Gündem

Kaçakçıların korkusu 'hayalet' limanlarda

Silah, mühimmat ve bomba gibi düzenekleri hızlı bir şekilde tespit eden ve araç dışından kontrol imkanı sunan "hayalet" olarak adlandırılan ZBV Back Scatter sistemi, limanlarda da kullanılacak. - Anadolu Ajansı

Kaçakçıların korkusu 'hayalet' limanlarda
17-11-2016 13:32

ANKARA-Mustafa Çalkaya

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, 2013 yılından beri gümrük sahalarında kullanılan ZBV Back Scatter sistemi, bu yıl yapılan alımlarla öncelikle Güneydoğu'daki sınır kapılarında daha etkin kullanılmaya başlandı.

Özellikle kara sınır kapılarında tır kuyruklarında ön analiz için kullanılan Back Scatter, artık limanlarda da bulundurulacak. Bu sebeple gelecek yıl 5 Back Scatter tarama sistemi daha alınacak. Yeni alınacak sistemlerle birlikte "Kap-Kaç" (Rip-Off) yöntemi ile konteynerlerin boşluklarına veya yüklerinin üzerine bırakılan kokain gibi uyuşturucular, konteyner x-ray sahasına gitmeden tespit edilebilecek.

Ülke güvenliğine katkıda bulunuyor

"Hayalet" olarak bilinen ZBV Back Scatter, aracın içine monte edilmiş mobil X ışını muayene sistemi olarak tanımlanıyor. X ışını Back Scatter teknolojisi ile tek taraflı tarama yaparak emniyet ve güvenlik güçlerinin, kaçakçılık ve terörizm olaylarını kontrolünde bilgi edinmesini sağlıyor. Silah, mühimmat ve bomba gibi düzenekleri hızlı bir şekilde tespit eden sistem, ülke güvenliğine katkıda bulunuyor.

Sabit sistemlere göre çok daha hızlı olan sistem, araçların yan duvarlarında (kaporta içlerinde ve dorse duvarlarında) yer alan uyuşturucu ve patlayıcı maddelerle birlikte organik içerikli nesnelerin ve kaçak göçmenlerin tespitinde faydalı sonuçlar veriyor.

Yaklaşık 4,5 metreye kadar görüntüleme yapabilen Back Scatter, saha içinde şüphelenilen araçlar hareket halindeyken yanlarından geçerek organik içerikli maddelerin görüntülenmesine yardım ediyor. Sistem sayesinde 4 metre yüksekliğe kadar görüntüler alınabiliyor. Aynı anda 5 aracı tarayabilen sistem saatte 170 aracı tarama kapasitesine sahip.

ABD'de imal edilen sistemin kontrol konsolu ve monitörü, yüklendiği aracın sürücü kabini içerisinde yer alıyor. Bu sistemde araçlara nüfuz eden ışınların penetrasyon derecesi çok düşük olduğu için içerisinde insan bulunan araçları rahatlıkla tarayabiliyor. Kullanımı kolay olan sistem, tek personelle çalışabiliyor.


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER