Tokyo
Yaşamını 2019'da yitiren Japon ressam Miyazawa'nın "Türkiye seyahatleri" sırasında resme döktüğü yaşam izlenimleri başkent Tokyo'da sergilendi.
Serginin küratörü tasarımcı Hoşino, ressam amcasının eserlerinin, Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) ziyarete açılmasının ardından Miyazawa'nın öyküsünü, sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği eserlerin tasnifini ve Türkiye'ye yönelik düşüncelerini AA muhabirine değerlendirdi.
Miyazawa'nın, Türkiye'yi anlatan eserlerini öncelikle skeç, karakalem çalışmaları olarak hazırladığını kaydeden Hoşino, amcasının seyahatlerinde insanların etrafına "acaba ne çiziyor diye merak edip toplandığını" aktardı.
İtalya'dan Afganistan'a pek çok ülke gezen Miyazawa'da en çok etki bırakan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Hoşino, "Türkiye'den eser çıkartması gerek kariyerinde gerek karakterinde büyük izler bıraktı." dedi.
Türkiye'de Miyazawa'nın günlük hayatının detaylarını gözlemleme fırsatı elde ettiğini söyleyen Hoşino, "Kimi zaman çocuklar kimi zaman anneler kimi zaman mahallenin delikanlıları toplanırmış. Bazen tatlı atışmalar da yaşanıyormuş." ifadelerini kullandı.
İnce belli bardakta Türk çayı
Kendisi ortaokul öğrencisiyken amcasının ilk kez Türkiye'ye gidip geldiğini dile getiren Hoşino, "Miyazawa amcam ilk Türkiye'ye gidip geldiğinde, evde ilk işi slayt makinası kurup, herkesi oturtup, çektiği fotoğrafları aileye göstermek olmuştu." dedi.
Amcasının, maceralarını, slaytları gösterirken "Burada şöyle oldu, bu fotoğrafta şuradaydık" diye detaylı ve heyecanlı bir şekilde anlattığını hatırladığını belirten Hoşino, "slaytlı anlatımın, izleyenlerin içine işlediğini" söyledi.
Güzel Sanatlar Üniversitesini seçmeden önce danışmak için amcasının evine gittiğini kaydeden Hoşino, her misafirliğe gidişinde Miyazawa'nın, Türkiye'den aldığı çayı ince belli bardaklarla ikram ettiğini anlattı.
Masalların içinde bir ülke
Slaytların ve hikayelerin "amcasının filtresinde eğlenceli hale geldiğini ve aklında yer ettiğini" dile getiren Hoşino, "Amcamın bana anlattığı, masalların içinden çıkmış gibi bir ülkeydi. Şu anda da politik gücüyle, uluslararası ilişkilerdeki durumuyla daha farklı bir konumda." dedi.
Hoşino, fırsat bulunca Türkiye'yi gezmek istediğini belirterek amcasının gezdiği yerlere gitmek, o yerlerin nasıl değiştiğini görmek ve Türkiye'de gözlemlediği yerlerde eserler üretmek istediğini anlattı.
Türkiye'nin birçok bölgesini yansıtan ve günümüze kalan eserlerin, Miyazawa ve eşinin vefatının akabinde "gün yüzü görmesi" için bir süre düşündüğünü kaydeden Hoşino, eserlerin hibe edilmesi konusunu bir süre değerlendirdiğini söyledi.
Hak ettiği değeri gördü
Hoşino, "Bizim elimizde de dursa, biz ölünce bu eserler bir şekilde ayrı gayrı başka yerlere gider, yok olur, kaybolurlar. Eserlerin ayrılması, düzenlenmesi, listelenmesi bana düştü. Düşündüğümüzde, Japonya'da bu eserleri en güzel koruyup sahip çıkabilecek, Türk Büyükelçiliği diye düşündük." dedi.
Miyazawa'nın daha önce hazırladığı eser kataloğuyla Türk Büyükelçiliğine başvurduğunu kaydeden Hoşino, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen'in takdiriyle, eserleri Büyükelçiliğe bağışladıklarını söyledi.
Hibe edilmesi sonrasında, eserlerin, YEE Tokyo'da sergilenmesinden büyük heyecan duyduğunu dile getiren Hoşino, sahip çıkılması ve hak ettiği değeri görebilmeleri için insanların önüne sunulabilmesinin kendisini derinden etkilediğini belirtti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com