TRABZON - Tuğba Yardımcı
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaklaşık 140 yıllık konakların bulunduğu Orta Mahalle'deki evlerin bir kısmı kamulaştırılıp restore edilerek turizmin hizmetine sunuldu.
Arnavut kaldırımlı taş sokaklardaki konakları, çeşmeleri, cami ve kilisesi ile tarihin yanı sıra çok dinli kültürün izlerini taşıyan Orta Mahalle'nin dokusunu korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Taş ve ahşap kullanılarak yöre mimarisine uygun inşa edilen konakların önemli kısmı, bir bölümü 1988 yılında sit alanı ilan edilen 5 bini aşkın nüfusun yaşadığı Orta Mahalle'de yer alıyor. Bazıları yıkılmaya yüz tutan 129 tescilli binanın yer aldığı mahalle, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ediyor.
Akçaabat Orta Mahalle Evleri Koruma Derneği Başkanı Ömer Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin, tarihi yapıları korumak amacıyla 10 yıl önce kurulduğunu söyledi.
Orhan, 140 yıllık konaklara sahip mahallede 220 yıllık cami, 670 yıl önce inşa edildiği bilinen Ortodoks kilisesi bulunduğunu belirterek, mahallenin barındırdığı yapılarla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini ifade etti.
Kilise yaklaşık 1 milyon liraya restore edilecek
Müslüman Türkler ve Ortodoksların 1930'lu yıllara kadar bir arada yaşadığı mahallede, St. Michael Kilisesi'nin de yer aldığına işaret eden Orhan, "İbadete kapalı olan Ortodoks kilisesi, zaman içinde zarar görmüş. Vefat eden bir vatandaş tarafından uzun süre ev olarak kullanılan kilisenin bahçesinde, yine ev olarak kullanılan yapılar vardı. Dernek olarak yürüttüğümüz çalışmalar sonucu bu yapılar yıkıldı." dedi.
Orhan, çift başlı yılan simgesinin de yer aldığı kilisenin turizme kazandırılması amacıyla Akçaabat Belediyesi ile restorasyon projesi hazırladıklarını ifade ederek, "Akçaabat Belediyesi'nin gerçekleştireceği restorasyon projesinin maliyeti yaklaşık 1 milyon lira. Kilisenin taş işçiliğini yapacak ustayı bulduk ve aslına uygun olarak restore edilmesi için gereken çalışmayı yaptık." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com