Politika

"Kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz"

Başbakan Binali Yıldırım, çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatacaklarını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada,...

"Kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz"
04-07-2016 17:18
Başbakan Binali Yıldırım, çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatacaklarını söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada, "Turkuaz Kart sistemi vaadimiz vardı. Sistemde ne var? Özellikle beyin göçünü tersine döndürme. Yani yurt dışında bizim vatandaşımız olmuş, yerleşmiş çok önemli buluşları olan, uzmanlıkları olan insanların tekrar zaten gelmesini teşvik ediyoruz ama başka uyrukta olanlara asıl burada bir imkan getiriyoruz. ’Gel memlekette otur, çalış, fikirlerini burada bir faydaya, üretime dönüştür. Biz sana gereken her şeyi yapacağız’ diyoruz. Bunun bir artısı da ihracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz. Meşhur yeşil pasaport, iş ihracat yapan ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımıza da bu imkandan yararlandıracağız ki yurt dışına gidişlerde orada burada kapılarda perişan olmasın" şeklinde konuştu.

"Kalkınma Bankamız var. Onu tekrar işler hale getiriyoruz"
Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırdıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Bizim için çok önemli şey yatırım. Yatırım demek üretim demek, üretim demek iş demek, daha fazla ülkenin gelir artması demek. Ülkenin geliri artarsa, refahı artarsa vatandaşın zenginleşmesi demek Türkiye’nin itibarının artması demek. Yatırımları arttırmak için iki tane önemli aracımız var. Adı olan kendi olmayan bir Kalkınma Bankamız var. Onu tekrar işler hale getiriyoruz. Bunun kredisini, finansman yapısını güçlendireceğiz. Yatırımcı daha kolay daha iyi şartlarda kredi alacak ve yatırımlar buradan büyük oranda parasal olarak karşılanacak. İkinci şey ihracata yönelik Eximbank. Eximbank’ta kredi veriyor ama kredi verinceye kadar alnının derisi çatlıyor. Adam yoruluyor. ’Senin kredin orada kalsın’ diyor. Gidiyor malını satıyor. Oradan para koyuyor işini yapmaya çalışıyor. Bunun önüne geçiyoruz. Diyelim ki son 5 yıl sicilinde bir şey yok ticaret yapmış. Ben bunun teminatının yarısını alayım niye tamamını isteyim. Eğer burada bir teminat açığı olursa burada da kredi garanti fonu devreye girecek, gerekli açığı kapatacak. Biz bundan sonra satma yönünde kafa yoracağız, satın alma değil. Dışarıya ne kadar daha çok şey satabiliriz. Böylece cari açığımızı azaltabiliriz satın almalarımızı da eğer ihtiyacımız yoksa erteleyelim veya içeriden alabiliyorsak içeriden alalım. Burada tasarrufumuz artsın, iş alanları oluşsun, memleketin yüzü gülsün" ifadelerini kullandı.

"Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz"
Tasarrufa kamudan başlayacaklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Önce biz başlayacağız. Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bu konuda bakanlarımız kapsamlı bir program hazırlayacaklar ve yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedefler belli onun gerçekleşmesini sağlayacaklar. Yurt dışından araç getirenlerle ilgili pratik bir sorun var. Aslında iki yıla çıkarılmıştı. Ancak yurt dışında emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa getiremiyordu bu uygulamadaki aksaklığı gideriyoruz. Milyonlarca yurt dışında gidip emekli olan oradan emekli aylığını alan vatandaşımızı var, zamanın çoğunu Türkiye’de geçiriyor. Bunlar araçlarını getiriyor çıkaramıyor veya getiremiyor bunların sorununu çözmüş oluyoruz. 2B çok başarılı bir proje. 700 bin vatandaşımız 2-B imkanından yararlanmış. Ama hala yararlanmayan 70-80 bin kişi var. Bunlara bir imkan, fırsat daha getiriyoruz. Ümit ederim Antalya başta olmak üzere birçok ilimizde bu imkandan yararlanamayan vatandaşlarımızda yararlanmış olur. Taksitlerini aksatanlar varsa öncelik sistemde onlara da kalan süre için bir imkan sağlıyoruz. Hem yeni baştan müracaat, müracaat etmiş ama ödemesini tamamlayamamış olanlara bir imkan. Ecri misille kullanılan tarım arazilerinin tekrar kullanılmasına imkan veren bir düzenleme geliyor."

"İmalat sanayinde, organize sanayi bölgelerinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan oradaki esnafımızda 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz"
KOBİ’lere de ilave imkanlar olduğunu bildiren Başbakan Yıldırım, "Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere özellikle bölge için konuşuyoruz 100 bin liralık destek. İmalat sanayinde, organize sanayi bölgelerinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan oradaki esnafımızda 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz. Nasıl kullandıracağız. KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bunun çalışmasını yaptı. Yerli makine alan KOBİ’lere yerli üretimi desteklemek için yerlisini alıyorsa ona 300 bin liraya kadar faizsiz kredi KOSGEB verecek. Dolayısıyla yerli üretimi teşvik etmiş olacağız. İmalat sanayinde çalışan KOBİ’lerin yerli makine, teçhizat alımında anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilerin faizlerini de KOSGEB karşılayacak. KOSGEB’e geri ödemeli desteklerin teminat ve kefaretinin masrafları ve faizleri yüzde 100 oranında karşılanacak. Kredi garanti fonu 7 bankayla yapılan anlaşma sonucu KOSGEB’ten geri ödemeli destek kullanmak isteyen bütün küçük işletmelerin ihtiyaç duyduğu teminatların masraflarının tamamı KOSGEB marifetiyle karşılanmış olacak" açıklamasında bulundu.

"Bu verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelecek"
"Burada bir sürü veriyorsunuz kardeşim gömü mü buldunuz? İlave para mı geldi?" diyen Başbakan Binali Yıldırım, "Vatandaşlarımız rahat olsun. Bu verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelecek. Niye? Üretim olacak, iş alanı oluşacak, oradan para kazanılacak. Dolayısıyla bunlar hep misli misline gelir getiren tedbirlerdir. Birkaç tanesi sosyal tedbir. Şehit yakınlarımıza araç verilmesi gibi. Onunda faydası var. Otomobil üreticilerinin işini arttırıyor. Bu tedbirlerin hiçbirisi uyguladığımız mali disiplini bozacak tedbirler değil. Aksine bütçeyle ilgili şuanda tehdidimiz yok ama oluşabilecek bir olumsuzluğu da ortadan kaldıracak çok radikal alınmış tedbirlerdir. Nasıl uygulamaya girecek o da merak ediliyor. Bunları birçoğu için yasal düzenleme taslaklarımız hazır. Meclis tatile girmeden bunu çıkaracağız. Bazıları da Bakanlar Kurulu, bakanların kendi inisiyatifiyle yapabileceği işlerden oluşuyor. Amacımız Türkiye’nin emeği, aşı büyüsün diye bu işleri yapıyoruz. Yatırımcı yatırım yapsın ki iş kapısı açılsın, fabrika açılsın ki ülkemizin işsiz evlatları iş bulsun. Ülkeye para gelsin ki yatırımlar daha da artsın. Türkiye zenginleşsin ki merhamet elini diğer ihtiyaç sahiplerine daha fazla uzatsın" diye konuştu.

"8-10 milyar dolar civarındaki bir gayri nakdi kredi limitini ihracatçılarımızın serbest hale gelmesi ve finansman imkanlarının kolaylaşmasını sağlayacağız"
Öte yandan toplantıda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Eximbank ile ilgili, "Eximbank 16 milyar dolar civarında bir ihracatçımızı kredilendiriyor. Ama 16 milyar dolarlık da teminat mektubu alıyor karşılığında. İhracatçılarımız Eximbank’tan aldıkları kredi karşılığında diğer bankalardan almış oldukları teminat mektupları karşılığında kredi kullanıyorlar. Burada hedefimiz en az yarısını yani 8 milyar dolarlık bir kısmını teminatsız hale getirerek ihracatçılarımızın üzerindeki teminat mektubu komisyonları yükü asıl önemli olan 8-10 milyar dolar civarındaki bir gayri nakdi kredi limitini ihracatçılarımızın serbest hale gelmesi ve finansman imkanlarının kolaylaşmasını sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER