Genel

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: Hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz

Kamu Başdenetçisi Malkoç, "Hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye'de anayasa ve yasalarla verilen haklar dünyanın birçok ülkesinden daha fazla." dedi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: Hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz
05-03-2020 20:00

MERSÄ°N (AA) - Kamu BaÅŸdenetçisi Åžeref Malkoç, "Hak arama kültürünü yaygınlaÅŸtırmaya çalışıyoruz. Türkiye'de anayasa ve yasalarla verilen haklar dünyanın birçok ülkesinden daha fazla. Problemimiz uygulamadan kaynaklanıyor." dedi.

Malkoç, bir otelde düzenlenen "Ombudsman Halkla BuluÅŸuyor" etkinliÄŸinde, kamu denetçiliÄŸi kurumunun, devletle millet arasında arabulucu olduÄŸunu hatırlattı.

Bu kurumun yeni olmasına raÄŸmen köklerinin eskiye dayandığını ifade eden Malkoç, "Herkes adaleti ister. Adalet hava, su, ekmek gibi; onsuz yaÅŸanmaz. Ä°ÅŸte kamu hizmetlerinde eksiklikler olursa bu anlamda adaleti tesis etmede Kamu DenetçiliÄŸi Kurumu 7 yıldır görevini yapıyor." diye konuÅŸtu.

Adalete eriÅŸmede kolay baÅŸvurunun, baÅŸvurunun ücretsiz olmasının ve kararın kısa zamanda çıkmasının önemine iÅŸaret eden Malkoç, kurum olarak bu kriterleri yerine getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Malkoç, kendilerine çok kolay baÅŸvurulduÄŸunu vurgulayarak ÅŸunları söyledi:

"Bize ister mektup ister elektronik ortamda, istediÄŸiniz ÅŸekilde ulaÅŸabilirsiniz. Bize baÅŸvuruların yüzde 80'i elektronik ortamdan geliyor. Hangi kurum olması önemli deÄŸil. Siz yeter ki derdinizi, ÅŸikayetinizi bize anlatın. Ä°sminiz, kimlik numaranız, imzanız olsun. Belediyeyi mi, valiliÄŸi mi, bakanlığı mı... Biz onu tamamlıyoruz. Kolay baÅŸvuru alıyoruz."

Malkoç, kamu denetçiliÄŸinde müracaatların ücretsiz olduÄŸunu ve kararların en geç 6 ayda sonuçlandığını vurguladı.

"Uygulamada anlayışı yenilemek zor"

Hizmetlerde kendisine haksızlık yapıldığını, eksik hizmet aldığını savunan herkesin müracaatını beklediklerini dile getiren Malkoç, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Ä°nsan haklarını Türkiye’de daha köklü hale getirmek için çaba gösteriyoruz. Hukukun üstünlüÄŸünü saÄŸlamaya çalışıyoruz. En az bunlar kadar önemli olan hak arama kültürünü yaygınlaÅŸtırmaya çalışıyoruz. Türkiye'de anayasa ve yasalarla verilen haklar dünyanın birçok ülkesinden daha fazla. Problemimiz uygulamadan kaynaklanıyor. Anayasayı, kanunları parlamentoda deÄŸiÅŸtirebiliyorsun ama uygulamada anlayışı yenilemek zor. Ä°ÅŸte bu noktada da bizim katkımız oluyor. Demokrasi kültürünün yaygınlaÅŸmasında idarenin ÅŸeffaf olmasına katkı saÄŸlamaya çalışıyoruz."

Mersin Valisi Ali Ä°hsan Su ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Vahap Seçer'in de konuÅŸma yaptığı etkinlikte "serbest kürsü" oturumu yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER