Dünya

Johannesburg sokakları, jakaranda ağaçlarında baharın gelişiyle açan mor çiçeklerle kaplandı

Dünyanın en büyük orman alanına sahip şehirlerinden kabul edilen Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kenti, ilkbaharın gelişiyle açan jakaranda ağaçlarındaki çiçeklerin moruna büründü.

Johannesburg sokakları, jakaranda ağaçlarında baharın gelişiyle açan mor çiçeklerle kaplandı
23-10-2022 13:28
Johannesburg

Johannesburg, yaklaşık 8 milyonluk nüfusuyla ülkenin ticaret ve finans merkezi olma özelliği taşıyor. Bölgede altının keşfinin ardından 19. yüzyıl sonlarında kurulan Johannesburg, şehir planlamacılığı ve cadde peyzajlarıyla öne çıkıyor.

Yaklaşık 1700 metre yükseklikte çok geniş bir platonun üzerine kurulu Johannesburg, dünyanın en büyük orman alanına sahip şehirlerinden biri. Yerel halk tarafından "Joburg" ve "Jozi" isimleriyle de anılan bu şehrin sokaklarını, caddelerini ve bahçelerini milyonlarca ağaç donatıyor.

Güney Amerika kökenli jakaranda ağaçları ise günümüzde Johannesburg'daki en popüler ağaç türlerinden biri olarak biliniyor. Bu ağaç güney yarım kürede ilkbaharın başladığı eylül ve ekim aylarında kendine özgü mor renkli çiçekler açıyor.

Çoğunluğu şehrin banliyölerinde olmak üzere 70 binden fazla jakaranda ağacı bulunuyor. Cadde ve sokaklar, yolun her iki yanına dikilmiş jakaranda ağaçlarının, baharın gelişiyle açan mor çiçekleriyle kaplanıyor.

Jakaranda dikimi 2001'den bu yana yasak

Johannesburg'un ve Afrika'nın en önde gelen akademik kurumlarından Witwatersrand Üniversitesinin Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Araştırmaları Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jennifer Fitchett, AA muhabirine, bu büyük orman alanına sahip şehirde 10 milyondan fazla ağaç bulunduğunu belirtti.

Fitchett'e göre, kurulduğu günden bu yana ağaçlandırılmış şehir, sürekli olarak büyümeye devam ediyor. Şehirdeki evlerin önemli kısmının bahçeli olması da bu duruma katkı sağlıyor.

Johannesburg'da 20. yüzyıl başlarından itibaren sokak ve caddelere süs amaçlı dikilen Güney Amerika kökenli jakaranda ağacının 2001 yılında istilacı bir tür olarak sınıflandırıldığını ve dikiminin yasaklandığını ifade eden Fitchett, bu ağaçların çok miktarda su tükettiğine dikkati çekti.

İklim değişikliği jakarandaları da etkiliyor

Fitchett, jakarandaların çiçek açma tarihlerinin her 10 yılda ortalama 2,1 gün değiştiğini belirterek, "Bu durum, en yüksek çiçeklenme tarihlerini kasım ayının ortasından eylül ayının sonlarına kaydırdı." dedi.

Fitchett, bunun iklim değişikliği ile ilgili olduğunu ifade etti.

Johannesburg'un önde gelen banliyölerinden Rosebank'ta jakarandalar bu yıl ekim ayının ilk haftası itibarıyla açtı. Ay ortasından itibaren jakaranda çiçeğinin moruna çalan manzara, ekim ayının 3. hafta sonu itibarıyla en görkemli halini yansıtıyor.

Jakaranda ağaçlarıyla meşhur Johannesburg semtleri

Rosebank, Saxonwold, Westcliff, Waverly, Northcliff, Houghton ve Parkwood, şehrin jakaranda ağaçlarıyla ünlü semtlerinden bazıları. Çoğunluğu zengin banliyöleri olan bu semtler, şehrin geneline göre daha güvenli yerler.

Sanatçı semti olarak bilinen ve güvenlik sorunlarının bulunduğu Melville semti ise birçok caddesinde etkileyici jakaranda manzaralarını cömertçe sunuyor. Buradaki 7. Cadde de şehrin en gözde eğlence mekanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Suç oranlarının yüksek olduğu Johannesburg'u ziyaret edenlere, mümkün olduğunca araçla yolculuk yapmaları, yaya olarak en az 2-3 kişilik gruplar halinde hareket etmeleri, telefon ve kameralarını teşhirden kaçınmaları ve çantalarına daima sahip çıkmaları tavsiye ediliyor.

Fotoğraf meraklılarının jakaranda ağaçlarıyla donatılmış caddelerde boy gösterdiği bugünlerde, kent sakinleri bu büyülü atmosferin tadını çoğunlukla arabalarından çıkarıyor.








Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER