Ekonomi

Kalkınma Bakanı Elvan: Risk Sermayesi Girişimi de gündemimizde

Kalkınma Bakanı Elvan, "Gündemimizde Risk Sermayesi Girişimi de bulunmaktadır. Risk Sermayesi Girişimi'ni kalkınma ajanslarımızın da iş birliğiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz." dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan: Risk Sermayesi Girişimi de gündemimizde
19-02-2018 16:06

Ä°STANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gündemlerinde Risk Sermayesi GiriÅŸimi'nin bulunduÄŸunu ifade ederek, "Bu uygulamayı kalkınma ajanslarımızın da iÅŸ birliÄŸiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz. Bu sayede geliÅŸmiÅŸ bölgelerdeki baÅŸarılı uygulamaların diÄŸer bölgelere de yayılması ve ülkemizin potansiyelini açığa çıkarması söz konusu olacaktır." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletiÅŸim ortağı olduÄŸu Dünya Melek Yatırım Forumu'nun (WBAF) açılışında konuÅŸan Elvan, küreselleÅŸmenin yenilik, dijital dönüÅŸüm ve giriÅŸimcilikte muazzam deÄŸiÅŸikliklere sebep olduÄŸunu belirterek, deÄŸiÅŸen talep yapısı ile mevcut arz yapısı arasındaki açığın kapatılmasının önem kazandığını, bu baÄŸlamda giriÅŸimciliÄŸin daha karmaşık hale gelen bireysel ve toplumsal ihtiyaçların giderilmesi için anahtar görevi gördüÄŸünü söyledi.

Dinamik, esnek ve eÄŸilimleri belirleyen iÅŸletmelerin hem geliÅŸmiÅŸ hem de geliÅŸmekte olan ülkelerde güçlü ve sürdürülebilir büyüme için kritik öneme sahip olduÄŸunu vurgulayan Elvan, bu iÅŸletmelerin; genellikle küçük ölçekleri, teminat yetersizliÄŸi ve saydam olmayan mali yapıları nedeniyle finansa eriÅŸim hususunda çeÅŸitli zorluklarla karşılaÅŸtığını anlattı.

Geleneksel finansal kuruluÅŸların, yüksek risk taşıdıkları için start-up ya da erken aÅŸama ÅŸirketlerini finanse etmek konusunda isteksiz olduÄŸuna iÅŸaret eden Elvan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°ÅŸ melekleri, giriÅŸimcilik ve finans arasındaki boÅŸluÄŸu kapatmak için bir katalizör olarak ortaya çıkmakta ve teknik ve finansal yardım saÄŸlamanın yanı sıra uygun maliyetlerle pek çok problemi bir arada çözecek bir reçete sunmaktadır. Melek yatırımcılar aynı zamanda, yatırım yaptıkları ve ortak oldukları firmalara danışmanlık da yaparak deÄŸer yaratmaktadırlar. Bugün yalnızca ABD'de toplam melek yatırım miktarı yaklaşık 21 milyar dolara ulaÅŸtı. Apple ve Google gibi tanınmış birçok küresel ÅŸirket, en az bir kez melek sermayesi imkanını kullanarak iÅŸlerini geniÅŸletmiÅŸlerdir. Dolayısıyla Türkiye gibi pek çok ülkenin, melek yatırımcıları teÅŸvik etmek için güçlü nedenleri bulunmaktadır."

Elvan, melek yatırımcıların baÅŸarısının güçlü bir düzenleme altyapısının varlığına baÄŸlı olduÄŸunu, bu kapsamda fikri mülkiyet hakları, saÄŸlam yasal bir çerçeve ve güçlü bir kurumsal baz gerektiÄŸini, bunların aynı zamanda saÄŸlıklı bir yatırım ekosisteminin vazgeçilmez koÅŸulları olduÄŸunu vurguladı.

Türkiye'de giriÅŸimcilik ekosisteminin geliÅŸimini desteklemek için önemli gayretler gösterdiklerini ifade eden Elvan, "Melek yatırımcılar için yasal düzenlemeleri 2013 yılında hayata geçirdik. Bu sistemle kamudan lisans alan yatırımcıların yaptıkları yatırımın yüzde 75’i vergiden düÅŸürülmektedir. Yatırım yapılan giriÅŸimin son 5 yıl içinde kamudan destek alması durumunda ise bu oran yüzde 100’e yükselmektedir." diye konuÅŸtu.

"KiÅŸi başı start-up yatırımları Türkiye'de 1,3 dolar"

Lütfi Elvan, akademik giriÅŸimciliÄŸin, akademik bilgiyi toplumun, ekonominin ve sanayinin yararına dönüÅŸtürme sürecinde önemli bir rol oynadığına dikkati çekerek, akademisyenlerin teorik altyapıya ve yenilikçi fikirlere sahip olmakla birlikte ticarileÅŸtirme ve pazarlama konularında sınırlı tecrübeye sahip olabileceÄŸini veya ilgili aÄŸlara eriÅŸemeyebileceÄŸini söyledi.

Elvan, "Ä°ÅŸ melekleri de bu kritik boÅŸluÄŸu kendi bilgi, deneyim ağı ve sermayeleriyle doldurmaktadır. Türkiye'de akademik giriÅŸimcilik hızla geliÅŸmekte ve ağırlıklı olarak teknoparklarda yoÄŸunlaÅŸmaktadır." dedi.

Elvan, giriÅŸimciliÄŸin finansmanı alanındaki geliÅŸmeler konusunda, kitle fonlaması ve risk sermayesi giriÅŸimi, genç giriÅŸimci merkezleri hakkında da bilgi verdi.

Melek yatırımların son yıllarda Türkiye'de hızla geliÅŸtiÄŸine dikkati çeken Elvan, melek yatırımcılara verilen lisansların dağılımına bakıldığında, Ä°stanbul'un yüzde 79 ile birinci sırada yer aldığını, diÄŸer ÅŸehirlerde de melek yatırımcılığın yoÄŸunlaÅŸmasını istediklerini ve geçen yıl melek yatırım, giriÅŸim sermayesi ve özel sermaye yatırımlarının toplamda 177 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını, bu tutarın, çok çeÅŸitli ve de karlı iÅŸ fırsatları sunan Türkiye gibi bir ülke için yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'de özellikle, start-up'lara yapılan yatırımların Batı Avrupa ülkelerine kıyasla hala düÅŸük olduÄŸunu belirten Elvan, "KiÅŸi başı start-up'lara yapılan yatırımlar Türkiye'de 1,3 dolarken, Avrupa BirliÄŸi'nde ilk 10 ekonomisinde en düÅŸük paya sahip olan Ä°spanya'da ise 12,7 dolar." dedi.

Elvan, Türkiye'nin güçlü bir makroekonomik yapıya, yatırıma elveriÅŸli iÅŸ ortamına, dinamik ve yenilikçi bir genç nüfusa sahip olduÄŸunu vurgulayarak, coÄŸrafi konumun, dünyanın önde gelen pek çok pazarına eriÅŸim saÄŸladığını ve dünya ticaretinin yarısından fazlasının, hava yolu ile Türkiye'den sadece 4 saatlik bir mesafede gerçekleÅŸtiÄŸini kaydetti.

"Zaman, yatırım zamanı"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, geçen yıl için güçlü iç ve dış talebin katkısıyla yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme oranı beklendiÄŸini ifade ederek, ÅŸöyle dedi:

"Ä°malat sanayi ve ihracata iliÅŸkin göstergelerimiz oldukça güçlü seyrediyor. Ekonomideki güven seviyeleri artış eÄŸiliminde, gelecek için beklentiler parlak. Zaman, yatırım zamanı. Daha fazla iÅŸ birliÄŸi yapmamız durumunda tüm taraflar için kazan-kazan imkanı doÄŸacak. Biz yenilikçi giriÅŸimlerin ülkemize saÄŸlayacağı katkıların farkındayız. Melek yatırımcıların, yenilikçi kuruluÅŸlara büyüme fırsatları saÄŸlama konusunda önemli roller oynadığını biliyoruz ve finansmanın ötesinde melek yatırımcılara teÅŸvik saÄŸlıyoruz."

Elvan, Türkiye'de giriÅŸimcilik ekosistemini daha da güçlendirmek için yasal çerçeveyi daha da güçlendirecek, finansmana eriÅŸimi kolaylaÅŸtıracak, kamu sisteminin etkinliÄŸini artıracak, Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artıracak adımlar atacaklarını söyledi.

Elvan, şunları kaydetti:

"Bu açıdan Türkiye'nin, iÅŸ melekleri için pek çok fırsat sunduÄŸuna ve iÅŸ melekleri ile giriÅŸimciler arasında artan iÅŸ birliÄŸinin her iki taraf için de çok verimli sonuçlar doÄŸuracağına inanıyorum. Finansman için yeni teknolojilerin doÄŸurduÄŸu fırsatlardan yararlanmak için yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışıyoruz. GeçtiÄŸimiz senenin aralık ayında kitle fonlaması ile ilgili mevzuat yürürlüÄŸe girdi. Kitle fonlaması, tek başına kayda deÄŸer bir etki yaratamayacak çok sayıda yatırımcının ufak meblaÄŸlar ile bir giriÅŸimi internet siteleri üzerinden fonlamasına veya bağış yapmasına imkan tanıyan yeni nesil bir finansman aracıdır. Gündemimizde ayrıca Risk Sermayesi GiriÅŸimi de bulunmaktadır. GiriÅŸim sermayesi ihtiyacı olan iÅŸletmeleri ortaya çıkarmak ve katma deÄŸeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için bu uygulamayı kalkınma ajanslarımızın da iÅŸ birliÄŸiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz. Bu sayede geliÅŸmiÅŸ bölgelerdeki baÅŸarılı uygulamaların diÄŸer bölgelere de yayılması ve ülkemizin potansiyelini açığa çıkarması söz konusu olacaktır. Genç giriÅŸimcilere ihtiyaç duydukları eÄŸitimi verecek ve onları yatırımcılarla buluÅŸturacak olan Genç GiriÅŸimci Merkezlerini yaygınlaÅŸtıracağız. Bu aynı zamanda her bölgemizden baÅŸarılı projelerin çıkmasına da katkı saÄŸlayacaktır. Melek yatırımcı kültürünün geliÅŸmesi için gerekli bilinçlendirme ve kapasite geliÅŸtirme çalışmalarını gerçekleÅŸtireceÄŸiz."

Muhabir: Sevgi Ceren Gökkoyun, Bahattin GönültaÅŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER