Sağlık

Kalp sağlığını korumanın 7 yolu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin mutlaka hekim ve beslenme uzmanı işbirliği ile önlem alması gerektiğini belirterek, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin önemine dikkat çekti.

Kalp sağlığını korumanın 7 yolu
12-04-2016 14:23

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, 7 maddede kalp sağlığını korumanın yollarını anlattı. Yemek pişirirken 1 kilogram sebzeye 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı kullanılmasının yeterli olduğunu söyleyen Gündüz, “Kuyruk yağı, iç yağı, margarin ve diğer katı yağların yanı sıra; kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozunu beslenme programınızdan çıkarın. Yağsız dana ve koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin” dedi.

LİGHT ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Süt ve süt ürünleri hayvansal kaynaklı besinler olduğundan tüketim miktarı ve sıklığının önem taşıdığını, kişiden kişiye ihtiyaçların ve miktarların değişebileceğini anlatan Dyt. Çisem Gündüz, bu sebeple her bireyin beslenme programının bir diyetisyen tarafından hazırlanması gerektiğini belirtti. Dyt. Gündüz, daha fazla kalsiyum almak ve yağ alımını azaltmak için de süt, yoğurt, ayran, peynir ve kefirde light ürünlerin tüketilmesini önerdi.

Vitamin ve minerallerden zengin olmasının yanı sıra posa içeriği de yüksek olan sebze ve meyvelere günlük beslenmede daha çok yer verilmesi gerektiğini belirten Dyt. Çisem Gündüz, “Posa yönünden zengin beslenmek kalp sağlığını korumaya yarıyor. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi; kabuklu yenebilenlerin de kabuğuyla birlikte tüketilmesi büyük önem taşıyor. Kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi yeterli oluyor” diye konuştu.

TUZU AZALTIN

Kan basıncını kontrol altında tutmak ve hipertansiyon riskini önlemek amacıyla tuz tüketiminin mutlaka kısıtlanması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Çisem Gündüz, tuzu azaltılan yemeklerde aroma ve lezzeti arttırmak için çeşitli baharat ve otların denenmesini öneriyor. Dyt. Çisem Gündüz, "Yeterli ve dengeli beslenmek, metabolizmanızı zinde tutmak için ara öğünleri beslenme listesine dahil etmek şart. Ara öğün tüketimi, kas dokusunu koruyarak bir sonraki öğüne kadar tok kalınmasını sağlıyor. Bu şekilde, bir sonraki öğünde büyük porsiyonlar tüketmek engellenmiş oluyor. Ara öğünlerde hazır ve paketlenmiş kalorili ürünler yerine taze mevsim meyveleri ve kuruyemiş tercih edilmeli” dedi.

HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK YİYİN

Omega-3 yönünden zengin olan balığın kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu söyleyen Dyt. Gündüz, haftada 2 veya daha fazla balık tüketilmesinin oldukça yararlı olduğunu söylüyor. “Fiziksel olarak aktif olmak sağlıklı bir yaşama adım atmanın ilk basamağıdır” diyen Dyt. Çisem Gündüz, günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmasını önerdi. Gündüz, şunları kaydetti:“Arabanızı, gitmek istediğiniz yerin uzağına park edip yürüyeceğiniz mesafeyi artırabilir, otobüsten 1-2 durak önce inebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz. Tüm bunlar gün içinde daha hareketli olmanıza yardımcı olacaktır.”

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER