Spor

'Kalp hastalıkları gençlerde ve sporcularda ani ölüm nedeni'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candemir, kalp hastalıklarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

'Kalp hastalıkları gençlerde ve sporcularda ani ölüm nedeni'
14-09-2019 16:09

ANKARA (AA) - Uzmanlar, gençlerde ve sporcularda ani ölümlerin büyük oranda kalp kasında anormal kalınlaÅŸma, kalp kası hastalıkları, kalbin iltihaplanması ve kalp kası ile iletim sisteminde doÄŸuÅŸsal hücresel düzeyde elektriksel sorunlardan kaynaklandığını belirterek, spora baÅŸlanılmadan önce spor hekimi ya da kardiyoloji uzmanınca deÄŸerlendirme yapılması gerektiÄŸini belirtti.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. BaÅŸar Candemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

Kalp hastalıklarının gençlerde ve sporcularda egzersiz sırasında ve sonrasında ani ölümlere yol açabildiÄŸinin altını çizen Candemir, özellikle profesyonel seviyede lisanslı atletlerde ani ölümlerle karşılaşıldığını söyledi.

Profesyonel spor yapmayan çocuk ve genç yetiÅŸkinlerin de spor sırasında aniden yaÅŸamını yitirebildiÄŸini ifade eden Candemir, "Bu olayların en az yarısının kalp nedenli olduÄŸu bilinmektedir. Bunun önlenmesi için düzenli spor ve egzersiz programları öncesinde detaylı bir kalp muayenesi ve testleri yapılmalı. Hayatını yitiren sporculara bakıldığında bunların yaklaşık yüzde 40'ında yapısal kalp hastalıkları tespit edilmektedir ve vakaların büyük çoÄŸunluÄŸu erkektir." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Candemir, genç ve sporcularda kalp hastalıklarına baÄŸlı görülen ani ölümlerin farklı nedenlerinin olabildiÄŸine iÅŸaret ederek, "En sık ani ölüm nedenleri, kalp kasında anormal kalınlaÅŸma, kalp yetmezliÄŸi yapan kalp kasını tutan hastalıklar, kalbin herhangi bir nedenle iltihabı, kalp kası veya iletim sisteminde doÄŸuÅŸsal hücresel düzeyde elektriksel sorunlar olup, genel kanının aksine kalp damar tıkanıklıkları göreceli olarak az görülmektedir. BaÅŸka bir deyiÅŸle gençlerde ve genç sporcularda ölüm nedeni genellikle kalp krizi olmamaktadır." diye konuÅŸtu.

"Hekim, spora devam edilmesi ya da kesilmesi konusunda yönlendirecek"

Yeni eÄŸitim öÄŸretim döneminin baÅŸlamasıyla okul ya da kulüplerde birçok öÄŸrencinin spora baÅŸlayacağını ifade eden Candemir, saÄŸlıklı bir hayat için sporun bir ömür boyu sürecek davranış biçimi haline gelmesi ve her yaÅŸta uygun seviyede fiziksel aktivitede bulunulması gerektiÄŸini vurguladı.

Özellikle sporla daha profesyonel düzeyde ilgilenmek isteyen çocuklara, gençlere ve ailelerine antremanlara baÅŸlamadan uyarılarda bulunan Candemir, ÅŸunları kaydetti:

"Yüksek seviyede efor gerektiren bir spor yapmayı düÅŸünen tüm gençlerde, bu tür olayları önlemek ve kontrol edebilmek için spor hekimleri ya da kardiyoloji uzmanlarınca deÄŸerlendirme yapılmalı. DeÄŸerlendirme kapsamında, hekim tarafından sporcu ya da sporcu adayı gencin ve ailesinin detaylı saÄŸlık öyküsü alınmalı. Kalp kasının ve kalbin iletim sisteminin doÄŸru çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedildiÄŸi elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi yapılmalı.

Ailede genç yaÅŸta ani ölüm hikayesi, spor öncesi veya spor sırasında bayılma veya ciddi baÅŸ dönmesi veya göÄŸüs aÄŸrısı, aniden baÅŸlayan çarpıntı ÅŸeklindeki bulgular olup olmadığına dikkat edilmeli. KuÅŸkulanılan bazı vakalarda ise kalp MR, bilgisayarlı tomografi, efor testi, holter ve çeÅŸitli genetik testler yapılarak daha detaylı inceleme gerekebilir."

Hekimin deÄŸerlendirmesine göre spora devam edilip edilmeyeceÄŸine karar verilmesi gerektiÄŸine dikkati çeken Candemir, hem Türk Kardiyoloji Cemiyeti hem de Avrupa Kardiyoloji Cemiyetince bu yıl yayımlanan raporlar doÄŸrultusunda, hekimlerin gençlere spora devam edilmesi veya kesilmesi konusunda yapacağı yönlendirmelere uyulmasının çok önemli oluÄŸunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER