Gündem

Kavurucu sıcaklar isota lezzet katıyor

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da zaman zaman 40 dereceyi aşan kavurucu sıcaklar, zaman zaman yaşamı olumsuz etkilerken, yöre halkının vazgeçilmezlerinin başında gelen isota ise lezzet katıyor.

Kavurucu sıcaklar isota lezzet katıyor
19-08-2018 16:32

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da son günlerde etkili olan sıcak hava, günlük hayatı olumsuz etkilerken, yöre halkının vazgeçilmezlerinin başında gelen isot işiyle ilgilenenleri sevindiriyor.

Kentin simgelerinden olan ve bölge halkının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, sıcak havada uzun ve zahmetli sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Bir süre önce sezonu açan isot üreticileri, tarlalardan ya da hal pazarından satın aldığı biberleri yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklıyor.

Elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletilen biberlerin, gün içerisinde güneşte tamamen kuruması sağlanıyor.

Zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak havaya ve biberin acısına rağmen gün boyu mesai yapan isot işçileri, kavurucu güneş ile en lezzetli ürünü elde etmenin mutluluğunu yaşıyor. Büyük umutlarla işe koyulan üreticiler kavurucu sıcaklar sayesinde bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi (ŞİKOP) Başkanı Bekir Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, isotun Şanlıurfa için bir marka bir değer olduğunu vurgulayarak daha temiz ve kaliteli ürün için çalıştıklarını söyledi.

İsot yapımında güneşin önemine dikkati çeken Polat, aşırı sıcak hava ile hem daha çok hem de daha lezzetli isot elde ettiklerini ifade etti.

Bekir Polat, sezonda 50 bin ton yaş biberin işlendiğini, bundan 5 bin ton isot elde edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İsot sezonumuz başladı ve iyi devam ediyor. Bu sezon tarlalardan iyi biberler geliyor. Böyle olunca elde edilen isotun da kalitesi artıyor. Daha sağlıklı ve lezzetli isot için sıcak hava ve güneş oldukça önemli. Hava sıcak olunca biberler daha çabuk kuruyor ve lezzetli hale geliyor. Böyle olunca da daha fazla ürün elde etmiş oluyoruz. Maşallah her yıl olduğu gibi bu sezon da havalar çok sıcak seyrediyor. Bu sıcaklık acıyla birleşince çalışanların işi zorlaşsa da işimize geliyor. Bu yüzden isot üreticileri sıcak havayı seviyor. Biber, Şanlıurfa'nın olmazsa olmazıdır. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. Daha hijyenik ve temiz ortamlarda kaliteli isot üretip artık Avrupa piyasasına da açılmak istiyoruz. Amacımız üreticilerimizin daha temiz ve kaliteli biber üretmesini sağlamak. Bunu yaptığımız sürece hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum."

"Güneş isotun tadını, rengini ve kokusunu güzelleştiriyor"

Sırrın Mahallesi'nde boş tarlada kurulan çadırlarda ailesiyle biber temizleme ve isot üretimi yapan Emrah Polat ise işlerinin zorluğunu anlattı.

Şanlıurfa'da isot sezonunun 3 ay sürdüğünü, bu zaman içinde daha kaliteli ve çok ürün elde etmek istediklerini belirten Polat, şunları söyledi:

"İki hafta önce isot mesaisine başladık. Yaklaşık üç aylık süreçte daha çok ürün elde etmek için çabalıyoruz. Sıcak havada, güneşin altında çalışmak tabii ki zor ama yıllardır yaptığımız için alışkınız. Sıcak hava ve güneş isotu daha lezzetli hale getiriyor. Rengini ve kokusunu güzelleştiriyor. Sıcak havada biberler daha çabuk kuruyor, sabah serdiğimiz biberleri aşırı sıcak hava sayesinde akşam kaldırabiliyoruz. Bu da bizi sevindiriyor. Ne kadar çok sıcak olursa o kadar fazla ürün elde edebiliyoruz."

İsot işçisi Fatma Çakmak da sabah çok erken saatlerde işe başladıklarını ifade ederek, biberin acısından korunmak için ellerine ve ayaklarına poşet geçirdiklerini, güneşten korunmak için ise yüzlerini kapattıklarını anlattı.

Çakmak, kendilerini zorlayan sıcak havanın isota ise ayrı bir lezzet kattığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER