejimine geçildi. ‘Tek adam’ rejiminin gerekçesi neydi? Her ÅŸey çok hızlı yapılacak, çok hızlı kararlar alınacak. Bugün geldiÄŸimiz noktada tablo nedir? Bu tabloyu saÄŸlıklı irdeler ve vatandaşın önüne bilgileriyle, rakamlarıyla koyarsak vatandaÅŸ da gerçeÄŸi daha rahat kavramış olur. Bakınız 'tek adam' rejimine geçtikten sonra son bir yılda büyüme hızımız ne oldu? Binde 3 oldu. Dünyada binde 3 büyüyen baÅŸka bir devlet var mı bilmiyorum. Oysa biz yüzde 5’ler, 6’lar, 7’ler, 8’ler, 9’lar oranında büyüyorduk. Neden binde 3’e düştük? Hani her ÅŸey çok hızlı olacaktı, Hani önümüzde hiçbir engel kalmayacaktı? Hani Türkiye hızlı büyüyecekti? Binde 3’ün maliyeti topluma yansımış vaziyette.”
Kılıçdaroğlu, son bir yılda milli gelirde 135 milyar dolar düşüş yaşandığını, bu ekonomik düşüşün vatandaşın mutfağına da yansıdığını ifade etti.
"Bir sürü propaganda yapıldı"Gelir dağılımında bozukluk olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Türk lirasının döviz karşısında büyük deÄŸer kaybettiÄŸini bilmemiz gerekiyor. Özellikle AK Parti’li kardeÅŸlerime seslenmek istiyorum; Türk lirası deÄŸer kaybettiÄŸinde, Türk lirası karşısında dolar deÄŸer kazandığında bir propaganda baÅŸlamıştı. Dolarlar yakıldı, ‘Gelin tıraÅŸ olun, sizden para almayacağız’ dediler. Bir sürü propaganda yapıldı. Propagandayı yapanlar AK Parti’ye oy veren militanlardı. Yapsınlar, itirazımız yok. KeÅŸke sonuç elde edebilselerdi. Ama bugün bütün vatandaÅŸlarıma ÅŸunu söylemek isterim. Herkes nakit tasarrufunu dolar bazında yapıyor. Türk lirasına olan güven yok olmuÅŸ durumda. Bugün bankalardaki mevduatın yüzde 51’den fazlası dolar mevduatı. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları diyor ki ‘Türk lirasına güvenmiyoruz. Bir miktar elde avuçta para var. Onu da bankaya yatırdık, ancak dolarla tutabiliriz’. GeldiÄŸimiz nokta budur. Bunu tetikleyen nedir? ‘Tek adam’ rejimi.“
Son 10 ayda bankalarda artan döviz tasarruf miktarının 28 milyar dolar olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eskiden 'demokrasi var' derdik, güçler ayrılığı ilkesi var, yargı bağımsız, devletin önemli kurumları bağımsızdı. 'Günlük sıcak politikalarla o kurumlara müdahale edilmez' derdik. Ama bugün Türkiye’nin itibarı bütün demokratik ülkelerde zedelenmiÅŸ durumda. Dünyada hukukun üstünlüğü sıralamasında 101. sıradan 109. sıraya düştük. Özellikle vatandaÅŸların düşünmesi lazım. Neden Türkiye Cumhuriyeti devleti hukukun üstünlüğü konusunda geriye gidiyor?"
KılıçdaroÄŸlu, Türkiye’de 134 basın mensubunun cezaevinde olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Dünyaya ‘Türkiye’de basın özgürdür’ dediÄŸinizde kaç kiÅŸi buna inanır? Yargıtay BaÅŸkanı'nın açıklaması var. Yargıtay BaÅŸkanı ’Yargıya olan güven yüzde 30’lara düştü’ diyor. EÄŸer bir ülkede yargının tepesindeki insan, yani adalet dağıtma kurumunda olan bir insan ‘Yargıya olan güven yüzde 30’lara düştü' diyorsa, o ülkede hukukun üstünlüğünden söz edemezsiniz. O ülkede bir güven sorunu var demektir. Yargıya karşı bir güven sorunu var demektir.”
Kaynak: AA
dikGAZETE.com