Siyaset

Karesi Belediyesi kent tiyatrosu gün sayıyor

Karesi Belediyesi bünyesinde her yaştan ve her kesimden vatandaşlar tarafından oluşturulan Kent Tiyatrosu Mayıs ayında sahneleyeceği çocuk oyunu Alaaddin'in Sihirli Lambası oyunu için gün sayıyor. Kültürel ve sanatsal etkinlikleri ile adından söz ettiren

Karesi Belediyesi kent tiyatrosu gün sayıyor
15-04-2015 13:05

Karesi Belediyesi bünyesinde her yaştan ve her kesimden vatandaşlar tarafından oluşturulan Kent Tiyatrosu Mayıs ayında sahneleyeceği çocuk oyunu Alaaddin'in Sihirli Lambası oyunu için gün sayıyor.

Kültürel ve sanatsal etkinlikleri ile adından söz ettiren Karesi Belediyesi, yeni kurulan Kent tiyatrosu ile perde açmaya hazırlanıyor. Mayıs ayı içinde sahneye koyacakları çocuk oyunun heyecanını yaşayan Kent Tiyatrosu, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Karesi Belediyesi Kent Tiyatrosu eğitmeni Erkan Cılak 'Ben daha önce Ayvalık'ta Sanat Fabrikasını kurmuştum 5 sene orada tiyatro yaptım daha öncesinde de İstanbul'da Sadri Alışık Tiyatrosundaydım, orada oyunculuk ve yönetmenlik yapıyordum. Bu sezon başında Karesi Kent Tiyatrosu'nun kurulmasıyla ilgili bir plan vardı. Aralık ayında seçme yapma için geldik. O dönem içinde 150 kişiyi aşkın bir başvuru vardı. 3 gün süren seçmelerde biz 40 kişiyi belirledik. Biz seçtiğimiz kişilerdeki kesinlikle yetenek aramadık, ekip yapısına uyup uyamayacakları, bizimle devamlı hareket edip edemeyecekleri, provalara gelip gelemeyecekleri bizim için önemliydi. 2 hafta öncesinde kadar haftada 2 gün yapıyorduk provalarımızı, bu son 2 haftada 5 güne çıktı, ve çalışmalarda da günde 9 saate varan çalışmalarımız oldu' dedi.

Kent Tiyatrosu'nun çalışmalarına yaklaşık 3,5 ay önce başladığını belirten Cılak 'Bu zamanda oyunculuk üzerine temel eğitim çalışmaları yaptık. 3 buçuk aylık eğitimde bir insanı alıp hemen oyuncu yapmanız mümkün değil ama oyuncu olmak yada oyuncu adayı olmak için neler gerekiyorsa o kısma getirmeye çalışıyoruz. Her çalışmanın başlangıcında en az esneme streching vücut formasyon ile geçtikten sonra grup, ekip olma, konsantrasyon, dikkat, gözlem, farkındalık daha sonraki süreçte de hikayede, sahne üzerinde yaratım ve doğaçlamaları sahne üzerinde yapmaya kadar geçen bir süreç. Yaptığımız bu çalışmaların sonrasında öncelikle bir ekip oluşturabilmek, o sinerjiyi yaratabilmek. İçimizden ayıklanması gerekenler tabi seleksiyon yoluyla zaten kopuyorlar. Ondan sonra bu ekiple bir çocuk, bir yetişkin oyunu üzerine bir planlama yapıldı. Çocuk oyunu bu sene için kesin Mayıs ayında çıkacak başladık çalışmalarına. Yetişkin oyununu da yine süreç içinde tarihi belli olacak. Bunun devamındaki yıllar sezonlar içinde oyunlar çıktıkça , oyuncular yetişmeye başlayacak. Burada en doğru şey Karesi Belediyesi'nin böyle bir uygulamayı hayata geçiriyor olması. Belediyeler böyle işleri zor yaparlar. Karesi Belediyesi, Kent Tiyatrosu mevzusu ile çıktı yola ve hali hazırda kurulum aşamasında. Şuana kadar eğitimleri verip alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu gün itibariyle de çocuk oyununun dekor çalışmalarına başlandı' şeklinde konuştu.

KENT TİYATROSUNUN TEMELLERİ ATILIYOR

Tiyatronun masraflı bir iş olduğuna değinen Cılak 'Bu kültürel eksiklikleri kapatmak açısından yapılmış bir uzun süreçli, uzun soluklu harekettir. Karesi Kent Tiyatrosu kurulduğu zaman eğitmenler, yönetmenler değişebilir ama Karesi Kent Tiyatrosu'nun varlığı devam edecektir bunun temellerini atıyoruz şuanda. Çıkartacağımız ilk çocuk oyunu Alaaddin'in Sihirli Lambası. Bu çocuk oyunuyla yola çıkmamamızın temelinde yatan şeyde tiyatroya gitmek isteyen yetişkinler zaten gidiyor. Ancak Karesi Belediyesi'ne bağlı bir çok mahalle var ve buralarda yaşayan bir çok çocuk var. Bu çocuklara tiyatro götürmek maksatlı bir şey. Bu konuyla ilgili olarak Karesi Belediyesi yapacağı bir yatırımla TIR hazırlıyor. Düzenlenen bu TIR'la kırsal mahallelere de ulaşmayı düşünüyoruz. Bu tır çocukların evinin önüne gidecek, bu TIR sayesinde tiyatro ile çocukları tanıştırmamız lazım. Diğer bir taraftan da istihdam sağlıyor. Çünkü Karesi Kent Tiyatrosu'na bağlı oyuncular, Karesi Belediyesinde sözleşmeli çalışacaklar, ve bunun onlar içinde bir getirisi olacak.Yetişkin oyunlarını TIR'ile mahallelere taşımamız imkansız ancak başka bir formasyon ile başka şehirlere turne olarak gidip Karesi Belediyesi ve Kent Tiyatrosu'nun adını duyurmak adına atılmış bir hamle olacak. Tiyatro ve sanatı insanlara özellikle çocuklara sevdirmek, tabana indirmek çok önemli. Sanatla büyüyen insanların kimseye zarar verebileceğini düşünmüyorum. Belediyeler bu tür oluşumlara çok zor yaklaşırlar, ancak Karesi Belediyesi bu işe kendi yaklaştığı için taktir etmek lazım'dedi.

HER KESİMDEN OYUNCU SAHNEDE BULUŞTU

Grubun 35 kişilik bir ekiple çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Cılak 'Oyunumuz toplam 7 kişiden oluşuyor, 2 gurubumuz var, dönüşümlü olarak bu oyunu sergileyecekler. Göreceğiniz arkadaşlar şu aşamaya gelene kadar hiç bir şey yapmadılarsa 10'ar tane oyun, 5'şer tane kitap okudular. Burada her kesimden de arkadaşımız var. Bu insanlar aynı odakta aynı yerde bazı şeylerin tartışmasını yapmaktadırlar. Oyun çıkartmaktan ziyade bence işin bu kısmı daha önemli. Burada toparladığımız şeye baktığınız zaman insanları üretmeye ve araştırmaya toparlıyorsunuz. Oyunların dekor, ışık, kostüm kısımlarını da bünyemizdeki arkadaşlarımız tarafından yapılacak. Tiyatrocu yıllarca sahnede sadece oyuncu olarak kalamıyor. İyi bir reji yapmayı veya oyuncu olmayı düşünüyorsanız, öncelikle reji yapabilmeniz yada en azından oraya nasıl bir dekor oluşturulması gerek bunu düşünebilmeniz lazım. Bunu vermek içinde herkesin ilgi alanlarına göre pay ediyoruz bölümleri. Bu anlamda herkesin önünü açıp neyi nasıl yapması gerektiği konusunda yardımcı oluyoruz'şeklinde sözlerini tamamladı

Karesi Belediyesi Kent Tiyatrosunda eğitim alan 13 yaşındaki Rümeysa Ulu, 'Ben 13 yaşındayım 7. sınıfa gidiyorum, tiyatroyu sevdiğim için buradayım. Daha önce hiç bir tiyatro eğitimim olmadı, sadece okuldaki piyeslerde oynadım' dedi. Şule Demirarslan, 'Türkçe öğretmeniyim ve 32 yaşındayım. Kendimi bildim bileli zaten sanatın her dalını seviyorum. Bende zaten öğrencilerimi çalıştırıyorum. 4 aydır severek geliyorum her şey çok keyifli geçiyor, burada harika bir ekip olduk ve çok şey öğreniyoruz. Bunun sonunda da iyi bir şeyler çıkacaktır diye düşünüyorum' şeklinde konuştu. Samet Sarıkaya ise, 'Ben 27 yaşındayım maliye bölümü mezunuyum. Tiyatro ve oyunculuk zaten hep yapmak istediğim bir şeydi. Üniversite hayatımdan öncede yapmak istiyordum ama kısmet olmamıştı bende bu fırsatı buldum ve değerlendirmek istedim. Şuanda 4 aylık bir süreç geçirdik çok da güzel ilerliyor. Bunun sonunda da çok güzel şeyler olacağına inanıyorum. Burada aile gibi olduk' dedi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda planlama birim başkanlığı görevinde bulunan Özkan Erol İnce,'Böyle bir sanatsal etkinlik Balıkesir'de başlatıldığı zaman buna kayıtsız kalamadım ve içinde bulunmak istedim büyük bir hevesle. Burada bulunmanın her anından büyük bir doyum ve mutluluk duyduk. Yücel Başkana, Mürsel Beye, Elif Hanıma, Nihat Beye bize böyle bir imkan sundukları için çok teşekkür ediyoruz, çünkü Balıkesir'de bundan daha iyi bir eğitim alma imkanımız yoktu' dedi. 

dikGAZETE.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER