Dünya

Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremler, Lübnan'da eski binaları gündeme taşıdı

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremleri yoğun şekilde hisseden Lübnan 'da halk, evlerinin depreme karşı dayanıklılığını sorgulamaya başladı.

Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremler, Lübnan'da eski binaları gündeme taşıdı
27-02-2023 14:58
Trablusşam

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde 6 Şubat'ta ve ardından 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremler, coğrafi olarak yakın konumdaki Lübnan'ın neredeyse tamamını salladı. Yakınlığı nedeniyle merkez üssü Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğündeki deprem, özellikle Lübnan'ın kuzey bölgelerinde şiddetli bir şekilde hissedildi.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından "Doğu Akdeniz Fay Hattı" üzerinde bulunan Lübnan'da binlerce yapının durumu yeniden gündeme geldi ancak ekonomik kriz nedeniyle henüz bir adım atılamadı.

Depremin en çok hissedildiği ve ülkenin ikinci büyük kenti konumundaki Trablusşam kentinde, Osmanlı dönemine ait birçok tarihi yapının yanı sıra çok sayıda eski bina bulunuyor.

"En yakın fay kısmı hareket edince Lübnan da direkt etkilenip sallanıyor"

Lübnan Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Atta İlyas, Kahramanmaraş merkezli depremden ziyade, merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğündeki depremin coğrafi yakınlığı nedeniyle ülkede daha çok hissedildiğini söyledi.

İlyas, "Doğu Anadolu Fay Hattı'nın bir kısmı Lübnan'a 150, diğer bir kısmı da 300 kilometre mesafede. En yakın fay kısmı hareket edince Lübnan da direkt etkilenip sallanıyor." dedi.

Lübnan'ın Doğu Akdeniz Fay Hattı üzerinde olduğunu belirten İlyas, burada yaşanan sallantının Hatay ve Kahramanmaraş'ın coğrafi yakınlığından kaynaklandığını, Doğu Akdeniz Fay Hattı'ndaki bir hareketlilikten kaynaklanmadığını anlattı.

"Trablusşam'da 10 bina boşaltıldı"

Trablusşam kentinde inşaat mühendis olarak görev yapan ve aynı zamanda deprem risk analizi şirketi sahibi Fadi Ubeyd de Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından kent sakinlerinin büyük korku ve tedirginlik yaşadığını ve binalarının durumunu sorgulamaya başladığını vurguladı.

Ülkenin tarihi kıyı kentleri arasında yer alan ve Hatay'dan sadece 150 kilometre mesafe yer alan Trablusşam'daki yapıların genellikle eski olduğuna dikkati çeken Ubeyd, "Kentteki binaların yaşı yüzyıl öncesine dahi dayanıyor. Bunların içerisinde bir kısmı tarihi eser ve 19. yüzyılın sonunda inşa edilen binalar yer alıyor. (Bunlar) Depremden dolayı şu anda ciddi tehlike altında." uyarısında bulundu.

Kentte yaklaşık 700 binanın ivedi bir şekilde boşaltılması ve imar edilmesi gerektiğini dile getiren Ubeyd, "Ancak bina sakinlerinin birçoğu ekonomik krizden dolayı zor durumda sadece basit birkaç onarımı üstlenebiliyor. Oturdukları binanın yeniden imarı yüksek bir meblağ tutuyor. " dedi.

Depremlerden sonra gönüllü bir hasar tespit ekibinin kurulduğunu aktaran Ubeyd, "Birçok evin oturulamaz seviyede risk taşıdığı tespit edildi. Büyük bir depremde risk artacaktır. Son yapılan incelemelerin neticesinde 10 bina art arda hissedilen depremlerden sonra oturulacak durumda olmaması nedeniyle boşaltıldı." bilgisini paylaştı.

Riskli evlerde oturan ailelerin sığınabilecek başka bir yeri olmadığını ifade eden Ubeyd, kira ödeyecek durumları olmadığı için tüm yıkılma riskine karşı evlerini terk etmediklerini kaydetti.

"Duvarda çatlaklar var ve her an ev yıkılabilir"

Trablusşam sakini Fuad Yusuf da Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerde evlerinin çok kötü bir şekilde sallandığını, dehşeti anbean hissettiklerini söyledi.

Yusuf, "Büyük bir endişe ve korku içinde yaşıyoruz. İlk deprem evleri salladı ancak 2'nci depremde tavandan beton parçaları düştü. Duvarda çatlaklar var ve her an ev yıkılabilir."dedi.

Bir başka kent sakini Adnan Abdullah da "6 Şubat'taki depremde küçük hasarlar meydana geldi. Ancak 20 Şubat'taki 2'nci depremde ev oturulacak durumdan çıktı. Olası bir başka depremde bina başımıza çökebilir." diye konuştu.

Lübnan genelinde 16 bin 200 hasarlı yapı var

Söz konusu depremlerin ardından Lübnan basınında da ülkedeki binaların sağlamlığı ve riskler üzerine birçok haber yayımlandı.

Lübnan Emlak Sendikası Başkanı Andira el Zuhayri, yerel medyaya daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerin hafife alınmaması ve Lübnan'ın bu konuda ciddi tedbirler alması gerektiğini ifade etmişti.

Zuhayri'ye göre, başkent Beyrut'ta 10 bin 460 ve Trablusşam'da 4 bin olmak üzere ülke genelinde toplamda 16 bin 200'da hasarlı yapı var.

İçişleri Bakanlığı komisyon oluşturdu

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 20 Şubat'ta, ülke genelinde binalarda meydana gelen çatlak ve hasarların tespiti için İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi'yi bir komisyon kurması için görevlendirmişti.

İçişleri Bakanlığı ise kısa bir süre içerisinde riskli bölgelerde belediyeler üzerinden saha çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını duyurmuştu.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye de 21 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İçişleri ve belediyelerle birlikte kurulacak komisyonlarla koordinasyon içerisinde bulunacaklarını belirtmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER