Toronto
Kanada resmi yayın kuruluÅŸu CBC’ye konuÅŸan Mukbil, "Kendimi CSIS'te hedef alınmış gibi hissettim." dedi.
Gizli serviste kıdemli istihbarat görevlisi olarak çalışan Mukbil, CSIS'te ilk elden deneyimlediği sistemik ırkçılık ve çeşitlilik eksikliğinin, özellikle aynı aileden dört Müslümanın öldüğü son terör saldırısı ışığında, ulusal bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ifade etti.
Arapça konuşan başörtülü Huda Mukbil, 15 yıllık kariyeri boyunca içeriden bir tehdit olarak muamele gördüğünü ve dini hakkında sorguya çekildiğini anlattı.
Mukbil, üstlerince Müslüman kuruluşlarla bağlarını kesmeye zorlandığını, iş yerinde dışlandığını ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü belirttiği açıklamasında, ayrımcılık iddiaları nedeniyle CSIS'e karşı bir hukuk davası açılmasına yardımcı olduktan sonra 2017 yılında teşkilattan ayrıldığını kaydetti.
Mukbil, "Müslüman toplumdaki bireylerin aşırı sağ tehditlerle mücadelede örgüte güvenemeyeceklerini hissetmelerinin nedeni güven ve çeşitlilik eksikliğinden kaynaklanıyor. Dışarı çıkıp deneyimleriyle ilişki kurabilecek, insanlarla konuşan benim gibi memurlar yok. Artık bir şeyler yapmanın zamanı." diye konuştu.
Quebec City’deki camiyi basarak namaz kılmakta olan insanların üzerine ateÅŸ açan Alexander Bissonnette’nin teÅŸkilat tarafından izlendiÄŸini söyleyen Huda Mukbil, "CSIS, Alexandre Bissonette'in geldiÄŸini görmeliydi. Çevrim içiydi. Aşırı saÄŸ örgütlerle tartışmalara katkıda bulunuyordu." ifadelerini kullandı.
Mukbil, 2002 yılında CSIS'in terörle mücadele bölümünde çalışmaya baÅŸladığına iÅŸaret ederek, "BildiÄŸim kadarıyla, CSIS'in ilk başörtülü, siyah ve Arap istihbarat subayı benim. BaÅŸlangıçta, Ottawa karargahında iyi karşılandım ama iki yıl sonra her ÅŸey deÄŸiÅŸti.’’ deÄŸerlendirmesinde bulundu.
2004'te Kanada'daki terör tehdidi kaynağının El Kaide'den ikinci ve üçüncü nesil Kanadalı Müslümanlara kaydığını anlatan Mukbil, kendisinin de bu noktadan sonra "içeriden bir tehdit" olarak muamele gördüğünü ifade etti.
"Kendimi CSIS'te hedef alınmış gibi hissettim." diyen Mukbil, "Tüm organizasyonun bana karşı döndüğünü ve yalnız olduğumu hissettim." şeklinde konuştu.
Mukbil, Londra'da 2005'te meydana gelen ve 56 kiÅŸinin ölümüne neden olan bombalı saldırılarla ilgili, Ä°ngiliz istihbarat ve güvenlik teÅŸkilatı MI5'e yardım etmek için Ä°ngiltere’ye gittiÄŸini, olayın ipuçlarının elde edilmesine yardımcı olduÄŸunu aktardı.
Kendisi gibi teÅŸkilatta ayrımcılığa uÄŸrayan 5 kiÅŸi ile CSIS’e karşı dava açtıklarını kaydeden Huda Mukbil, üstleri tarafından inancı hakkında sorguya çekildiÄŸini, sorgulayıcıların kendisine neden başörtüsü takmaya karar verdiÄŸini, ne sıklıkla dua ettiÄŸini ve Afganistan'daki Kanada birlikleri, intihar bombaları ve tanınmış Ä°slami liderler hakkındaki görüşlerini sorduÄŸunu dile getirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com