Çevre-Hayat

'Kalbim İstanbul'da kaldı'

Avrupa Turizm Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencisi Lucio Ricciardelli, "Bir defa İstanbul’a gittim ve kalbim orada kaldı. Daha sonra da Türkçe öğrenmeye karar verdim." dedi.

'Kalbim İstanbul'da kaldı'
13-10-2018 16:02

ROMA - Ecenur Çolak

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) İtalya'nın başkenti Roma'daki merkezinde Türkçe öğrenen İtalyanlar, Türkiye'yi çok sevdiklerini ve kültürüne büyük hayranlık duyduklarını belirtti.

Roma YEE’de Türkçe kurslarına katılarak B1 seviyesini başarıyla tamamlayan çeşitli yaş ve meslek gruplarından öğrenciler, Türkiye’ye duydukları sevgiyi ve Türkçe ile ilgili hedeflerini AA muhabirine anlattı.

İtalya’da Avrupa Turizm Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencisi Lucio Ricciardelli, Türkçe öğrenme hikayesine ilişkin "Londra’da 7 ay yaşadım ve oradayken çok fazla Türk arkadaşla tanıştım. Ondan sonra bir defa İstanbul’a gittim ve kalbim orada kaldı. Daha sonra da Türkçe öğrenmeye karar verdim. Türkiye’ye taşındıktan sonra yine ilk aylarda Türkçe kursuna katılmak istiyorum çünkü Türkçeyi daha akıcı ve daha iyi konuşmak isterim. Ondan sonra da turizmde çalışmak istiyorum. Belki İtalyanlarla bir iş olabilir veya tıbbi turizm dalında olabilir." ifadelerini kullandı.

Daha önce 6 kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Ricciardelli, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Çanakkale ve Bolu’yu gezdiğini söyledi. Ricciardelli, Türk yemeklerini, İskender ve Adana kebabı, simit ve özellikle de lahmacunu çok sevdiğini aktardı.

Türkçe öğrenmek için dizilerden de faydalandığına dikkati çeken Ricciardelli, en son İstanbullu Gelin dizisini izlediğini ifade etti.

Türk şarkıcılardan İlyas Yalçıntaş ve Tarkan’ın favorisi olduğunu dile getiren Ricciardelli, Yunus Emre Enstitüsünde aldığı eğitimden de çok memnun olduğunu söyledi.

"Türkçe benim yedinci dilim"

Roma’da Turist Danışma Bürosunda çalışan Nadia Erasmi de yabancı dil öğrenmeye olan sevgisinden ve böylece Türkçeyle tanışmasından bahsetti.

Erasmi, "Ben yabancı dilleri çok seviyorum. Zaten başka diller de konuşuyorum. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve biraz Arapça konuşuyorum. Türkçe benim yedinci dilim. Turist Danışma Bürosunda çalışıyorum bu yüzden de her gün dünyanın dört bir tarafından gelen insanlarla konuşuyorum. Türklerle buluştuğum zamanlarda da çok mutlu oluyorum.” ifadelerini kullandı.

Eşinin bijuteri dükkanı işlettiğini ve Türk tasarımcılarla çalıştığını belirten Erasmi, sık sık beraber hem iş hem de gezmek için Türkiye’ye gittiklerini ve toptan alışveriş yaptıklarını söyledi.

Türkçesini geliştirmek için Türk dizileri izlediğini dile getiren Erasmi, Kiralık Aşk dizisini bitirdiğini ve şimdi Ezel dizisini izlediğini anlattı.

Türk müziği de dinlediğini belirten Erasmi, "Ben Kayahan’ı dinliyorum genellikle. Çok romantik ve İtalyan şarkıları gibi, çok güzel." dedi.

"Türk kültürünü ve Türkiye’yi çok seviyorum"

Roma Tor Vergata Üniversitesi Hukuk Fakültesinde akademisyenlik yapan Pierluigi Simone ise Türkçe öğrenmesinin nedenini "Türk kültürünü ve Türkiye’yi çok seviyorum. Geçen sene İstanbul ve Adana’ya gittim. Bir akademisyen olarak Türk üniversiteleriyle çalışıyorum, Adana (Çukurova) Üniversitesi Hukuk Fakültesi’yle projeler yapıyoruz." ifadeleriyle anlattı.

Türk yemeklerinden Adana ve İskender kebabı çok beğendiğini belirten Simone, Türkçe şarkılar dinlediğini ve özellikle Zeki Müren ile Ajda Pekkan’ı çok sevdiğini söyledi.

YEE’de aldığı Türkçe eğitiminden çok memnun kaldığını dile getiren Simone, gelecek sene Türkçe kursuna devam edeceğini ve Türk arkadaşlarıyla bol bol konuşacağını ifade etti.

Türkiye’de, bilhassa Adana’da akademisyenlik yapmak ve yaşamak istediğini söyleyen Simone, "Bence Adana çok güzel bir şehir. Turistik değil ama tam bir Türk şehri ve bence çok enteresan." dedi.

"Türkiye’de ziyaret ettiğim yerler çok güzel ve enteresandı"

İtalya Dışişleri Bakanlığında memur olan Franco Fiumana ise İtalyan ve Türk toplumlarının yakın olmasından dolayı Türkçeye ilgi duymaya başladığını anlattı.

Ancak Türkçenin oldukça farklı ve zor olduğunu belirten Fiumana, yine de vizyonunu genişletmek ve kültürü tanımak için Türkçe öğrendiğini bildirdi.

Daha önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve yaklaşık 30 yıl önce İstanbul’a, Aydın Kuşadası’na ve İzmir Efes’e gittiğini ifade eden Fiumana, "Türkiye’de ziyaret ettiğim yerler çok güzel ve enteresandı. Türk yemeklerinden özellikle kebap ve lahmacunu, tatlıları, hepsini çok beğendim." diye konuştu.

Sık sık Türk müziği dinlediğini anlatan Fiumana, en çok Barış Manço ve Sebahat Akkiraz’ı dinlediğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER