Sağlık

Kadınları tehdit eden bu hastalığa dikkat

KBB Uzmanı Op. Dr. Uğur Çerçi, iç kulak kireçlenmesi olarak bilinen Otoskleroz hastalığında genç ve orta yaşlı kadınların risk altında olduğunu açıkladı.

Kadınları tehdit eden bu hastalığa dikkat
09-09-2016 15:17

İç kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz hastalığının işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisi olduğunu belirten Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Uğur Çerçi, hastalık hakkında bilgi verdi. Çerçi, "Otoskleroz hastalığında, üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarda yapısal kireçlenme sonucu katılaşma olur ve üzengi kemiğinde hareket kısıtlanması meydana gelir. Buna bağlı olarak ses dalgaları iç kulak sıvılarına yeterli düzeyde iletilemez ve iletim tipi denilen işitme kaybı meydana gelir. Bu durumda iç kulak sağlamdır. Yalnızca sesler iletilememektedir. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu kireçlenme iç kulak duvarını da etkileyebilmektedir ve sinirsel tip işitme kaybı da oluşabilmektedir. Otoskleroz genetik geçişli bir hastalık olabilir. Genç-orta yaşlı kadınların daha fazla risk altında olduğunu biliyoruz. Ayrıca, hastalığın hamileliğe bağlı hormon değişikliği ilişkisinin de olduğu öne sürülmektedir. Hastalığın kesin nedeni bilinememekle birlikte, bazı virüslerin de hastalığa sebep olduğu iddia edilmektedir" dedi.

Rahatsızlığın işitme kaybına da yol açabileceğini anlatan Dr. Çerçi, "Otoskleroz hastalarında yeni kemik oluşumu sıklıkla stapes (üzengi) kemikçiğinin tabanına yerleşip onun hareket etmesini engeller ve iç kulağa ses iletiminde kayba yol açar. Bu durumda hastada iletim tipi işitme kaybı gelişir" dedi.

Hastalığın temel belirtisinin, tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen ve yavaş ilerleyen işitme kaybı olduğuna dikkat çeken Dr. Çerçi, "İşitme kaybının boyutu kireçlenmenin şiddeti ile değişebilir. Hastalık genellikle 15-45 yaş aralığında görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Hamilelik sırasında hastalık hızlı bir ilerleme devresine girebilir. İşitme azlığı yanında hastalarda çınlama, baş dönmesi ve denge problemleri de görülebilmektedir" diye konuştu.

Otoskleroz hastalığının tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Çerçi şöyle devam etti: "İşitme kaybı belirli bir düzeye ulaşmışsa, ameliyat etkili bir tedavi yöntemi halini alır. Ameliyatta stapes kemikçiğini tabanına bir delik açılır ve kemikçiğin ön ve arka bacak adı verilen diğer kısımları çıkartılır. Özel beceri isteyen bu ameliyat, gelişmiş ameliyat mikroskopları kullanılarak yapılır. İşitme kaybı hafifse, hasta ameliyatı kabul etmiyorsa ya da çeşitli nedenlerle ameliyat için uygun değilse, ameliyat dışı tedavi seçeneği gündeme gelecektir. Bu durumda sesi yükselterek kulak kanalına veren işitme cihazları yararlı olabilir."

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER