Çevre-Hayat

Kadın kahramanların bez bebekleri kız çocuklarına ilham veriyor

Tarihin ilk barış antlaşması Kadeş'te imzas�� olan Hitit Kraliçesi Puduhepa ve NASA'da görev yapan Türk kadın astrofizikçi Dilhan Ege Eryurt'tan esinlenilerek üretilen bez bebeklerin satışından elde edilen gelir kız çocuklarının eğitimine harcanıyor.

Kadın kahramanların bez bebekleri kız çocuklarına ilham veriyor
03-03-2020 23:03
İstanbul

Milattan önce 13. yüzyılda yaşayan Hitit hükümdarı 3. Hattuşili'nin karısı Puduhepa, tarihin ilk barış antlaşması Kadeş'e mührünü bastığı Anadolu topraklarına 3 bin 300 yıl sonra "bez bebek" olarak döndü.

Toplumsal dönüşüm sağlama hedefiyle yola çıkan Renan Tan Tavukçuoğlu'nun, hem kız çocuklarının eğitimini hem de kadın istihdamını desteklemek üzere geliştirdiği sosyal girişimin parçası olan Puduhepa bebeğinin kostüm tasarımını ünlü modacı Arzu Kaprol yaptı.

Saçlarından yüzüne, kostümünden ayakkabılarına kadar tamamen kadınlar tarafından elde üretilen Puduhepa bebeğine, bir süre sonra, NASA'da çalışan ilk Türk kadın astrofizikçi, Apollo Başarı Ödüllü Dilhan Ege Eryurt da katıldı. Ay'a iniş projesinde çalışan ve Güneş ile ilgili yanlış bilinenleri düzelterek bilim dünyasında önemli bir başarıya imza atan Eryurt'tan esinlenilerek üretilen bebeğin kostüm tasarımını Zeynep Tosun üstlendi.

Satışından elde edilen gelir Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) aracılığıyla kız çocuklarının eğitiminde kullanılan bebeklerin üçüncüsü ise başarılı çalışmalarıyla örnek olan bir kadın doktor ya da öğretmen olacak. Bebeğin kostüm tasarımını ise modacı Özlem Süer yapacak.

Plastik bebekler yerine gerçek hikayeleri olan bebekler

AA muhabirine Puduhepa ve kız kardeşlerinin hikayesini anlatan Renan Tan Tavukçuoğlu, kız çocuklarının güçlü ve kendine güvenen bireyler olarak yetişebilmeleri için bez bebeklerin aracı olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Kız çocuklarının, büyürken plastik ve sentetik mesajları olan bebekler yerine, Anadolu'da gerçekten yaşayıp başarılı olmuş kadınların hikayelerinden ilham almalarını istediklerini dile getiren Tavukçuoğlu, "Bunu yaparken hem somut olmayan kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz hem el yapımı bebeklerle hanımlarımıza istihdam sağlıyoruz hem de gelirini kız çocuklarının eğitimine aktararak kısa vadede toplumsal fayda sağlarken, uzağa bir çapa atıyoruz." dedi.

Bebekler kadar kostümlerinin de incelikle üretildiğine değinen Tavukçuoğlu, şöyle devam etti:

"İlk kız kardeşin kıyafeti Arzu Kaprol tasarımlı. Arzu Hanım '3 bin yıl önce yaşamış ama bugün yaşasa kesin jean giyerdi' diyerek çift taraflı bir kaftan yaptı. Kaftanın dışı jean ama içi Antep yöresine özgü kutnu kumaşı. Dilhan Ege Eryurt ise Ay, uzay, Güneş'ten bahsediyor. Zeynep Tosun'un çok güzel bir koleksiyonu var, 'Yeniden Doğuş'... Tam bize uygun bir koleksiyon. Zeynep Hanım da Dilhan Ege Eryurt'un kıyafetini Bartınlı hanımlarla çalışarak, tel kırma tekniğiyle hazırladı."

Tavukçuoğlu, projede İstanbul, Bursa, Karabük, Bartın gibi illerden 50'den fazla kadının çalıştığını kaydetti.

"Bebeklerimizi, saçlarını okşayarak kutusuna koyuyoruz"

Proje kapsamında bez bebek üreten ekipte yer alan Semra Baykurt, her yeni siparişte büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Bebekleri çok sevdiklerini ifade eden Baykurt, "Hepsini giydirdikten sonra saçlarını okşayarak kutusuna koyuyoruz. Her bebek, bizim için kendi bebeğimiz. Çok severek, hepsini güzel duygularla kız çocuklarımıza yolluyoruz. Gittiği yere de mutluluk, huzur, güzel duygular versin istiyoruz. Hepimiz bebeklerimizi çok seviyoruz." dedi.

Dilhan Ege Eryurt'un kostümünde geleneksel tel kırma tekniğiyle işleme yapan Hatice Karadağ ise Bartın'da 14 kişilik bir ekiple bu işlemeyi yaptıklarını anlattı. Her bebek için 20 metre tel kullandıklarını ve işlemenin yaklaşık 2 günlerini aldığını belirten Karadağ, kostümde gökyüzü temalarını işlediklerini söyledi.

Tel kırma tekniğinin, atalarından kendilerine kalan bir değer olduğunu ifade eden Karadağ, "Böyle güzel bir projede tel kırmayı kullandıkları ve bize de bunun heyecanını yaşattıkları için çok mutluyuz. Bir bebeğe elbisesini giydirirken, kız çocuklarının okumasına destek veriyoruz, ilham almalarını sağlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER