ŞANLIURFA - Rauf Maltaş
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Olağanüstü Hal kapsamında DBP'li belediyelere yaklaşık 2 ay önce faaliyetlerine ilişkin kararlarda kaymakamlık onayı şartı getirildiğini hatırlattı.
OHAL kararına rağmen 3 belediyenin de yürüttüğü çalışmalarda zorluk çıkardığını ifade eden Tuna, söz konusu belediyelerin faaliyetlerini kontrol altına almak ve OHAL'in verdiği yetkiyi kullanarak bazı kararlarının onaya tabi olduğunu hatırlattıklarını ancak işlemlerden haberdar edilmediklerini belirtti.
Bu konunun aslında yetkileri dahilinde olması gerektiğini aktaran Tuna, şunları dile getirdi:
"Kimsenin hesap vermekten kaçmaması gerekiyor. Eğer yanlış bir şey yapmıyorsa şeffaf, hesap verebilir şekilde hizmet gösterilmesi lazım. Bunu kime gösterecek? Devletin en yetkilisine, vali ve kaymakama gösterecek. Bundan kaçıyorsa tabii ki endişe edilecek durumdur. Bu belediyelerde ne oluyor, ne bitiyor, kimlere ne hizmetler veriliyor, terör örgütü ile doğrudan veya dolaylı bir ilişki var mı, bunu takip etmek, denetlemek birinci görevimiz. Bunu yapmaya çalışıyoruz.
Bunu bazı belediyeler yanlış lanse etti ve işleri tamamen durdurmuşlar. Kimse 'İşleri durdurun' demedi."
"Personel maaşlarını ödetmediler"
Söz konusu belediyelerin çalıştırdıkları işçilerin ücretini onay şartı getirilmesinin ardından ödememeye başladığını vurgulayan Tuna, belediyelerin personel ücretlerini kaymakamlık onayına sunmadığı için çok sayıda işçinin mağdur edildiği bilgisini paylaştı.
Tuna, belediyelerin onay konusunda olumsuz algı oluşturmaya çalıştığını ancak halktan destek göremediğini anlattı.
Söz konusu kararla belediyelerin faaliyetlerinin şeffaf bir şekilde devletle hatta kamuoyu ile de paylaşılmasını istediklerine işaret eden Tuna, belediye gelirlerinin ülkenin bütçesinden, milletin kesesinden çıktığı için doğru yere harcanmasını önemsediklerine değindi.
"Hiçbir şey paylaşmadılar"
Kanunun kendilerine verdiği yetkiyi kullandıklarını dile getiren Vali Tuna, "Biz biliyoruz, bazı belediyelerimizde ne şekilde örgüte destek olunduğu, hangi elamanların istihdam edildiği, örgüt militanlarının istihdam edildiği, örgüte başka ne menfaat elde edildiği bir bir çıkacak, şu anda adli süreç devam ediyor. Bunlar hakkında soruşturma açılması, yargılanmaları boşuna değil. Bunların hepsi dosyalarda mevcut, adli süreç olduğu için zamanı geldiğinde, içeriğiyle ilgili konuşmak doğru değil." diye konuştu.
Vali Tuna, yetkilerini kullanırken kimseyi mağdur etmemeye gayret gösterdiklerini ancak Viranşehir, Bozova ve Halfeti belediyelerinin hesap vermekten kaçındığını bildirdi.
Kaymakamların bu konuda görevlendirildiğini anımsatan Tuna, "Kaymakamlarımızdan aldığımız bilgi tamamen kontağı kapattıkları ve hiçbir şey yapmadıkları, hiçbir şeyi de onaya göndermedikleri yönündedir. Müdahil olduk, bu arada maaşların ödenmeye başlanması lazım ama bilinçli, kasıtlı olarak hiçbir şey yapmadılar, ne bir imza attılar ne de bir hesap verdiler. Hiçbir şey paylaşmadılar, hiçbir şeyi onaya getirmediler. OHAL kararına uymadıkları için kendileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu şekilde bulunan olursa onlar hakkında yine gereken adli ve idari süreçler işletilecektir." değerlendirmesinde bulundu.
dikGAZETE.com