Çevre-Hayat

Kadayıf ustalarının yoğun bayram mesaisi

Diyarbakır'ın geleneksel lezzetini yaklaşan Kurban Bayramı'nda müşterilerine sunmak için burma kadayıf ustaları yoğun bir tempoyla çalışıyor.

Kadayıf ustalarının yoğun bayram mesaisi
17-08-2018 17:42

DİYARBAKIR - MEHMET SIDDIK KAYA

Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti burma kadayıfın ustaları, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempoyla çalışıyor.

Kentte bayramların vazgeçilmez lezzeti olan ve fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan burma kadayıf siparişlerini yetiştirmek için ustalar, fazla mesai yapıyor.

Siparişleri yetiştirme telaşı yaşayan ustaların hünerli ellerinde hayat bulan burma kadayıf, bayramda misafirlerine ikram etmek isteyen müşterilerinin beğenisine sunuluyor.

Ustabaşı Muhammed Çiçek (33), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle büyük bir özveriyle günde 2 ya da 3 vardiyayla çalıştıklarını, vatandaşlara bayramda en kaliteli tatlıyı sunmak istediklerini söyledi.

Bayram dolaysıyla yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, Diyarbakır'ın yanı sıra il dışından gelen siparişleri de yetiştirme telaşı yaşadıklarını belirten Çiçek, "Normal günlerde günde 80 ya da 90 tepsi kadayıf yaparken yaklaşan Kurban Bayramı dolaysıyla bu 3-4 katına çıkıyor." diye konuştu.

Ustaların maharetli ellerinden çıkan burma kadayıfı herkese tavsiye eden Çiçek, diğer ustalarla siparişleri yetiştirmek için özveriyle çalıştıklarını aktardı.

"Yoğun bir talep var"

Burma kadayıf üreticisi Ömer Elaldı da ustaların bayram yoğunluğundan dolayı 2 ya da 3 vardiya çalışarak imalathanede kadayıf yaptığını dile getirdi.

Diyarbakır'da 10 şubeleri bulunduğunu, baba mesleği olan kadayıfı 1984'ten bu yana halkın talepleri doğrultusunda hazırladıklarını anlatan Elaldı, İstanbul'da da burma kadayıfa çok yoğun talepler olduğunu, bu nedenle İstanbul'da da 4 şube açtıklarını ifade etti.

Müşterilerinin taleplerini karşılamak için 220 personelle çalıştıklarına işaret eden Elaldı, "Burma kadayıfa yoğun bir talep var. Her gün bir yoğunluk var ama bayramlarda daha da yoğun bir mesai ile çalışıyoruz. Herkesin bu lezzeti tatmasını tavsiye ediyorum." dedi.

Müşterilerden Haşim Elkaan ise Diyarbakır'dan şehir dışına çıktıklarında hediye olarak kadayıf götürdüklerini, bayram öncesinde de il dışında yaşayan akrabalarından kadayıf siparişi aldıklarını kaydetti.

Elkaan, "Kadayıf olmazsa olmazlarımızdandır. Bayram öncesi alışverişe geldik, tatlılarımızı aldık. Kadayıfımızı alıyoruz, bayram ziyaretlerini yapıyoruz." diye konuştu.

Kadayıfın yapılışı

Kepçe yardımıyla hamur makinesinin üst kısmına konan ve hemen altında ısıtılmış dönen silindirlerin üzerine tel tel akan ve kısa sürede yarı pişen hamur, daha sonra ustalar tarafından tahta yardımıyla eşit olarak kesiliyor.

Kesilen tel kadayıf, içerisine kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yana burularak tereyağı sürülen tepsiye yerleştiriliyor. Hazırlanan tepsilerdeki kadayıfın üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra ocaklarda ağır ateşte önce alt kısmı daha sonra da üst kısmı pişiriliyor.

Pişen kadayıfın üzerine şerbeti kepçeler yardımıyla dökülüp, tatlı dinlendiriliyor. Kızaran kadayıf, fıstık veya cevizle süslenerek satışa sunuluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER