Ekonomi

'Karapınar ihalesi 'güneş'te sektörü umutlandırdı'

GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaleli, "Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ihalesi ile yaklaşık 1,3 milyar dolarlık toplam yatırımın en az yarısı yabancı sermaye olarak gelecek, bu sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme." dedi. - Anadolu Ajansı

'Karapınar ihalesi 'güneş'te sektörü umutlandırdı'
22-03-2017 18:22

ANKARA - Gülşen Çağatay

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi ve Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründeki geleceğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDER'in yeni yönetimle beraber derneğin daha dinamik çalışması için yapısal değişikliğe gittiklerini anlatan Kaleli, sadece yerli panel ve güneş enerjisi aksamı üreten firmalara yakın olmayacaklarını, yelpazeyi oldukça genişlettiklerini söyledi.

GÜNDER'in sektördeki tüm paydaşları bütünleştiren en önemli parçası olduğunu belirten Kaleli, şöyle konuştu:

"Karapınar YEKA ihalesinde, 19. turda fiyat psikolojik kilovaatsaat başına 7 dolar/cent sınırının altına inerek 6,99 dolar/cent olarak gerçekleşti. Teklif sahipleri içerisindeki Kalyon- Hanhwa, bu yatırımın yapılması ile en yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye'ye girişini sağlayacak. YEKA yarışması ile yaklaşık 1,3 milyar dolarlık toplam yatırımın en az yarısı yabancı sermaye olarak ülkemize gelecek, bu sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme."

"Ciddi Ar-Ge çalışması öngörülüyor"

Türkiye'deki YEKA projelerinin ülkenin arz güvenliği ve yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları stratejini destekleyeceği ifade eden Kaleli, şöyle devam etti:

"Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 6-7 oranında bir artışla daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya baÅŸlandı. Sadece 2017 yılı sonunda güneÅŸte kurulu güç 2 bin megavata ulaÅŸacak. Ayrıca, YEKA’larda çok ciddi bir Ar-Ge çalışması yapılması öngörülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bu Ar-Ge’yi bilfiil kontrol edecek. Know-How’ın Türkiye’ye gelmesi teknik okullarda, teknik liselere kadar indirilmesi gerekiyor. O zaman sektör açısından her ÅŸeyin geleceÄŸinin daha iyi olacağını öngörüyoruz."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER