İZMİR - Tezcan Ekizler
İzmir İtfaiyesi bünyesinde iki yıl önce kurulan ve Dünya İtfaiye Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden İtfaiye Kadın Olimpiyat Takımı, bu yıl seçmeleri geçen gönüllü itfaiyecilerin de katılımıyla eylül ayında yapılacak müsabakalara yönelik iddiasını artırdı.
Türkiye'de ilk kez 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının bünyesinde 8 profesyonel itfaiyeci tarafından kurulan takım, 6 gönüllü itfaiyecinin de katılmasıyla 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde İzmir'de düzenlenecek olimpiyatlara hazırlanıyor.
Buca ilçesindeki Toros Eğitim Merkezi'nde çalışmalara devam eden takım üyeleri, zorlu etaplardan oluşan parkurda üstün performans sergiliyor.
Parkurdaki engelleri hızla aşan, merdivenleri tırmanarak hortumla hedefe tazyikli su sıkan ve alevleri söndürmeye çalışan itfaiyeciler, Türk kadınının iddiasını göstermeye çalışıyor.
Takıma dahil olmak için temel itfaiyecilik eğitimi alan, elemeleri başarıyla geçen gönüllülerden Mucize ve Rüveyda Kara kardeşler de birinciliği Türkiye'ye kazandırmak için ekip arkadaşları ile gayret gösteriyor.
Ege Üniversitesi Beden Öğretmenliği Bölümünde okuyan kardeşlerden 22 yaşındaki Mucize Kara, itfaiye olimpiyatlarının bir spor organizasyonu haline geldiğini, performansı yüksek antrenmanlarla müsabakalara hazırlandıklarını söyledi.
Kardeşi ile aynı takımda milli formayı giymenin onur verici olduğunu vurgulayan Kara, "Kardeşimle aramızda tatlı bir rekabet var. Birbirimizin olumsuz yönlerini düzeltip motive ediyoruz. Ailemiz de iki çocuğu milli takımda olduğu için mutlu aslında. Ben ragbi sporuyla ilgileniyorum. Ailem küçük yaşlardan bu yana kızlara uygun bir spor branşında bulunmadığımız için tepkiliydi. Onlar biraz daha voleybol, basketbol gibi branş istiyorlar. Onlara farklı geldi ama şimdilik memnunlar." diye konuştu.
Kara, itfaiyeciliğin kutsal ve zor bir meslek olduğunu, bununla ilgili sporlara devam edeceğini ancak bunu bir meslek olarak yapmanın büyük sorumluluk gerektirdiğini kaydetti.
"İtfaiyecilik mesleği tam bana göre"
Mucize Kara ile aynı okulda eğitim gören 21 yaşındaki kardeşi Rüveyda Kara ise daha önce tekvando milli takımında milli formayı giyerek önemli başarılara imza attığını, bunu bıraktıktan sonra ablası ile ragbi takımında spor yaşantısına devam ettiğini anlattı.
İtfaiyecilik mesleğini çok sevdiğini belirten Rüveyda Kara, şunları kaydetti:
"İtfaiyecilik umduğum gibi uçmalı atlamalı bir iş. Buraya ilk geldiğimde, kuleyi, ateşi ve merdiveni gördüğümde 'biz bu işi nasıl yapacağız' dedim ama şimdi idman yaparak kendimizi geliştirdik, ortaya çok daha iyi şeyler çıkıyor. Antrenmanda alevleri söndürürken sanki ev yanıyormuş da içinde birileri varmış gibi hissetim. İlerde bu mesleği düşünebilirim aslında ama sürekli yangın söndürmem lazım."
Tek hedeflerinin şampiyonluk olduğunu kaydeden kardeş Kara, tüm takım arkadaşlarının buna inandığını, şampiyonluk kupasını İzmir'e getireceklerini ifade etti.
"Bu yıl olimpiyat birincisi olmak istiyorum"
Kadın itfaiye takımının en kıdemli ismi itfaiye eri 25 yaşındaki Pelin Parlak ise takımda gönüllü itfaiyecilerle aralarında çok iyi hava oluştuğunu söyledi.
Bulgaristan'da 2015 yılında 11 takımın katıldığı şampiyonada takım sıralamasında ikinci olduklarını, kendisinin de kule tırmanma etabında ikincilik elde ettiğini kaydeden Parlak, "Bu yıl hedefim hem takım hem de bireysel olarak birinci olmak." dedi.
İzmir, dünya itfaiyecilerini olimpiyatlarda ağırlayacak
Kadın İtfaiye Milli Takımı Antrenörü İtfaiye Amiri Yaşar Korkmaz ise İzmir'in, bu yıl dünyanın önde gelen erkek ve kadın itfaiye milli takımlarını ağırlayacağını ifade etti.
Dünya İtfaiye Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil edeceklerini aktaran Korkmaz, bu yıl takımı Avrupa'dakilerde olduğu gibi gönüllü itfaiyeciler ile güçlendirdiklerini söyledi. Korkmaz, "Gönüllülerin verdiği destekle ve ev sahibi olma avantajını da kullanarak ilk kez olimpiyat şampiyonu olmak istiyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com