Ekonomi

Kaspersky Araştırma ve Analiz Ekibi Müdür Yardımcısı Novikov: Her gün 360 bin siber atak yapılıyor

Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Müdür Yardımcısı Novikov, "2019 yılında her gün 360 bin benzersiz siber atak yapılıyor ve bu tehditlerin yüzde 90'ı geleneksel siber suçlar." dedi.

Kaspersky Araştırma ve Analiz Ekibi Müdür Yardımcısı Novikov: Her gün 360 bin siber atak yapılıyor
29-04-2019 19:50

CAPE TOWN (AA) - Kaspersky Lab Küresel AraÅŸtırma ve Analiz Ekibi Müdür Yardımcısı Sergey Novikov, Kaspersky Lab'ın düzenlediÄŸi "Cyber Security Weekend" etkinliÄŸinde konuÅŸtu.

Novikov, 1994 yılında saatte bir yeni virüs ve kötü yazılım olduÄŸunu, 2006'da her dakikada bir tane, 2011'de ise saniyede bir tane yeni vürüs ve kötü yazılım yapıldığını aktardı.

Bu yıl her gün 360 bin benzersiz siber atak yapıldığını, bu tehditlerin yüzde 90'ının geleneksel siber suçlar olduÄŸunu bildiren Novikov, ÅŸunları kaydetti:

"Geçen yıl yaklaşık 2 milyar kötü amaçlı saldırı ve kötü amaçlı çevrim içi saldırı tespit ettik. Bu rakam 2017 yılında 1 milyardı. Siber saldırıların yüzde 92'si yalnızca 10 ülkeden yapılıyor. Çünkü altyapı ve sunucular bu ülkelerde bulunduÄŸu için yapılıyor. Aynı zamanda güvenlik açığı olan sunucular Office, Android, Adobe Flash Player... Bunlar gibi güvenlik açığı bulunmaya çalışılan uygulamalar... Her yıl anket düzenliyoruz. Siber olayların sayısı daha da artıyor. Bu artık kaygı verici... Bu saldırıların tek sebebi çalışanlar... Çalışanların IP kaynaklarını yanlış kullanımından kaynaklanıyor. Orta DoÄŸu, Türkiye ve Afrika (META) ülkelerinde daha çok kötü yazılım olduÄŸunu görüyoruz. Bunlar 7 tane ülke... Bahreyn, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Güney Afrika ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nde geçen senenin ilk çeyreÄŸine kıyasla çeÅŸitli kötü amaçlı yazılımlarda yüzde 8'den fazla büyüme oldu."

"Gelirimiz 726 milyon dolara yükseldi"

Kaspersky Lab'ın Türkiye, Orta DoÄŸu ve Afrika'dan Sorumlu Genel Müdürü Amir Kanaan da Kaspersky Lab için geçen yılın önemli olduÄŸunu, 2018'de oldukça önemli adımlar attıklarını söyledi.

Kanaan, dünya çapında farkındalığı artırmaya çalıştıklarını ifade ederek, "2018 yılında Kaspersky Lab olarak küreselde yüzde 4 büyüdük ve gelirimiz 726 milyon dolara yükseldi. Bölge olarak yüzde 27 büyüdük. Bu, gerçekten muazzam..." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda çocukları siber güvenlik zorbalığından kurtarmak için bazı faaliyetler yürüttüklerini anlatan Kanaan, ÅŸunları kaydetti:

"Åžeffaflık konusunda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu yıl ilk ÅŸeffaflık merkezimizi Zürih'de açtık. Çok yakın zamanda ikincisi de Madrid'de açılacak. Biz kaynak kodumuzu halk içerisinde açık hale getirdik. Bu rakiplerimizin hiçbirinde yok. Umarım bizi takip ederler. Åžeffaflığın her yere yayılması bakımından bu önemli."

"Fidye yazılımı saldırılarının azalması, kötü niyetli operasyonları farklı alanlara kaydırdı"

Kaspersky Lab META Bölgesi Global AraÅŸtırma ve Analiz Ekibi Lideri Mohamad Amin Hasbini ise fidye yazılım vakalarındaki düÅŸüÅŸün, siber tehdit alanının nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸine dair önemli bir gösterge olduÄŸunu, siber güvenlik markalarının bu tehdide karşı önlemler almasıyla siber suçluların da para kazanma açısından daha verimli olan kripto madencilik gibi yöntemlere baÅŸvurduÄŸunu söyledi.

Hasbini, "Fidye yazılımı saldırılarının azalması, kötü niyetli operasyonların farklı alanlara kaydığını da gösteriyor. Bireylere ve kurumlara yönelik finansal tehditler durmadan büyümeyi sürdürüyor. Cyber Security Weekend etkinliÄŸini saldırıya açık yeni alanlar hakkında farkındalığı güçlendirmek için bir platform olarak kullanıyoruz." diye konuÅŸtu.

Cyber Security Weekend etkinliÄŸine uzman olarak katılan Secure Computing Kurucusu ve CTO’su Baran ErdoÄŸan da ÅŸunları kaydetti:

"Siber farkındalık ihtiyacını önemli ölçüde artıran iki ana etken var ve bunlar hızla deÄŸiÅŸim gösteriyor. Bunlardan ilki, saldırı alanlarının sürekli geliÅŸmesi. GeçmiÅŸte kullanıcılar, BT kaynaklarına daha sade arayüzler ile kısıtlı bir ÅŸekilde eriÅŸebildiÄŸinden BT merkezli bir güvenlik yaklaşımı benimseniyordu. Ancak ÅŸimdi kurumsal verilere mobil cihazlar ve bulut ile her yerden ulaÅŸmak mümkün. Büyümek isteyen ÅŸirketler verilerine her zaman ve her yerden eriÅŸim saÄŸlamak zorunda. Ä°kinci etken ise saldırı vektörlerinin giderek daha karmaşık ve kullanıcı odaklı olması. Siber suçlular doÄŸrudan ÅŸirketleri hedef almak yerine çalışanları hedef alıyor. Gerekli farkındalığa sahip olmayan çalışanlardan yararlanmak, siber güvenlik önlemlerini dışarıdan aÅŸmaya çalışmaktan çok daha kolay."

13 yaşındaki "Cyber Ninja", drone'yi ele geçirdi

Cyber Security Weekend etkinliÄŸinde, "Cyber Ninja" olarak da tanınan 13 yaşındaki 7. sınıf öÄŸrencisi Reuben Paul, bir drone'yi ele geçirerek nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin bir parçası olan ve her gün kullanılan milyonlarca cihazda yer alan güvenlik açıklarını gözler önüne serdi.

Paul, "Drone'yi ele geçirmem ve kontrolünü elime almam 10 dakikadan kısa sürdü. Drone'de bulunan güvenlik açıkları, diÄŸer nesnelerin interneti cihazlarında da görülüyor. Bunun bir de siber suçlular tarafından yapıldığını düÅŸünün. Bunu ben yapabiliyorsam ciddi amaçlara sahip siber suçluların da benzerini yapamaması için hiçbir neden yok. Sonuçlar felaket olabilir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Üreticilerin cihazlarına güvenlik denetimleri eklemesi ve tüketicileri riske atmamasının çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Paul, "Nesnelerin internetini tehditlerin internetine dönüÅŸtürmemeye dikkat etmeliyiz." dedi.

Kaspersky Lab, 400 milyonu aşkın kullanıcıyı koruyor

Verilen bilgiye göre, Kaspersky Lab'ın geçen yıl büyümesini hızlandıran stratejik iÅŸ alanları arasında dijital ve kurumsal çözümler yer aldı. Åžirket, dijital satışlarda yüzde 4 artış ve iÅŸletme segmentinde yüzde 16'lık büyüme saÄŸladı. Uç nokta dışı (non-endpoint) ürün ve hizmetlerde de yüzde 55 büyüme gösterdi.

20 yılı aÅŸkın süredir faaliyet gösteren küresel bir siber güvenlik ÅŸirketi olan Kaspersky Lab, genel olarak sektördeki en iyi ürün ve hizmetleri sunmasının yanı sıra en karmaşık siber tehditleri önleyen, tespit eden ve bunlara yanıt veren yeni çözümler ve teknolojiler sunarak da bu alanlarda saÄŸlıklı sonuçlar elde etti.

Şirket, 400 milyonu aşkın kullanıcıyı Kaspersky Lab teknolojileri ile koruyor.

Muhabir: Gökhan Yıldız


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER