Kültür Sanat

Kayadan oyma Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak

Gümüşhane'de, 13'üncü yüzyılda, 65 metre yüksekliğindeki bir kaya kütlesinin oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü definecilerce tahrip edilen Çakırkaya Manastırı, yaklaşık 1 milyon liralık restorasyon projesiyle turizme kazandırılacak.

Kayadan oyma Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak
16-03-2020 15:40

GÜMÜÅžHANE (AA) - Kentin Åžiran ilçesinin Çakırkaya köyü KozaÄŸaç mevkisinde, 1295 rakımdaki tarihi manastırın kilisesinin oyma yöntemiyle yapılmış 8 sütunu zarar görürken ÅŸapel ve birkaç küçük mekanı halen ayakta duruyor.

Tahrip edilen sütunlar ve manastır, GümüÅŸhane ValiliÄŸi, DoÄŸu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) iÅŸ birliÄŸiyle "Çakırkaya Manastırı Turizme Kazandırılıyor Projesi" kapsamında restore edilecek.

Çakırkaya Manastırı, kaya kütlesi oyularak yapılması dolayısıyla Trabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı'yla benzerlik gösteriyor.

Manastır aslına uygun restore edilecek

Åžiran Kaymakamı Osman OÄŸuz EkÅŸi, AA muhabirine, GümüÅŸhane ve Åžiran'ın eski dönemlerden bu yana farklı inançlara ev sahipliÄŸi yaptığını anlattı.

Çakırkaya Manastırı'nın 65 metre yüksekliÄŸindeki bir kayanın oyulmasıyla 13'üncü yüzyılda yapıldığını belirten EkÅŸi, bu yönüyle manastırın bölge turizmi açısından önemine iÅŸaret etti.

EkÅŸi, manastırı bir miras olarak gördüklerini ve koruyup restore ederek turizme kazandırmak istediklerini vurgulayarak, "Ä°l Özel Ä°daresi ve DOKA'nın katkılarıyla, yaklaşık 1 milyon liralık 'Çakırkaya Manastırı Turizme Kazandırılıyor Projesi' ile manastırı aslına uygun restore edeceÄŸiz. Ä°çindeki kesik haldeki sütunlar da aslına uygun tamamlanacak. Bunun yanında manastırın hizmet odalarının da gün yüzüne çıkarılabilmesi için alanda kazı çalışması yapılacak." diye konuÅŸtu.

Tomara Åželalesi ile yerli ve yabancı turistlerden raÄŸbet gören ilçedeki Çakırkaya Manastırı'nın, inanç turizmi açısından bölgeye ciddi katkı saÄŸlamasını beklediklerine iÅŸaret eden EkÅŸi, nihai amaçlarının, kültürel varlık olan manastırın gelecek nesillere aktarılmasını saÄŸlamak, tahrip edilmesinin önüne geçmek ve turistler için GümüÅŸhane'de yeni bir uÄŸrak noktası oluÅŸturmak olduÄŸunu aktardı.

"Kayanın oyularak yapılması dolayısıyla Sümela Manastırı'nı andırmakta"

EkÅŸi, manastırın Sümela Manastırı ile benzerliÄŸine deÄŸinerek, "Bir Sümela Manastırı kadar olmasa da yapısı ve niteliÄŸi itibarıyla Çakırkaya Manastırı, kayanın oyularak yapılması dolayısıyla Sümela Manastırı'nı andırmaktadır. GeçmiÅŸ dönemlerde farklı inançlara ev sahipliÄŸi yapmış ilçemizde, bu alanları turizme açıp inanç turizminden de payımızı almak istiyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER