Doğu Karadeniz’de turizm sezonu açıldı.
Trabzon’un Arsin ilçesi sahil parkında gerçekleştirilen ve 1 hafta sürecek olan etkinlikte söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Japonlar gülümseyerek misafirlerini ağırlıyorlar. Doğu Karadeniz misafirperverliği ile ünlüdür. Bundan sonra turistlere Japonlar gibi gülümseyerek hizmet etmeye başlarsak daha başarılı olacağız” dedi.
Hedef ülkelerde uluslararası başarılı tanıtımlar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin her yıl daha fazla turist ağırladığını ve sektörün geliştiğini belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yapılan iş bölümünde kamunun bölgenin tanıtımında büyük başarı sağladığını, bu başarıda başta Vali Öz olmak üzere Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve diğer kurumlar olmak üzere herkesin katkısı olduğunu dile getirdi.
Tanıtımın önde gittiğini, bu tanıtımı hizmet sektörünün şu anda karşılayacak durumda olmadığını ifade eden Hacısalihoğlu, “Fiziki altyapı konusunda yatırımlar hızlı bir şekilde yapılıyor. Bu yatırımlar tanıtımın ardından geliyor. Bugün otel ve restoran yatırımları oldukça hızlı bir çalışma içerisindeler. Sezon içerisinde 4 ve 5 yıldızlı otellerimiz de sektöre ilave olacaklar” dedi.
DOĞU KARADENİZ’DE TURİSTLERE JAPON GÜLÜMSEMESİ
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan herkesin birinci görevinin bölgeye gelen turistleri memnun etmek olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, “Hizmet sektöründe memnuniyet ve memnuniyetsizlik anında belli olur. Memnun turist gittiği her yerde bölgemizin reklamını yapacaktır. Özel sektör olarak bu konu üzerinde durmamız gerekiyor. En zor olan tanıtım kısmını kamu çok başarılı bir şekilde bütün dünyada yerine getirdi. Hizmet sektöründe bölgemizi öne çıkaracak olan ve turistleri memnun edecek olan özel sektör ve çalışanlarımızdır. Bu bakımdan hepimizin üzerine büyük görev düşüyor ve birer turizm elçisi olarak çalışmamız gerekiyor. Burada bir Japon modelini taklit etmemiz gerekiyor. Her Japon halkı bir turizm elçisi gibi bir yabancı ile karşılaştığı zaman öncelikle gülümsüyor. Elinden gelen yardımı yapıyor. Biz de bunu başarabilirsek ileriye dönük olarak turizmde çok daha etkili olacağız. Bu bakımdan bu sektörde faaliyetleri yürüten halkımıza gerçekten büyük bir görev düşüyor. Turizm bildiğiniz gibi ekonomide sıcak para bırakan anında ekonomiyi düzelten bir sektör bu bakımdan şehrimizin ve ülkemizin geleceğe dönük olarak sıkıntı çekmemesi açısından bu kadar basit bir gülümseme ile ekonominin gelişmesine katkı vermiş olacağız” şeklinde konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, kruvaziyer turizminin bölgede başladığını, bu turistlerin şehirde bir gün kaldığını belirterek gelenlere bölgede bir şeyler satmanın başarılması gerektiğini ifade ederek, “Bir gün şehrimizde bulunan bu turistler 50 dolar da bırakabilir 500 dolar da bırakabilir. Önemli olan turistlere satabileceğimiz ürünlerin hazırlanmasıdır” dedi.
TÜRSAB’DAN YENİ HEDEF ÜLKELER
TÜRSAB Başkanı Suat Gürkök da Doğu Karadeniz’de bu yıl turizmin erken başladığını hatırlatarak, iki aydan beri bölgede turizm sektöründe canlılık olduğunu söyledi.
Gürkök, TÜRSAB’ın farklı ülkelere yönelik olarak tanıtım faaliyetlerini sürdürdüğünü, Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti, Gürcistan ve Japonya üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, Doğu Karadeniz’in bu ülkelerden de önümüzdeki dönemde turist alacağını sözlerine ekledi.
ARSİN’DE SEVDA KÖPRÜSÜ
Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ise eko turizm konusunda Doğu Karadeniz Bölgesinin çok şanslı olduğunu vurgulayarak, Arsin ilçesinde sahil bandının turizme kazandırıldığını, bölge halkının denize olan sevdasını veya aşkını simgeleyen köprünün de turistlerin ilgisini çekmeye başladığını söyledi.
YANBOLU VADİSİ’NDE 17 TAŞKÖPRÜ EKO TURİZMİ BAŞLIYOR
Belediye Başkanı Şen, Arsin’in eko turizm acısından en önemli değerlerinden birinin Yanbolu Vadisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Sahildeki Sevda Köprüsü’nden dağların zirvesindeki yaylalara uzanan Yanbolu Vadisi’nde birbirinden güzel ve değerli Taşköprülerimiz var. Bu hatta akan Yanbolu Deresi üzerinde 17 adet köprü tek başına bir turizm zinciridir. Yine bu vadi üzerinde yaylaya açılan Santa Harabeleri eko turizm için ülkemize büyük bir turizm değeri katmaktadır."
Şen, Yanbolu Vadisi’nin 35 ve 45 kilometre arasındaki 10 kilometrelik bölümünün iyileştirilmeye ihtiyaç duyulduğunu, DOKA kaynakları ile bu bölümün tamamlanmasını arzuladıklarını kaydetti.
3 MİLYON TURİSTİN 300 BİNİ AŞKINI KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN
Daha sonra söz alan Trabzon İl Kültür Müdürü İsmail Kansız, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçtiğimiz yıl 3 milyon turist ağırlandığını bildirdi. Bölgeye gelen turistlerin bir milyonunun yabancı olduğunun ve yabancıların içerisinde 400 bininin ise Körfez ülkelerinden olduğunu aktardı.
Trabzon’un her yıl yüzde 25-35 oranında turist artışı kaydettiğine değinen İl Müdürü Kansız, buna paralel olarak turizm yatırımlarının gerek işletmeler gerekse otel olarak artmakta olduğunu ifade ederek, “Bakanlığa bağlı 3 bin 500 olan yatak sayısı yeni yatırımların tamamlanması ile 5 bini aşacaktır. Belediye belgeli ve Uzungöl’deki konaklama tesisleri ile beraber daha fazla turist karşılayabilecek durumda olduğumuzu görmekteyiz. Yurt içi ve yurt dışında başta sayın valimiz olmak üzere Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın verdiği destekler ile bölgenin tanıtımında büyük başarılar sağlandı. Bugünkü turist ve sektörün gelişmesinde bu tanıtımların büyük etkisi olmuştur” diye konuştu.
"ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞUN KESİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"
Trabzon Valisi A. Celil Öz de yaptığı konuşmada, 3 milyon turist sayısının yakalandığını ve bir milyon yabancı turistin 300 bini aşan kesiminin ise Körfez turistlerinden olduğuna dikkat çekti. Gelinen noktada sektörde rekabetin ortaya çıktığını, sektörü daha iyi yönetilmesi gerektiğine işaret eden Vali Öz, "Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile bir koordinasyon merkezi kurulu oluşturulması çalışmasının son aşamaya geldiğini dile getirdi. Öz, "İlimizde var olan çevre vakfının, Çevre Koruma ve Turizmi Geliştirme Vakfı olarak kapsamı ve görev alanını değiştirerek bu sektörü yönlendirmesine çalışacağız. Sezon öncesi ve sezon sonrası kurumlarımız ile toplanıp yapılacak çalışmaları sektörde belirliyoruz. Eğitimden, tanıtıma ve denetime kadar pek çok alanda kamu, odalar ve sektör temsilcileri ile bir arada yapacağız. Bindiğimiz bu dalın, altın yumurtlayan bu tavuğun kesilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
TURİZM SEKTÖRÜ DAHA SIKI DENETLENECEK
Trabzon’da turizmde hukuk kurallarına daha fazla dikkat edileceğini kaydeden Vali Öz, “Ev pansiyonculuğu yapacak isek kurala göre yapacağız. Seyahat acentesi açacak ise kuralına göre yapacağız. Rehber olacaksak kuralına göre çalışacağız. Dolmuş kiralama işletmesi kuracak isek kuralına ve iyi kalitede yapacağız. Onun için sektörde kayıt dışı ve merdiven altı çalışmaya bundan sonraki süreçte fırsat vermemek için bütün gayretimizi göstereceğiz. Bu hem gelen turistin memnuniyeti için hem de bu vatandaşlarımızın ticarette karşılaşabileceği cezai ve tazminat konusunda sıkıntıların önüne geçmek için hepimizin bir görevidir. Bu maalesef gerek araç kiralama gerek konaklama gibi belli sektörlerde kayıt dışı çalışan işletmeler olduğunu, küçük veya belli bir ölçekte duyuyoruz, biliyoruz. Ancak şunu bir göz önünde bulundurun kayıt dışı yabancı bir apartta misafir ettiğiniz bir yabancı gece rahatsızlansa, bir ölümle karşılaşsanız, bunu nasıl izah edebilirsiniz? Ya da yoğunluktan dolayı bir başkasından emanet aldığınız aracı bir turiste kiraladınız. Ve yolda kaza geçirdi. O firma bunun hesabını nasıl verecek? Ve biz bir şehir olarak bunun altından nasıl kalkarız? Olaya bir de bu gözle bakın ve bu tür uygulamalara fırsat vermemek için herkes vatandaşlık görevini yapacak. Ve bizler de kurullarımız ile beraber işletmelerimizin denetimini vergi, sigorta ve ruhsat yönüyle sağlıklı yapacağımızı özellikle odalarımız boyutuyla da fiyat ve benzeri uygulamaları daha sıkı kontrol edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
(İHA)