Kadir Has Üniversitesi ile eğitim, çalışma ve sağlık mekanlarına yönelik mobilya üretimi sektöründe faaliyet gösteren Steelcase Education arasında yapılan anlaşma ile kurulan Steelcase Aktif Öğrenme Merkezi (Steelcase Active Learning Center – Steelcase ALC) uluslararası sektörel bir araştırma projesi (Steelcase Active Learning Centre@KHas)olarak hayata geçirildi.
TÜRKİYE’DE TEK
Kadir Has Üniversitesi’nde kurulan Steelcase Aktif Öğrenme Merkezi, hibe kapsamında Türkiye’deki tek uygulama olma özelliği taşıyor. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde faaliyet gösteren seçkin birkaç üniversitedeki Steelcase Aktif Öğrenme Merkezleri’nden biri olan mekan, öğrencilerin farklı öğrenme modellerine ve teknolojik gereksinimlere dinamik olarak cevap verebilecek şekilde tasarlandı.
ARAŞTIRMA ODAKLI BİR MERKEZ
Merkezin iç mekan tasarımı, Steelcase’in Türkiye’deki diğer uygulamalarından farklı özelliklere sahip. Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez ve Steelcase tarafından araştırma odaklı olarak yapılan merkez, Dr. Kepez’in İnsan Davranışı ve Çevresel Tasarım dersinin işlenişinde temel teşkil eden, öğrencilerin etkin katılımını sağlayan workshop merkezli eğitim çerçevesinde şekillendirildi.
FARKLI DİSİPLİNLERDEN ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELİYOR
Merkezin kuruluşunda aktif rol oynayan Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez, merkezin üniversitedeki bütün öğrencilere açık olduğunu söyledi. Farklı disiplinlerden öğrencilerin bu sınıfta ders alabildiklerini ifade eden Kepez, ‘’Burada 1 sene boyunca deneme dersleri yaptık. Yaptığımız tasarımın beklentilerimizi karşılayıp karşılamadığına baktık ve gördüğümüz olumlu sonuçlar üzerine de merkezi hayata geçirdik. Şu ana kadar İletişim, Mühendislik ve Sanat ve Tasarım Fakültelerinden hocalar burada dersler verdi’’ diye konuştu.
TÜM TEKNOLOJİK İMKANLARI KULLANMAK MÜMKÜN
Günümüzde teknolojiden bağımsız bir gençlik olmadığını ifade eden Kepez, ‘’Önemli olan hem analog hem de dijital teknolojileri birbirine baskılamadan kullanabilmek. Yani öğrenci hem bir şeyler yazacak hem dijital bir şeye elle müdahale edebilecek. Ayrıca biz burada yapılan her şeyi dökümante edebileceğiz gerektiği zaman bunlardan baskı alıp, bu yüzeylere yansıtacağız ya da dijital olarak bunlara müdahale edebileceğiz. Sınıfta bütün bunların opsiyonları var. Bu sınıfta bütün teknolojileri alıp kullanmak mümkün, biz bunun için gereken tüm altyapıyı hazırladık’’ diyerek sözlerini noktaladı.
‘’YOLA ÇIKIŞ NOKTAMIZ PASİF DEĞİL AKTİF ÖĞRENME’
’ Merkezin kurucu ortaklarından Steelcase’nin Türkiye ve İsrail’den Sorumlu Bayi İş Geliştirme Müdürü Türker Vardar ise şunları söyledi: ‘’21. yüzyılda öğrenme metotları artık tamamen değişti. Öğrencilerin beklentileri farklılaştı. Bizim zamanımızda daha çok sıralarımızda oturup pasif dinleyici olarak anlatılanları öğrenme şekli varken şu anda öğrenciler iş hayatında kendilerinden beklenen becerileri kullanabilecekleri, edinebilecekleri uygulama mekanları istiyorlar. Bunun da temelinde pasif dinleyici olmak değil duyarak, yaparak, kendini dahil ederek öğrenme yatıyor. Bizler durağan olarak yaratılmamışız, devamlı hareket halinde ve aktif olmamız lazım. Bu sınıfı tasarlarken yola çıktığımız nokta da öğrencilerin nasıl hareketli olabileceği, nasıl dersin içerisine katılabilecekleri, pasif değil aktif olarak öğrenci merkezli bir öğrenme metodunu nasıl geliştirebileceğimiz yönündeydi’’ ifadelerinde bulundu.
dikGAZETE.com