KARS
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde lider konumdaki Kars ve Ardahan'da, yörenin önemli lezzetlerinden olan ve özellikle kışın "öğün değil, özel yemek" olarak sofraları süsleyen kaz yemeği, yaz aylarında da sofralarda yerini alarak vazgeçilmez lezzetler arasında bulunuyor.
Kardan sonra kesilip, tuzlanarak kurutuluyor...
Etinin lezzetli olması için kar yağdıktan sonra kesilip tuzlanarak kurutulma işlemi sonrası soğuk hava depolarında yaz ayları için saklanan kaz eti, saklama şartlarının da gelişmesiyle artık sıcak günlere denk gelen Ramazanda da büyük ilgi görüyor.
Kars kent merkezindeki kazevi işletmecisi Nuran Özyılmaz, kaz yemeğinin Kars'ın geleneksel ve yöresel bir yemeği olduğunu söyledi.
Geçmişte kaz etinin sadece köylerde ve kış aylarında tüketildiğini anımsatan Özyılmaz, "Kaz eti, daha önceden evlerde ve köylerde pişen bir yemekti. Eskiden kazın bir takvimi vardı, kesim takviminden sonra karlar eriyince kaz yenilmezdi. Fakat biz bunu sürdürülebilir yaptık. Soğuk hava depolarında depolayarak yazın da ramazanda da kaza hayır demedik." dedi.
İftar sofralarını da süslüyor
Özyılmaz, kaz etinin artık ramazanda iftar menüsü olarak da yerini aldığına işaret ederek, "Kışın soğuk gören ve kar yiyen kazlar yağlanır ve lezzetlenir. Kars kazı entegre değildir, yayla ve mera besiciliği ile üretilir ve henüz rafa girmemiştir, en doğal haliyle sofralarımızı süslemektedir. Menümüzde kaz suyuyla pişmiş bulgur pilavımız, yanında hoşaf, ısırgan ve evelik otuyla yaptığımız çorbamız ile patatesli mercimekli erişte pilavımız var." dedi.
Kaz etinin şehir dışından gelenlerin de ilgi odağı olduğunu söyleyen Özyılmaz, kazların talebe göre kargoyla başta İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına gönderildiğini belirtti.