Ekonomi

Kardemir Türkiye'nin milli hamlelerine daha çok katkı sunacak

Kardemir Genel Müdürü Soykan, "2019 yılında otomotiv ve savunma sanayi sektörlerine yönelik birçok yeni çelik kalitesi üreterek kullanıcıların hizmetine sunduk. Türkiye'nin milli hamlelerine daha çok katkı sunacağız." dedi.

Kardemir Türkiye'nin milli hamlelerine daha çok katkı sunacak
24-02-2020 15:43

KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) Genel Müdürü Hüseyin Soykan, geçen yıl vizyoner bir yaklaşımla otomotiv ve savunma sanayi sektörlerini hedefleri arasına aldıklarını belirterek, "Bu alanda daha yapacaklarımız var. Türkiye'nin milli hamlelerine daha çok katkı sunacağız. Bir yandan ithal ikamesi saÄŸlayarak ülkemiz sanayisini desteklerken, bir yandan da ihracat pazarlarına yönelerek ülkemize döviz girdisi saÄŸlamak için gayret gösteriyoruz." dedi.

Soykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019 yılında dünya ham çelik üretiminin yüzde 3,4 artışla 1,9 milyar tona ulaÅŸtığını, Çin'in bu üretimin yüzde 53'nü tek başına gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Dünyanın en büyük ilk 10 çelik üreticisi arasında yer alan Hindistan, ABD ve Ä°ran'ın geçen yıl çelik üretimini artıran ülkeler arasında olduÄŸunu, Japonya, Güney Kore, Rusya, Almanya ve Brezilya'nın yılı kayıpla kapattığını aktaran Soykan, Türkiye'nin de üretim kaybı yaÅŸayan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

Soykan, 2018 yılının ikinci yarısında baÅŸlayan yurt içi tüketimdeki gerilemenin 2019 yılı son çeyreÄŸine kadar devam ettiÄŸini belirterek, "Alınan tedbirlerle tüketimdeki düÅŸüÅŸ eÄŸilimi özellikle yılın son aylarında dursa da tüketim 2019 yılında yaklaşık yüzde 15,5 azaldı." dedi.

Türk çelik sektörünün zorlu bir dönemden geçtiÄŸini söyleyen Soykan, bu zorlu dönemi, üretimlerini, otomotiv, savunma, raylı sistemler ve makine imalat sanayi sektörlerine yönelik ithalatla karşılanan ürünlere yönlendirerek, katma deÄŸeri yüksek ürün çeÅŸitliliÄŸiyle aÅŸmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Ülkedeki çelik üreticilerin her zaman olduÄŸu gibi böyle zorlu dönemlerde ihracatta alternatif pazarlara yönelerek 2019 yılının ilk yarısını hem miktar hem de deÄŸer yönünden artışla kapatmasını bildiÄŸini anlatan Soykan, yılın ikinci yarısında yaÅŸanan gerileme nedeniyle 2019 yılında ihracatın miktar yönünden 22 milyon tonla bir önceki yıl seviyesini koruduÄŸunu kaydetti.

Soykan, ticaretin en önemli unsurlarından birinin istikrar olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:

"Maalesef küresel ticarette son yıllarda çok farklı dalgalanmalar yaÅŸanıyor. Başını ABD'nin çektiÄŸi ticaret savaÅŸları tüm ülkelerde ticareti yeniden harmanlarken, Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, dünya ticaretinde yeni bir dalgalanmaya kapı açtı. Virüsün oluÅŸturduÄŸu etkiyle Çin'in çelik sektörü nezdinde aktif olduÄŸu pazarlarda payının düÅŸmesi, Türkiye için kısa vadede avantaj oluÅŸtursa da belirsizliÄŸin ortadan kalkması sadece çelik sektörünün deÄŸil, tüm üreticilerin isteÄŸidir. Kredi faizlerinde yaÅŸanan düÅŸüÅŸler ve hükümetimizin aldığı ekonomik tedbirlerle yeni yıla yatırım açısından daha cazip koÅŸullarda girdik. Bunun ekonomide hissedilen canlılığı daha da ivmelendirmesini bekliyoruz."

"Odaklandığımız konu, sürdürülebilir baÅŸarıdır"

Hüseyin Soykan, sektördeki geliÅŸmeler karşısında neler yapılacağının, sürdürülebilir baÅŸarı ve büyümenin nasıl yakalanacağının önemli olduÄŸunu vurgulayarak, "Kardemir olarak odaklandığımız konu, sürdürülebilir baÅŸarıdır. Bunun için verimliliklerimizi ve rekabet gücümüzü artıracak üretim ve yatırım politikasıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sektördeki farklılığımız ürün yelpazemizdir. Ray ve demir yolu tekeri üreten Türkiye'nin ve dünyanın sayılı üreticilerinden birisiyiz. Kalın kangal ve ağır profil üretiminde Türkiye'nin tek üreticisiyiz. 2019 yılında otomotiv ve savunma sanayi sektörlerini hedeflerimiz arasına aldık ve bu sektörlere yönelik birçok yeni çelik kalitesi üreterek kullanıcıların hizmetine sunduk. Bu alanda daha yapacaklarımız var. Türkiye'nin milli hamlelerine daha çok katkı sunacağız. Bir yandan ithal ikamesi saÄŸlayarak ülkemiz sanayisini desteklerken, bir yandan da ihracat pazarlarına yönelerek ülkemize döviz girdisi saÄŸlamak için gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Kuracakları yeni fırınla hedefleri olan 3,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaÅŸacaklarını dile getiren Soykan, ÅŸunları kaydetti:

"Tüm bunları yaparken çevre ve insan odaklı yatırımlarımızı da hiç aksatmadık. Bugüne kadar 150 milyon dolarlık çevre yatırımını realize ettik. Halen 50 milyon dolarlık çevre yatırımımız devam ediyor. Bu yıl en önemli hedeflerimizden biri de bu yatırımları da tamamlayarak YeÅŸil Kardemir'i ortaya çıkarmak olacaktır. Ä°yi planlanmış bir dijital dönüÅŸüm stratejisiyle tüm süreçlerimizi yeniliyoruz. Daha hızlı, daha esnek ve daha dijital bir üretim ve yönetim yapısına doÄŸru yol alıyoruz. Sertifikasyon süreçlerimizi tamamlıyor, ürünlerimizi uluslararası pazarlara hazır hale getiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER