Genel

Kayserililer 'iki teker'le karbon salınımını azaltıp sağlığa pedal çeviriyor

Kayseri'de karbonsuz ulaşım aracı olan bisikletin kullanımının yaygınlaştırılmasını ve şehir içi ulaşıma entegre edilmesini amaçlayan "KayBis Projesi" kapsamında 60 bin kişi bisiklete bindi.

Kayserililer 'iki teker'le karbon salınımını azaltıp sağlığa pedal çeviriyor
12-11-2021 16:43

KAYSERÄ°(AA) - Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesinin çevre kirliliÄŸini azaltarak insanların spor yapmalarına ve saÄŸlıklı kalmalarına da imkan saÄŸlayan Kayseri Bisiklet Paylaşım Sistemi (KayBis) Projesi ile kentte 60 bin kullanıcı sayısına ulaşıldı.

BüyükÅŸehir Belediyesince, toplu taşıma kullanımını artırmak, toplu taşıma hatlarına eriÅŸimi kolaylaÅŸtırmak, kent içi ulaşımın kalitesini yükseltmek ve bütünleÅŸik toplu taşıma sistemi oluÅŸturmak amacıyla hayata geçirilen KayBis, aradan geçen 11 yılda örnek proje haline geldi.

Kısa ve orta mesafeli yolculukların gerçekleÅŸtirilmesi saÄŸlandığı sistemle bisikletler, kent içindeki yolcu çekim noktaları dikkate alınarak konumlandırılıyor.

Toplam 600 bisikletle hizmet veren sistem, 51 istasyonla yıllar içinde binlerce kiÅŸiye ulaşırken, kullanıcılarına da saÄŸlıklı bir yaÅŸam sunuyor.

VatandaÅŸlar, toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonraki ilk yarım saat gitmek istedikleri yere bisikletlerle ücretsiz ulaÅŸabiliyor.

1100 ton karbon salınımı bisikletle azaltıldı

Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım AÅž Genel Müdürü Feyzullah GündoÄŸdu, AA muhabirine, Kayseri'nin bisiklet paylaşım sistemini 2010 yılından beri kullandığını söyledi.

GündoÄŸdu, belediye olarak yakıt tasarrufu saÄŸlayan, egzoz gazını ortadan kaldıran, çevre dostu ulaşım araçlarının yaygınlaÅŸması için çalıştıklarını anlattı.

Kadın, erkek, genç, yaÅŸlı herkesin kentin farklı noktalarına konumlandırılan bisikletleri kullandığına dikkati çeken GündoÄŸdu, "Åžu anda 600 bisikletle yaklaşık 61 bin kullanıcımız var. Bisiklet kullanımını yaygınlaÅŸtırmayı amaçlıyoruz." dedi.

GündoÄŸdu, Kayseri'yi bisiklet dostu ÅŸehir yapmak istediklerini, gerçekleÅŸtirilen çalışmalarla insan saÄŸlığına ve çevreye önemli katkı saÄŸladıklarını vurguladı.

Bisiklet kullanımının iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine etkisini anlatan GündoÄŸdu, "Bisiklet kullanımının çevreye önemli katkısı var. Bunlardan biri karbon azaltımı diyebiliriz. Pandemi biraz daha yanıltıcı olabilir, 2019 yılında 1100 ton karbon salınımını bisiklet kullanımıyla beraber azalttığımızı söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

GündoÄŸdu, ücretsiz aktarma uygulaması, araç kullanım sayısının azaltılması ve kilometre başına taşınan yolcu sayısında azalmayla karbon azaltımına katkı saÄŸladıklarını kaydetti.

Furkan Yıldırım da sıklıkla tercih ettiÄŸi bisikletin insan saÄŸlığı için önemine deÄŸinerek, "Çevre kirliliÄŸini önlemek için bisiklet önemli. Araçlardan çıkan kötü gazlar bisikletlerde yok. SaÄŸlıklı yaÅŸam için bisiklet tercihim. Tabii soÄŸuk havalarda fazla binemiyoruz. SaÄŸlıklı bir yaÅŸam, ekonomi için bisiklete biniyorum. Hem kendi saÄŸlığım hem de çevreye zararı olmadığı için bisikletin önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.

"Keşke her ilde bisiklet uygulaması olsa"

Mehmet Necati Devir ise bisiklet kullanmanın birden çok faydası olduÄŸunun altını çizerek, ÅŸöyle dedi:

"Ä°nanın çevre kirliliÄŸini de tamamen önlüyor. Ä°nanın Kayseri'nin güzel havasını bile bu bisikletlere borçluyuz diye düÅŸünüyorum. Bu bisikletler saatlik ücret yazıyor. Ben günlük bunu kullanıyorum. Bazen gideceÄŸim yerlere yarım saatte, bir saatte gidiyorum ama istediÄŸim yere ulaşıyorum. Her noktaya da koymuÅŸlar ve biz de bunları takip ediyoruz. Çok memnunuz. Belediyemize bu konuda çok teÅŸekkür ediyoruz. Kayseri'nin her tarafında bu bisikletler var. KeÅŸke her ilde bisiklet uygulaması olsa, çok iyi olur."

UÄŸur AkgüneÅŸ de toplum için bisiklete binmenin önemli olduÄŸunu ifade ederek, "Aslında araçların egzozlarından çıkan zehri de biz çekiyoruz. Bisikletin en büyük faydası saÄŸlık. Bütün vatandaÅŸlarımızı bisiklete binmeye davet ediyorum. Aracım da var ama bisikleti daha çok tercih ediyorum." sözlerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER