KERKÜK
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının tek taraflı onayla kentteki kamu binalarına asılması kararını mahkemeye taşıyacaklarını belirterek, Türkmenlerin de bayraklarını dalgalandırmak istediğini söyledi.
Salihi, Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında, "Türkmenlerin katıldığı gösteride bu ülkede diğer bayrakların yanında Türkmen bayrağının da dalgalanması talep edildi ve bu oldukça doğal bir haktır. Hiç kimsenin bayrağına karşı olmayan Türkmenler kendi bayraklarının da yasalar çerçevesinde yaşadıkları bölgelerde asılmasını istiyorlar." dedi.
Türkmenlerin yüz yıllardır Kerkük'te birlikte yaşadığı Kürtlere karşı herhangi bir düşmanlıklarının olmadığını vurgulayan Salihi, ''Türkmen-Kürt düşmanlığının yüz yıllardır yaşanmadığı Kerkük'te, bugün Vali (Necmeddin Kerim) tarafından fitne ve düşmanlık ortaya çıkarılmak isteniyor. Bu fitne ve düşmanlığı da ancak başlatanlar engel olabilir.'' diye konuştu.
Bayrak meselesini federal mahkemeye taşıyacaklarını söyleyen Salihi, şu ifadeleri kullandı:
''Irak meclisi, yasal olmayıp tek taraflı alınan kararı reddetme hakkına sahiptir. Bu yüzden de (bayrak) dosyasını federal mahkemeye taşıyacağız. Kerkük'te oluşan bayrak krizi ile ilgili federal mahkemenin alacağı karara da herkesin saygı duyması gerekiyor."
Salihi, sözlerini "Bu ülkede kimsenin kanının dökülmesini istemiyoruz ancak haklarımızı da yasal yollara başvurarak savunacağız." diyerek tamamladı.
Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde dün yapılan oylamada kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.
Kerkük'ün statüsü
ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.
Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.
Muhabir: Ali Mukarrem Garip
dikGAZETE.com