GAZİANTE-Kerem Kocalar
Terör örgütü DEAŞ kontrolündeyken "hayalet kent"i andıran ve Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde Suriye'nin "özgürlük sembolü" olan Cerablus'u dünyaya bağlayan Karkamış Gümrük Kapısı, ticaretin merkezi konumuna geldi.
AA muhabirinin bakanlık verilerinden derlediği bilgiye göre, iç savaş öncesinde özellikle tarım ve hayvancılık konusunda söz sahibi olan Cerablus ve çevresi, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolüne geçmesiyle beraber adeta çöküş dönemi yaşadı. 50 binden fazla olan nüfusu terör örgütü döneminde 7-8 bine kadar gerileyen Cerablus, Fırat Kalkanı Harekatı'nın hemen ardından adeta küllerinden doğdu.
Nüfusu hızla artan, tarım ve hayvancılık faaliyetleri yeniden gelişmeye başlayan Cerablus, sığınmacıların da buluşma noktası haline geldi. Cerablus'taki hareketliliğin artmasıyla beraber, bölgedeki birçok kişi de ticaretini Cerablus üzerinden sağlamaya başladı.
Ticaret Cerablus üzerinden dünyayaCerablus'taki mazlum halkın ihtiyaçlarını karşılayan gümrük kapısı sayesinde Suriye genelindeki insanların ihtiyaçlarına da cevap veriliyor.
Bab, Çobanbey gibi civar kentlerin ticari hayatına da şekil veren Karkamış Gümrük Kapısı'na gelen Suriyeli iş adamları, bir yandan Türkiye ile ticaretini sürdürürken diğer taraftan Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere de ulaşma imkanı yakalıyor.
Cerablus üzerinden Türkiye'ye ulaşan ve mazlum halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan tüccarlar da Karkamış Gümrük Kapısı'nda yoğunluk oluşturuyor.
Artan yoğunluk ve ticaret talebinin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hudut kapısının yapısında birtakım değişikliğe gitti.
Daha önce sadece yolcularla yolcuların yanındaki eşyaların geçirilebildiği B sınıfındaki gümrük kapısı, yapılan değişiklikle beraber A sınıfına yükseltildi. Bu sayede her türlü gümrük işlemlerinin yapılabildiği hudut kapısı haline gelen Karkamış Gümrük Kapısı'nda 10 Kasım 2016 tarihi itibarıyla fiili olarak ihracat işlemleri başlatıldı.
dikGAZETE.com