Genel

Kara Kuvvetleri davasında 94 ağırlaştırılmış müebbet istemi

Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki darbe girişimi davasında, 94 sanık için "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Kara Kuvvetleri davasında 94 ağırlaştırılmış müebbet istemi
22-11-2019 15:06

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki eylemlere iliÅŸkin 142 sanıklı davanın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruÅŸmasında tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu.

GörüÅŸü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Fatih Özdemir, esas hakkındaki mütalaasını açıklayacağını bildirdi. Buna göre, aralarında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Cari Harekat ve Komuta Kontrol Daire BaÅŸkanı olan eski tuÄŸgeneral Adem BoduroÄŸlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harbe Hazırlık ve EÄŸitim Daire BaÅŸkanlığı eski tuÄŸgeneral Ali Rıza ÇaÄŸlar'ın da bulunduÄŸu 94 sanığın "Anayasayı ihlal"den ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini istedi.

AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen diÄŸer sanıklar ÅŸöyle sıralandı:

"Muharrem Bayrakal, Hamza Akkaya, Adem Öner, Mehmet Karslı, Murat Veske, Mesut Åžahan, Ä°dris Aygün, Ünal Demir, Levent AkçaoÄŸlu, Ahmet Direnç, Ä°brahim BaÅŸpınar, Ä°smail Yükleyen, Mehmet Kalkan, Ahmet AltuÄŸ ErÅŸan, Ahmet AktaÅŸ, Hasan Fidan, Ercan Buyur, Ä°smail Ayyıldız, Yusuf Gül, Serdar Yıldız, Ä°hsan Bozkurt, UÄŸur Bahtiyar, Mustafa Tezcan, Ä°smail Aydın, Hüseyin Rahmi Bali, Ekrem GüneÅŸ, Yasin Çakır, Aydın Duman, Halil Ä°brahim Üçgül, Muttalip Åžahin, Erman Arısoy, Bayram ÜstündaÄŸ, Fatih Yılmaz, Vedat Güngör, Kazım Yanmaz, Mehmet Burak Demir, Göksel Salın, Ramazan BozdaÄŸ, Yunus Emre Çevik, Selim Özden, Yener Akbaba, Mesut Turan, Ahmet Fazıl Işık, Ali Özkan Yorgun, Metin Çetin, Zeyit Karagöz, Bekir Öztürk, OÄŸuzhan ÇelikoÄŸlu, KurtuluÅŸ Kafalı, Ä°brahim Denizhan, Zülküf Orak, Abdullah Polat, Mustafa Yıldırım, Sedar Kerem Koç, Mahmut Dalgın, Erkan Tarlacı, Gökhan Karaca, Yalçın Kızılçam, Levent Ceylan, Osman Gökmen, Mehmet AkkuÅŸ, Fatih DaÄŸlı, Hüsnü Göçmen, Hüseyin Öztürk, EÅŸref Mert, Atilla Tanrıver, Adnan Akdemir, Ä°smail Ä°nal, Mehmet Aydın, Hasan Yılmaz, Atilla KarakuÅŸ, Yüksel Ordu, Tanju Aydıncık, Serhat Akın, Yalçın Karahan, Alparslan Kılıç, Ahmet Ejder, Sinan ÅžimÅŸek, Mesut Rahat, Murat Yüksel, Dinçer Özcan, Mehmet Ortaç, Fikri Pehlivanlı, Fatih Demir, Cevdet Serbest, Turgut Akgül, Mustafa Åžahin, Veyis Åžahin, Emrah Çelebi, Ramazan Bingöl, Mesut Åžahan ve Halil EkiztaÅŸ."

Darbeye yardım ve FETÖ üyeliÄŸinden cezalandırılması istenenler

Savcı Özdemir, aralarında eski tuÄŸgeneraller Ä°brahim Lütfi NuhoÄŸlu ve Mücahit Tamer'in de bulunduÄŸu 17 sanığın da "darbeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep etti.

Nuhoğlu ve Tamer dışındaki diğer sanıklar şunlar:

"Salih TalaÅŸlı, Hakan Ergin, Mustafa Serhat Akdolu, Necati DurmuÅŸbaÅŸ, Murat Kül, Seyhan Cömez, Åžahin Yüce, Ayhan Kaykaç, Ali Gülcan, Volkan Önal, Mevlüt Özyurt, Adem Yıldırım, Refik Durak, Fehmi Atuk ve Erkan Åžahin."

Savcı, sanıklar Halit ÅžimÅŸek ve Turgay Kurt'un ise "FETÖ üyeliÄŸi" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Alıkoyma suçundan cezalandırılması istenenler

BaÅŸka mahkemelerce "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar eski tuÄŸgeneral Erhan Caha, eski albaylar Mutlu Serkan Vurdem ile Yusuf YiÄŸit ve eski binbaşı Fikret YaÄŸmur Yavuz ile eski yüzbaşı Gökhan AkdaÄŸ'ın kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma ve kasten adam öldürmeye teÅŸebbüs suçlarından hapisleri istendi.

Buna göre karargahtaki bütün eylemlerden sorumlu tutulan sanık Caha'ya darbeciler tarafından alıkonulan 12 kiÅŸi için 168, iki kiÅŸiyi de kasten öldürmeye teÅŸebbüs suçundan da 40 yıl olmak üzere toplamda 208 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi.

Caha, daha önce Genelkurmay çatı davasında yönetici sıfatıyla 141 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapse mahkum edilmiÅŸti.

Sanık AkdaÄŸ için aynı suçlardan 54 yıla kadar hapis cezası istenirken, sanık Vurdem'e 126 yıla kadar, sanık Yavuz'a 56 yıla kadar ve sanık YiÄŸit'e ise 14 yıla kadar hapis istendi.

Beraat ve tefrik kararları

Savcı Özdemir mütalaasında, sanıklar AltuÄŸ KayışoÄŸlu, Bahri Bayrak Beraat, Ahmet ErdoÄŸan, Mustafa Kundakçı, Fatih Toran, Ümit AÄŸaçlı, ÖkkeÅŸ YavaÅŸ, Ferdi Çalık, Süleyman Ä°mece, Süleyman Kaya, Cuma Aygün ve Abdullah Ballı hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Savcı, aralarında eski albaylar Uğur Karaca ve Nuh Altınsoy'un da bulunduğu 12 firari sanığın ise dosyalarının ayrılmasını, tutuklu sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamını istedi.

DuruÅŸmaya ara verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER