Çevre-Hayat

'Kaplumbağacı mühendis'in yaşam nöbeti

Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Uğur Karagöz, 3 yıldır yaz tatillerinde Belek Turizm Merkezi'ne gelerek gönüllü olarak caretta carettalar için nöbet tutuyor.

'Kaplumbağacı mühendis'in yaşam nöbeti
11-09-2017 17:57

ANTALYA - SÜLEYMAN ELÇİN

Mersinli 25 yaşındaki Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Uğur Karagöz, 3 yıl önce sosyal medya aracılığıyla Ekolojik Araştırmalar Derneği'nin "Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Projesi"ni gördü.

Proje kapsamında gönüllüler arandığını öğrenen Karagöz, nesli tükenmekte olan carettalara faydası olabileceği düşüncesiyle projeye katılarak Belek Turizm Merkezi'ne geldi.

Proje kapsamında diğer gönüllülerle çadırda kalan Karagöz, bazen gece sabaha kadar ergin bireylerin yumurta bırakmasına şahit oldu bazen de sabah 05.00'de uyanarak yavruların yumurtadan çıkıp denizle buluşmasına tanıklık etti.

İlk yılında büyük bir mutlulukla kamptan ayrılan Karagöz, takip eden 2 yılda 4'er aylığına bölgeye gelerek carettalar için gece gündüz gönüllü olarak "yaşam nöbeti" tuttu.

Her sabah sahili tarıyor

Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sabah 05.00'de kalkarak 30 kilometrelik sahili tarayıp "Yavrular çıktı mı? Sorunlar ne? Çıkamayan yeni yavru var mı?" diye inceleme yaptıklarını söyledi.

Yaptığı işi, bir doktorun girdiği ilk doğum ameliyatı ya da annenin bir çocuğu doğduğunda yaşadığı mutluluğa benzeten Karagöz, ilk caretta yavrularına yardım edip denize ulaşmasını sağladığında çok özel duygular yaşadığını kaydetti.

Karagöz, insanların "Niye bekliyorsunuz ki zaten kendileri denize gidiyor." dediğini anlatarak, "Ama gitmiyorlar. İnsan faaliyetleri nedeniyle çoğu denize ulaşamadan ölüyor. Atılan bir pet şişe bile çok büyük bir engel. Bu engelleri ortadan kaldırıyoruz." dedi.

Yaz mevsimi süresince çadır hayatı yaşadığını ifade eden Karagöz, "Tüm zorlukları gözardı etmeyi öğreniyor, görmemezlikten geliyorsunuz. Yeri geliyor duş almıyorsunuz, yeri geliyor sıcak oluyor ama bütün bunların carettaların yaşamını sürdürmesi gibi bir amaç uğruna yapıldığını düşününce sorunları unutuyorsunuz." dedi.

"Kaplumbağacı mühendis diyorlar"

Yaşıtlarının Antalya'ya yaz tatili için geldiğini vurgulayan Karagöz, "Antalya'ya gelip sadece denize girip, gün boyunca uyumak bana anlamlı gelmiyor. Amaçsızca bir tatil yerine carettalara yardım etmek bana daha cazip geliyor. Arkadaşlarım bana daha önce 'mühendis' diyorlardı şimdi ise 'kaplumbağacı mühendis' diyorlar. Mühendislik hayalim ama okuldan mezun olup işimi yapsam bile bütün tatillerimde buraya gelip carettalara yardımcı olacağım." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER