Kültür Sanat

Japon kültürüne 'turkuaz' dokunuş

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna, Japonya'da üretilen ve sergilenen Japon-Türk kültür sentezi eserlerle adeta Japon kültürünü "turkuvaz rengine boyadıklarını" söyledi.

Japon kültürüne 'turkuaz' dokunuş
02-11-2016 16:27

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Hüseyin Tuna, Tokyo Yunus Emre Enstitüsü'nün proje ve faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türk kültürünün renklerini Japon kültürüne kattıklarını dile getiren Tuna, gerçekleştirdikleri her etkinlik ve faaliyetin, Türk ve Japon toplumlarının yakınlaşmasına olumlu katkılar sağladığını belirtti.

Tokyo'nun, dünya kültürlerini içinde barındıran çok önemli bir kültür merkezi olduğunu ifade eden Tuna, birçok devletin çok büyük paralar harcayarak Japon toplumuna kültürel yatırımlar yaptığını söyledi. Tuna, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz onların daha keşfetmediği ve daha kalıcı olduğuna inandığımız bir yolda ilerliyoruz. Kadim tarihi olan Anadolu'nun kültür sentezini örnek alarak, Japon sanatçılarının, Türk ve Japon kültür sentezi eserler üretmesini destekliyoruz. Japon iş birliği ortaklarımızın bu etkinleri organize etmesini ve Japon toplumuna sunmasını sağlıyoruz. Türk kültürünün gittiği her coğrafyada, atalarımızın, Horasan erenlerinin, Bektaşilerin, Mevlana ve Yunus Emrelerin hoşgörüyle sevgiyle yerel halkları kucaklayan, birleştiren yaklaşımını örnek alıp uygulamaya çalışıyoruz."

Tuna, kalıcı olmak için Japonya'daki birçok kamu kurumuyla iş birliği içinde, Japon sanatçılarının da katılımıyla kültür sentezi etkinlikler düzenlediklerini aktardı.

Tuna, Yunus Emre Enstitüsü'nün Japonya'daki faaliyetlerine ilişkin, "Burada 'Türkler geldi, kültürlerini tanıtıyor.' yerine, alanlarında saygın Japon dostlarımız, Japon-Türk kültür sentezi eserleri üretiyor, bu eserleri Japon kuruluşları sergiliyor. Harika Japon kültürünü biraz da turkuaz rengiyle boyuyoruz." ifadesini kullandı.

Japon üniversitesinde Türk müziği dersi verilecek

Japonya'da dünya çapında saygınlığa sahip üniversiteler olduğuna işaret eden Tuna, birçok üniversiteyle iş birliği protokolü imzaladıklarını, altı üniversitede, Türkçe, tarih ve Türk sanat tarihi dersleri verildiğini belirtti.

Tuna, Tokyo ve Osaka Yabancı Diller Üniversitesinde Türk Dili Bölümü açıldığını, Japonya'nın en saygın üniversitelerinden Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesinde, 2017 ocak ayından itibaren Türk müziği makam ve enstrüman dersleri verileceğini bildirdi.

Ünlü Japon modacılar Türk üniversitesiyle ortak defile düzenleyecek

Japonya'daki pek çok üniversitenin Türk üniversiteleriyle iş birliği yapmayı arzuladığını dile getiren Tuna, "Akademik köprü olmak için gayret gösteriyoruz. Dünyanın ilk üçünde yer alan, Kenzo, Kansai Yamamoto ve birçok ünlü modacıyı yetiştiren Tokyo Moda Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesiyle birlikte 2017 yılında, Japonya Moda Günleri için birlikte kreasyon ve defile hazırlıklarına başladı. İzmir Valiliği, İzka ve Ege İhracatçılar Birliği de bu konuda desteklerde bulunuyor." diye konuştu. 

Japonlara nazar boncuğu ve çini yapımı öğretilecek

Tuna, 59 Japon'un, alanında uzman eğitmenlerden ebru, tezhip, hat, minyatür ve iğne oyası öğrendiğini anlatarak, yeni yılda nazar boncuğu, cam yapımı, çini, kakma, tahta oymacılık ve metal işlemeciliği kurslarının açılacağını söyledi.

Japon halkı Suriyeliler konusunda bilinçlendirilecek

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde, Suriyeli sığınmacı çocuklar yararına çalışmalar yapılacağını bildiren Tuna, "Suriyeli göçmenler konusunda Japonya'da bilinçlendirme yapmayı planlıyoruz. Her sosyal sorumluluk projemize bir Japon ünlüyü davet ediyoruz. Bu sayede basın da oldukça ilgi gösteriyor." dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER