Politika

Kahraman: ’Bu meclis 2 veya 3 partili olabilir’

Eski Kültür Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı İsmail Kahraman, 1 Kasım’dan sonraki Meclis’in iki veya üç partili olmasının sürpriz olmayacağını söyledi.Kahraman, TGRT Haber’de seçim çalışmalarıyla ilgili bilgi...

Kahraman: ’Bu meclis 2 veya 3 partili olabilir’
20-10-2015 08:45
Eski Kültür Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı İsmail Kahraman, 1 Kasım’dan sonraki Meclis’in iki veya üç partili olmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

Kahraman, TGRT Haber’de seçim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Kahraman, seçim sahasını nasıl gördüğü sorusuna, "Fevkalade bir alaka var. Partiler arasında centilmenlik anlaşması oldu, ses kirliği ve bayrak gibi malzemeler olmaması sebebiyle seçim çalışmaları durgun gibi gözüküyor ama ben herkesin seçim heyecanı içinde olduğunu görüyorum" dedi.

’KOALİSYONLAR ZARURETİN MEYDANA GETİRDİĞİ DURUMLARDIR’

Koalisyonların zaruretin meydana getirdiği durumlar olduğunun altını çizen Kahraman, "Türkiye bütün kalkınmalarını tek partinin olduğu dönemlerde yaptı. 7 Haziran’da beklenmedik bir netice ortaya çıktı. Nasılsa AK Parti kazanır, rey vermeye gitmesem de olur diyenler oldu. Komşuya misafirliğe gidenler oldu. Fakat durumu görüp, ben bu evde kalmam deyip kendi evine dönmeler başladı. Güzel gelişmeler var. MHP’de, HDP’de erime görüyorum. Zannediyorum güzel bir netice olacak 1 Kasım’da" dedi.

’1 KASIM’DA DEMOKRASİ ŞÖLENİ OLABİLİR’

’Kimin daha çok arabası geçiyorsa, o ötekini bastırır’ düşüncesinin artık değiştiğini belirten Kahraman, "Bu havalar değişti. Dışarıda Almanya’da Köln’de, Londra’da köşeler vardır. Orada propagandasını yaparlar. Televizyonlarda açık oturumlar yapılır, Türkiye de giderek o hale gelecektir. Seçime iştirak nispetinin düşmemesi lazım. 1 Kasım’da demokrasi şöleni olabilir" dedi.

’BU MECLİS 2 VEYA 3 PARTİLİ OLABİLİR’

Kahraman, ’Koalisyon görüşmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna, "Başbakanımız’ın büyük bir gayretle hükümet oluşturmak istediğini biliyoruz. CHP’nin ileri sürdüğü bazı şartlar vardı ki uygun olmayan tekliflerdi. Orada kilitlenme oldu. MHP tabanı da koalisyonu istiyordu fakat burada Devlet Bey faktörü ortaya çıktı. Bir hayır havası oldu. 1999’da yine böyle bir tablo oluştu. 5 parti meclise geldi. Biz Devlet Bahçeli’nin başbakanlığında DYP ve Refah bir hükümet kuracağız diye beklerken, Devlet Bey hemen ikinci gün Tansu hanımla, Recai Bey biraz dinlensinler dedi. Ekonominin alt üst olduğu talihsiz bir koalisyon kuruldu. Ne oldu, 2002’de MHP Meclis’in dışında kaldı. ANAP Meclis’in dışında kaldı. Seçmen bugün günümüzde spor takımı tutar gibi bir taraftar durumunda değil. Ailenin çocuğu oldu, ailesi hangi partideyse çocukta o partide sayılırdı. O değişti. İletişimdeki gelişmeler her an hadiseleri takip edebilme, bu imkanlar toplumu ileri hale getirdi. Birinci parti yok olabiliyor. Bu Meclis iki veya 3 partili olabilir hiç sürpriz saymam. Koalisyonlar zaruret halinde olur. İtalya koalisyondan bıktı. Yapılan değişiklikle yüzde 40’ın üzerinde alan parti iktidar sayılıyor. Bu seçim başkanlık sisteminin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. İktidar tek partide olduğu zaman istikrar olur" dedi.

’AK PARTİ 13 SENE SESSİZ DEVRİM YAPTI’

Kahraman, seçim beyannamesiyle ilgili ise şunları söyledi: "AK Parti 13 sene sessiz devrim yaptı. Cumhuriyetin ilanından 2002’ye kadar yapılanların 2’ye 3’e katlandığını gördük. Seçim beyannameleri her parti tarafından çıkartılır. Bir nevi taahhütnamedir. Zaman siyasette çabuk geçer. 2019’da cumhurbaşkanı seçeceğiz. Mahalli seçim olacak. Beyannamede bir çok başlık var. Emeklilikte 1200 TL’lik ilave var. 240 ay 250 liradan toplu konuttan ev edinme imkanı var. Gençlere ait gençliğin iş sahasına girmesi, çok büyük imkanlar var. Genç iş kuruyorsa 50 bin liralık hibe var. İşini geliştirecekse 100 bin TL daha veriliyor. Yüzde 85’inin kefaletini fon karşılıyor. Bir genç iş buldu. 1 yıl ücretini maaşını devlet verecek, işyerine yük olmasın diye. Gence bilgi beceri sağlayacak. İşveren ihtiyacı var o yükü taşımak istemiyor. O yüzden işe almak istemiyor. Parasını devlet verecek. Çok güzel imkanlar sağlanacak".

’DİĞER ÜLKELERDE 18 YAŞ HEM SEÇME HEM DE SEÇİLMEDİR’

’18 yaşında bir genç Meclise girebilir mi?’ sorusuna Kahraman, "Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı ısırasında gençlere çok önem verdi. Her ülkenin geleceği gençliğidir. 18 yaşında bir delikanlıya evlenme hakkı tanıyorsun. Ceza hukukundaki indirimlerden istifade ettirmiyorsun, ehliyet veriyorsun, seçme hakkı veriyorsun, peki bu kişiyi toplum seçiyorsa milletvekili olabilir. Diğer ülkelerdeki parlamenter sistemlerde 18 yaş hem seçme hem seçilmedir." şeklinde cevap verdi.

’TECRÜBE MEKTEBİ OLMAYAN ÇOK BÜYÜK BİR HAZİNEDİR’

Kahraman, ’3 dönemlik vekillerin yeniden AK Parti listelerinde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna, "Şimdi tecrübe, mektebi olmayan çok büyük bir hazinedir. Listelerdeki değişiklik sadece 3 dönem meselesinde olmadı. 312 kişilik bir değişim var 2007 ile 1 kasım arasında. Yetişmiş bir eleman, toplum tarafından kabul gelmiş bir elemanın devam etmesi lazım. Geçen dönem bir dönem olmadı. Bir dönem geçirilmiş olmadı. Bütçeyi Maliye Bakanlığı hazırladı. Komisyon yok. Bütçe görüşülemiyor. Bu dönemin 3. dönem sayılmaması çok doğru. Tecrübe değerlendirilmeli. Bir de kalıntı olmak hadisesi var. ABD’de başkan iki dönem seçilebilir. Bizde de öyle". ifadelerini kullandı.

’TOPLAMA REYLER KENDİNİ GÖSTERDİ’

İsmail Kahraman, HDP’nin 7 Haziran’dan sonraki tavrıyla ilgili "Oy aldığı bölge hassas bir bölgedir. Hiç bir zaman PKK’ya terör örgütü demezler. HDP’nin niyetinin tek millet, tek vatan düşüncesi içinde olmadığını görüyoruz. Toplama reyler kendini gösterdi. Başbakanımızın talebi üzerine gelen 2 kişi 28 günden fazla dayanmadı. Niyetin Türkiye ile bütünleşmek olmadığı ortaya çıktı. 80 kişi içerisinde Kürtçe bile 30 kişi değildir. Güçlü bir Türkiye’yi dünya istemiyor. Türkiye’nin başında bir dünya lideri var.” ifadelerini kullandı.

’MENDERES ALGI YANILTMALARI YOLUYLA ASILDI’

’Merkel Türkiye gelirken 100 akademisyen gelmeyin dedi. Erdoğan bu akademisyenlere mankurt benzetmesinde bulundu.’ sorusu üzerine Kahraman, "Benim kanaatim şudur. Türkiyeyi şikayet ederler. Siz de bir geminin içerisindeniz bu gemi okyanusa açılıyor sizin de lehinize. Tesir altında kalarak ters algılarla yanlışa gidenler var. Bunlar kendi ülkelerini şikayet ederler. Yanlış yapıyorlar. Sayıları azalıyor. Eskiden çok fazlaydı. Toplum gerçekleri görüyor. Yanıltma yoluyla neticeye gitmek olmuyor. Menderes algı yanıltmaları yoluyla asıldı. Türkiyeyi geliştiren kim varsa onun hakkında olumsuz hava meydana getiriliyor.” dedi.

’DEVLETİN DOSTLUKLARI OLMAZ DEVLETİN MENFAATLERİ OLUR’

PKK’yı sadece PKK olarak görmemek lazım. Uluslararası güçler var sorusu üzerine Kahraman, "Devletlerin dostlukları olmaz. devletlerin menfaatleri olur. 3 bin dolardan 10 bin 500 dolara çıkmış bir Türkiye. 5 yıllık planda hedefimiz 1.3 trilyon dolarlık milli gelir. 16 bin dolarlık milli gelir. 4 milyon iş sahası açmak. Türkiye bu hedeflere doğru gidiyor. Türkiye yaptığı yatırımlar gelişiyor. Bunun önlenmesi için ne lazım? Piyonlar bubi tuzakları gerekiyor, onlardan biridir. Harfler çok ama hepsi esasında bir ahtapotun kollarıdır. Ahtapot beyin. Kollarıyla uzatır takıştırır. Türkiye’de bunu yapıyorlar. İster PKK ister DEAŞ olsun hepsinin gayesi Türkiye yükselmesin ve ayağa kalkmasın. Buna rağmen gelişme devam ediyor, edecek. İşte 7 Haziran’dan alınan bir ders var. İlk defa yenilenen bir seçimle karşı karşıyayız. Toplum bundan dolayı üzüldü. Bundan üzgün millet. Türkiye ne zaman kalkınıyorsa hemen önü kesiliyor. Bunu kesmeyen bir irade var bugün. Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da öyle. Dik duran dünya beşten büyüktür diye bir beyanda bulunan. ’One minute’ deyince herkes ürperdi eyvah dediler. Sonra ne oldu Davos’a ne zaman geleceksin dediler dik durduğun zaman kimliğine sahip olduğun zaman.” ifadelerini kullandı.

’BASIN OBJEKTİF DEĞİL, OLAYLARI ÇARPITIYOR’

Ankara’daki bombalı saldırıyla medyanın verdiği sınavla ilgili ise Kahraman, "Beni üzüyor. İlla menfi yönden bakılıyor. Bardağın devamlı boş tarafından. Hem olumluyu hem olumsuzu söylemek gerekiyor. İyisini de yazın kötüsünü de yazın. Millet karar versin. Basın objektif değil, olayları çarpıtıyor. O kadar çarpıtmalar var ki üzüyor insanı. Bu menfi hava zamanla geçer.” dedi.

ASGARİ ÜCRET KONUSU

Asgari ücret konusunda Kahraman, "Asgari ücret bekarlara 1300 TL evlilere değil. Yani bu bir taban. Evlenene gelir vergisi düşülerek ek destek. 3 çocuktan sonra vergisi yok. Yeni iş kuranlara yapılan desteği arz etmiştim. Hangi öğrenci talep ediyorsa tamamına kredi verilecek. Lise ve üniversite mezunlarına 2 yıl boyunca genel sağlık sigortası devlet tarafından ödenecek. Öğrenim gören gençlerden pasaport harcı alınmayacak. Evleneceklere çeyiz hesabı açılacak. Engelliler için birçok geniş sayfa açıldı. Engellilere çok önem verildi. Sosyal devlet bu demektir. Okula giden talebinin kitaplarının verilmesi. Şimdi gidiyorsanız masanızda kitaplarınızı, tabletinizi buluyorsunuz. Eğitimde çok büyük hamle yapıldı." dedi.

’ATEŞKESİN HİÇ BİR MANASI YOK’

Terörle mücadele konusunda Kahraman, "Çok ileri gitmişlerdi. Devlet kuracağız diyorlardı. Diyarbakır merkezli bir devlet. Eroin tarlaları yerle bir edildi. Uyuşturucu ticaretinin önü kesildi. Dikkat ederseniz çeteler ve mafyadan AK Parti döneminde bahsedilmez oldu, onlar tarih oldu. Lojistik destek veren devletlerin kulağı çekildi. 2 bin 900’ün üzerinde terörist öldürüldü ve 2013 Nevruzu’nda bir mektup okundu. Dinden ve bütünlükten bahseden. Bunu kandil bunu kabul etmedi, edemezdi. Çünkü ahtapot istemedi. Masayı deviren de sizsiniz de iyi niyetten anlamayan da sizsiniz. Bütün iyi yaklaşımlara rağmen evet demeyen de sizsiniz. Şimdi ateşkes ilan ettiler. Hiç bir manası yok. Nitekim gördünüz kaç askerimiz şehit oldu. Yanlış yapılıyor ve giderek lojistik destekleri kesildiği için yakında Türkiye neticeye gidecektir".

(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER