İSTANBUL
Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) "İnovasyonda Kadın Projesi" finalisti Duygu Yılmaz, ABD'de düzenlenen "Clean Tech Open Forumu"nda birincilik elde etti.
KADEM'den yapılan açıklamaya göre, KADEM İnovasyonda Kadın Projesi'ne katılan ve geliştirdiği zeytin özütünden antimikrobiyal bioplastik yüzeyler üretme projesi ile finalistlerden biri olan Duygu Yılmaz, Los Angeles’ta düzenlenen Clean Tech Open Forumu’nda da ülkeler arası kategoride uluslararası birincilik ödülü kazandı.
Yılmaz’ın geliştirdiği ve "Biolive" ismini verdiği proje sayesinde, üretilecek ve doğada zamanla kaybolarak çevreyi koruyan, antibakteriyal özelliğiyle insan sağlığıyla uyumlu, gıdaların raf ömrünü artıran, ucuz plastik yüzeyler, gıda ambalajlama, saklama kapları, buzdolapları ve ev aletleri ile ilgili alanlarda kullanılabiliyor.
İnovasyonda Kadın Projesi'ne katılarak iş hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen kadın girişimciler için her yıl girişimcilik kampı düzenleniyor. Bu kampa katılarak projelerinin işleri olmasını isteyen kadın girişimciler, belirlenen tarihlerde ARGE, bilim, teknoloji ve yenilik içeren iş fikirleri projeleri ile başvuru yapabiliyor. Başvuru sürecinin ardından TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) hakemlerinin yaptığı değerlendirme sonucunda finale kalan 30 proje belirlenerek girişimcilik kampında beş gün boyunca, akademisyenler tarafından girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim alarak, tecrübe paylaşımı ve uygulamalar yapıyor. Katılımcılar kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde kendilerine nasıl yer bulacakları ile ilgili de tecrübe edinme şansı da yakalıyor. Kamp sonunda seçilen başarılı projeler, ulusal ve uluslararası resmi kurum ve kuruluşlar tarafından verilen finansal desteklerden birini almaya hak kazanılırsa, proje başına 25.000 TL ilave destekle ödüllendiriliyor.
En başarılı 5 proje sahibine 25.000 TL ödülKadın girişimcilerin etkinliklerini artırmayı ve nitelikli istihdam potansiyeli yüksek teşebbüsler geliştirmelerini hedefleyen İnovasyonda Kadın Projesi kampının ilkinde, "Bir Fikrim Var" diyerek kampa başvuruda bulunan 350’ye yakın kadın girişimciden, TÜBİTAK MARTEK hakem heyetinin değerlendirmeleri sonucu, 30 proje sahibi kampa katılmaya hak kazandı. 30 seçkin girişimci, 5 gün boyunca akademisyenler tarafından verilen girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim aldı. "Melek Yatırımcılarla" buluşma fırsatı da yakalayan katılımcılar kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde kendilerine nasıl yer bulacakları ile ilgili de tecrübe edindi. Sektörlerinde başarılı olan yöneticiler tarafından tecrübe paylaşımları da yapılan kamp sonunda en başarılı 5 proje sahibine 25.000 TL ödül takdim edildi.
İnovasyonda Kadın Projesi kapsamında girişimcilik Kampında edindikleri deneyimleri ve geliştirdikleri iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak hedefiyle 25-26 Ocak 2016 tarihlerinde KADEM Genel Merkezinde proje uygulama eğitimi verildi.
KADEM, TÜBİTAK MARTEK ve İstanbul Kalkınma Enstitüsü (İSTKE) iş birliğinde düzenlenen eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verilmişti.
Muhabir: Kenan Irtak
Kaynak: AA
dikGAZETE.com