İnsan&Hayat

Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Yapılır?
21-06-2023 11:12

Jinekomasti, erkeklerde görülen büyümüş meme dokusuyla karakterize ve sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilen jinekomasti temelde kişinin fiziksel sağlığı açısından sakıncalı bir duruma neden olmaz. Diğer yandan jinekomasti sorununun neden olduğu öz güven kaybına bağlı olarak psikolojik ve sosyal sorunlar yaşayan erkeklerin sayısı son derece fazladır. Bu tür sorunları ortadan kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemleri arasında jinekomasti ilk sırada yer alır. Siz de jinekomasti sorunundan şikayetçiyseniz Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçerek randevunuzu alabilir, arzu ettiğiniz görünümü ve öz güveninizi geri kazanabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre jinekomasti ve kişinin vücudundaki hormonal dengesizlik arasında güçlü bir ilişki vardır. Çok az testosteronu, çok fazla östrojeni ya da her iki birden olan kişiler jinekomasti ameliyatı için en uygun adaylar olarak kabul edilirler. Çünkü bu dengesizlik erkeklerde dişi ikincil cinsiyet özeliklerinin ortaya çıkması riskini artırır. Bu riskin tespit edilmesi amacıyla kan testleri uygulanabilir.

Jinekomasti hastalığı uygulanan tıbbi tedavilerle çözümlenemezse jinekomasti ameliyatı yapılması gündeme gelebilir. Bazı hastalarda düzenli diyet ve egzersizle kilo kaybının sağlanması ve hormon tedavisiyle sorunun giderilmesi mümkün olabilir. Alkol, uyuşturucu ya da steroid kullanımından kaynaklanan bir jinekomasti sorunu varsa bu etkenlerin ortadan kaldırılması jinekomasti sorununu çözümleyebilir. Bu yöntemler başarısız olur ya da jinekomasti sorununu çözümlemek için yetersiz olursa cerrahi prosedür uygulanması gerekliliği oluşabilir.

Jinekomasti ameliyatı yapılacak olan kişilerin genel sağlık durumunun iyi olması ve ameliyata engel bir sorununun olmaması gerekir. Kişinin ameliyat sonrası hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşamasına engel bir durumu varsa jinekomasti ameliyatı için uygun bir aday olarak kabul edilmez.

Jinekomasti Nedenleri 

Daha önce de bahsedildiği üzere jinekomastinin pek çok farklı nedeni vardır. Ergenlik dönemindeki erkekler östrojen hormonunun aşırı salgılanması sonucu geçici jinekomati sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Yenidoğan döneminde anne sütüyle çok fazla östrojen alınması da jinekomastiye neden olabilir. Alkol, uyuşturucu, sigara ve benzer zararlı alışkanlıklar içerikleri östrojen katkısından dolayı jinekomasti oluşumunu tetikleyebilirler. Kişinin mevcut hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi amacıyla kullandığı bazı ilaçlar jinekomasti oluşumunun nedenleri arasında sayılabilir. Kilo alma ve bunun sonucu oluşan yağlanma da erkeklerin meme çevresinde büyümeye sebep olabilir. Bu durum yalancı jinekomasti olarak adlandırılmakta olup sonuç olarak meme kadınsı bir görünüm alır.

Jinekomasti Türleri

Jinekomasti ameliyatı öncesinde hastanın memelerinin durumu değerlendirilir. Bazı durumlarda bu süreçte ultrason tetkikine de ihtiyaç duyulabilir. Ameliyattan önce fiziki muayene yapılır ve uygulanacak yöntem hasta özelinde belirlenir.

Birinci derece jinekomasti sorunu olan hastalarda yalnızca memede şişmanlama görülmekte olup sahte jinekomasti olarak adlandırılır. Daha fit bir görünüm elde edilmesini sağlamak için farklı prosedürlerden faydalanılması mümkündür. Meme ve çevresinde bulunan yağların alınması için liposuction yönteminden faydalanılması gündeme gelebilir.

Memedeki glandüler doku çeşitli nedenlere bağlı olarak olması gerekenden daha fazla büyürse ikinci derece jinekomasti sorunu ortaya çıkar. Ortaya çıkan kadınsı görünümün yanı sıra meme uçları ve memenin iç kısmı daha dik ve sert bir yapıya sahiptir. Yağ dokusu nedeniyle feminen bir görünüm oluşabilir.

Üçüncü derece jinekomasti sorununun çözümü ise jinekomasti ameliyatıdır. Memede genellikle sarkma görülen bu tür jinekomastide glandüler dokuya cerrahi olarak müdahale edilir. Jinekomasti ameliyatının uygulanacağı şekil hasta özelinde jinekomastinin tipine göre belirlenir. Bu kapsamda; liposuction ile jinekomasti, glandüler dokunun alınması ve liposuctionla jinekomasti veya meme küçültme ve liposuctionla jinekomasti prosedürleri uygulanabilir.

Liposuction Jinekomasti Tedavisi Dışında Farklı Amaçlarla Uygulanabilir

Kilo vermek isteyen kadınların ve erkeklerin forma girmesi ve arzu ettikleri görünüme sahip olması için sağlıklı bir beslenme ve düzenli bir egzersiz programı uygulaması gerekir. Diğer yandan bazı kişilerde, düzenli egzersiz ve diyetle giderilmesi mümkün olmayan inatçı yağ çekleri bulunur. Bu tür durumlarda bölgesel yağlanmayı gidermenin en etkili yöntemlerinden biri liposuctiondır. 

Göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, liposuction prosedürünün kilo verme amacıyla kullanılabilecek bir yöntem olmadığıdır. Kozmetik cerrahi prosedürü olan liposuction; hedef bölgedeki istenmeyen vücut yağlarını çeşitli yöntemlerde uzaklaştırır ve vücudun daha şekilli bir görünüm almasına yardımcı olur. Liposuction genellikle meme küçültme ve karın germe estetiği ameliyatı gibi farklı vücut şekillendirme prosedürleriyle kombine edilir.

Hedef bölgelerin büyüklüğüne ve çıkarılacak yağ dokusu miktarına bağlı olarak liposuction prosedürünün tamamlanma süresi 1 ila 3 saat arasında değişiklik gösterebilir. Prosedürün kapsamı hastanın iyileşme süresi, günlük hayata ve iş hayatına ne zaman geri dönebileceği gibi konularda belirleyici faktörlerden biridir. Hastaların liposuction prosedüründen sonra ortalama 4 ila 6 hafta boyunca yorucu aktivitelerde bulunmaması ve temas sporları yapmaması gerekir. Ancak her hastanın normal aktivitelerine başlama zamanı farklı olabileceğinden doktor onayı alınmalıdır. Liposuction uygulamasının sonuçları yaklaşık 6 ay sonunda belirginlik kazanır.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER