Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün teknik destekleri ile Yollar Milli Komitesi (YTMK) tarafından düzenlenen 3 gün sürecek olan 'Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı', ATO Congresium'da kapılarını açtı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz'ın da katıldığı fuarda birbirinden farklı iş makineleri beğeniye sunuldu. Çeşitli firmaların açtığı standlarda iş makinelerinin teknik özellikleri tanıtıldı. Poyraz, bütün standları tek tek dolaşarak bilgi aldı.
"TÜRKİYE'DE TÜNELCİLİK ÇOK GELİŞİYOR"
Poyraz, standları dolaştıktan sonra fuarla ilgili şunları söyledi:
"Tünelcilik Türkiye'de çok gelişiyor. En önemlisi kuzey-güney koridorlarımızda özellikle de 15, 16, 17 dediğimiz Doğu Karadeniz'deki tünel yapılarımızda çeşitli metotları deniyoruz. Hem karbondioksit salınımını azaltmak, dağları geçerken yukarı doğru değil, vadileri geçerken de aşağı doğru eğimlenme şeklinde değil bunları tünelle ve köprülerle, viyadüklerle geçmek için karbondioksit salınımını azaltmak, çevreyi korumak ve özellikle de Ulaştırma Bakanlığı'nın stratejileri açısından trafik güvenliğini sağlamak maksadıyla tünellere ve sanat yapılarına çok önem veriyoruz. Bu sebeple de bu fuarda çok yeni teknikleri görme imkanına sahip oldu."
"BU FUAR SAYESİNDE MAKİNELERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİ TANIMA İMKANI OLDU"
"Hem Karayolları Genel Müdürlüğümüzden mühendis arkadaşlarımız hem de müşavirlik firmalarından müteahhit firmalardan hangi tür hem yapı hem de o yapıyı yapacak olan makine parkurunda yer alan makinelerin teknik özelliklerini tanıma imkanı veren bir fuar oldu" diyen Poyraz, "Bu ulusal anlamda yapılmış kongreye bağlı bir fuar. İnşallah ileride Uluslararası Tüneller Kongresi'ni de Türkiye'ye getirebiliriz ve aynı şekilde daha da uluslararası katılımla yeni tünel, köprüler, karayolları fuarı açarız diye düşünüyorum. Bir başlangıç için bizim açımızdan çok sevindirici" şeklinde konuştu.
"YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM YAPIYORUZ"
Fuarda standı bulunan Tünelmak İç Anadolu Bölge Müdürü Hüseyin Akçal ise, Tünelmak iş makinelerinin öncelikle yerli ve milli üretici olduklarının altını çizerek, "Tüneller de büyük mega projelerinde özellikle Avrasya Tüneli'nde, Zigana Tüneli'nde ve bu tip karayolu tünellerinde bizim püskürtme beton pompaları imalatlarımız var. Bunun yanı sıra tünel ekipmanları, tünel mikseri, bunlar 4x4 kendinden yürüyüşlü ve çok spesifik makinelerdir ve tamamen yerli mühendis ve yerli işçilerle, yerli sermaye ile yapıyoruz. Altı yılda ciddi anlamda Türkiye'de yüzde 80 müşteriye ulaştık ve gerek yerli imalatçı olduğumuz için yedek parça ve servis konusunda çok ciddi faydalar sağlıyoruz. Tabii bunun yanı sıra ürün ve AR-GE geliştirmesinde de ciddi hamleler yaptık" ifadelerini kullandı.
"DÜNYADA BİR İLK"
Dünyada bir ilk olan makinenin imalatına da başladıklarını söyleyen Akçal şunları kaydetti:
"Özellikle karayolları güzergahında yüksek şevlerde ve bu şevlerin tahkimatları ile ilgili ciddi sıkıntılar oluyordu. Buna uygun 25 metrede delgi yapabilen bir makine geliştirdik. Şu anda yüzde 80'ini tamamladık, aslında bu fuara yetiştirmeye çalışıyorduk ama olmadı. Bu dünyada ilk yüz akımız bir makine bunun dışında da sürekli AR-GE çalışıyor. Kaliteli makine, ağırlıkta Türkiye koşullarında makineler çok sık arıza yapar, özellikle tünel içerisinde, biz daha çok daha az arıza yapabilecek, daha çok hidrolik, mekanik ağırlıkta üretimler yapıyoruz. Bu sayede de tercih ediliyoruz."