Gündem

Kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatı gözden geçirilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, kadına yönelik şiddetle mücadele için bu yıl içerisinde mevcut kanunun etkinliğinin arttırılması amacıyla mevzuatta değişiklik çalışmaları yapılacak. - Anadolu Ajansı

Kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatı gözden geçirilecek
17-02-2017 14:52

ANKARA - MERVE YILDIZALP

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bu yıl içerisinde mevcut kanunun etkinliğinin arttırılması amacıyla mevzuatta değişiklik çalışmaları yapılacak. Kadın konukevi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi sayısı da arttırılacak.

Bakanlıkça kadınların hak, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanmasına yönelik toplumsal bilincin yükseltilmesi amacıyla bu yıl birçok eğitim, toplantı ve proje gerçekleştirilecek.

Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele için harekete geçen Bakanlık bu kapsamda, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hizmetlerine ilişkin değerlendirme toplantıları, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin mevzuatın değerlendirilmesi çalışma grubu toplantısı yapacak. ŞÖNİM, İlk Kabul Birimi ve Kadın Konukevlerinin Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesini hayata geçirecek.

Kadınlara Yönelik Şiddet İzleme Komitesi

Öte yandan, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce, "Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi" konulu Başbakanlık Genelgesi uyarınca kadına yönelik şiddet ve töre, namus cinayetlerinin önlenmesi konusundaki tedbirlerin uygulanmasını takip etmek üzere koordinasyon görevi yürütülüyor.

Genelgede yer alan tedbirler çerçevesinde Genel Müdürlük tarafından, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile "Kadınlara Yönelik Şiddet İzleme Komitesi"ni oluşturuldu. Bu çerçevede, komitenin bu yıl içerisinde bir toplantı yapması planlanıyor.

Kadınlara meslek edindirme kursları

Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin mevzuatın değerlendirilmesi için çalışma grubu toplantıları düzenlenecek. Bu kapsamda, "2016-2020 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı"nda yer alan faaliyetlerden biri olarak mevzuat, İstanbul Sözleşmesi açısından değerlendirilecek.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nun etkinliğinin arttırılması amacıyla değişiklik tasarı taslakları hazırlanacak, gerekli ikinci mevzuatın hazırlanmasına yönelik ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla toplantılar yapılacak.

Kadın konukevi, ilk kabul birimi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi sayısı arttırılacak, hizmet kalitesi geliştirilecek.

2017 yılında kadın konukevi, ilk kabul birimi, ŞÖNİM hizmeti verilen tüm illerde hizmet kalitesinin artırılması, personele yönelik eğitim, toplantılar düzenlenmesi, mevcut ŞÖNİM'lerin tefriş ve büyük onarımı yapılarak hazır hale getirilecek.

Bu yıl kadın konukevi ve ilk kabul birimlerinde kalan kadınların eğitim ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla kadınlar, meslek edindirme, okuma ve yazma kurslarına yönlendirilerek istihdamlarına destek olunacak.

Şiddet mağduruna ve çocuklarına nitelikli hizmet

İlk Kabul Birimi ve Kadın Konukevi Çalışanlarının Mesleki Gelişimlerinin Arttırılması Projesi (2017-2018) ile ŞÖNİM, ilk kabul birimi ve kadın konukevlerinde çalışan meslek elemanları için kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kapsamlı ihtisas eğitimleri düzenlenerek şiddet mağduru ve beraberindeki çocuklara nitelikli hizmet sunulacak.

Yerel düzeyde kamu kurum kuruluşu çalışanları ve farklı meslek gruplarının konuya ilişkin farkındalığının artırılıp, kamuoyu duyarlılığının yaratılması yoluyla kadına yönelik şiddetle etkin mücadelede önleyici hizmet sunumu geliştirilecek.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmaya ve duyarlılık yaratmaya yönelik "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Mücadele Günü" kapsamında etkinlikler düzenlenecek.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER