Sağlık

Kanserde kişiselleştirilmiş tedavi

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda eş zamanlı olarak düzenlenen üç fuardan biri olan Biotech Eurasia Bioteknoloji ve Yaşan Bilimleri Fuarına katılan Dr. Onur Bilenoğlu, kanserde kişiselleştirilmiş tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.

Kanserde kişiselleştirilmiş tedavi
22-04-2016 19:17

Biotech Eurasia Fuarı tıbbi, zirai ve endüstriyel alanlarda çok geniş sektörlere hizmet veren Biyoteknoloji, geleceğe yön verecek yepyeni çözümler sunuyor. Hem özel sektör ve üniversitelerin hem de kamunun çok büyük yatırım alanı olan Biyoteknoloji, birbirinden zengin etkinliklerle fuarda ele alınıyor. Fuara katılan Dr. Onur Bilenoğlu, çağımızın hastalığı olan kanserin, kişiselleştirilmiş tedavisi hakkındaki çalışmaları değerlendirdi.

Kişiselleştirilmiş kanser tedavi yöntemlerinde gelinen noktaya değerlendiren Dr. Bilenoğlu, şöyle konuştu: ''Son birkaç yıldır Türkiye'de kanser tedavileri için kişiselleştirilmiş kanser tedavi yöntemleri kullanılmaya başladı, özellikle meme kanseri gibi. Klasik kanser tedavilerinde daha önce her meme kanseri olan hastaya aynı tedaviler öngörülüyordu. Şimdi geldiğimiz noktada her bireyin kanseri ayrı ayrı kanser olduğu farklı karakterize edilmeleri ve farklı tedaviler uygulamaları gündemde. Buna paralel olarak tanı yöntemleri ön plana çıkmakta. Özellikle her hastanın kendi genetik alt yapısını belirleyip, ona göre kanser tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bizde çeşitli üniversite ve hastanelerle işi birliği çerçevesinde bu çeşit testleri ve yöntemleri geliştirmeye çalışıyoruz. İTÜ Arı Teknokent içinde bir araştırma laboratuarımız var. Burada çeşitli işbirlikleri ile Tübitak projeleriyle geliştirdiğimiz testleri hastaların kullanımına sunmuş buluyoruz''

TÜRKİYE'DE BU YÖNTEM YENİ

Türkiye'de kişiselleştirilmiş kanser tanı ve tedavilerin yeni olduğunu belirten Dr. Bilenoğlu, ''Bütün dünya ile paralel olarak son birkaç senedir bu konuda ciddi aşamalar oldu. Şuanda kanserin gelişimini takip eden testler yavaş yavaş uygulanmaya başlandı. Bu testler sayesinde bireylerdeki kanserin kategorize edilmesi ve ona uygun tedaviler sunulması artık mümkün oluyor. Monoküler genetik yöntemler ile bireylerdeki kanser karakterize edildikten sonra uygulanan yöntemler değişik olabiliyor. Kimi hastalarda kemoterapi yöntemi uygulanırken kimi hastalarda hormon tedavileri ya da daha düşük dozlu tedaviler öngörülebiliyor. Buda hastanın hem hayatta kalım oranını çok ciddi derecede etkiyor, hem de yaşam kalitesini etkiliyor. Tanı yöntemlerinin önemi şurada çıkıyor: Siz bir hastaya gereksiz yere fazla kemoterapi verip onun hayat kalitesini ileri derecede sekte uğratabilirsiniz. Hatta bu ölüme kadar varabilir. Bura önemli olan her hasta gerektiği dozda ve şiddette tedavi verilebilmesidir'' şeklinde konuştu.

''BİYOTEKNOLOJİDE DÜNYA İLE AYNIYIZ''

Biyoteknojinin avantajını dile getiren Dr. Bilenoğlu, ''Biyoteknolojide dünya standartlarını yakalamamız çok daha kolay. Bizde kendi geliştirdiğimiz testlerle ve bize sunulan diğer yöntemlerle şanda Avrupa ve Amerika'da son gelinen noktaya kadar bizde aynı oranda tanı ve tedavi sağlayabiliyoruz. Türkiye'deki hastalarında geleceklerinin çizilmesinde çok önemli bir noktadır'' diye konuştu.

Fuara katılma sebebine değinen Dr. Bilenoğlu, ''Biz yaklaşık 3 yıldık İTÜ Arı Teknokent içinde yer alıyoruz. Bu fuara katılma sebebimiz, kendi yaptığımız çalışmaları ve özellikle kişiselleştirilmiş kanser tedavisi alanındaki yaklaşımları sektörel paydaşlarımızla paylaşmak, insanların bu konuda bilgilendirilmesini sağlamak'' dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER