Siyaset

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kuraklığa maruz kalan illerin doğal afet bölgesi ilan edilmesini, kuraklık mağduru çiftçinin ise iş akdi feshedilmiş işçi gibi kabul edilerek 1 yıl süre ile asgari ücretten maaş verilmesi çağrısında bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin
02-06-2021 18:46
TBMM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüs salgını ve iklim değişikliğinin, bir kez daha tarımın, gıda güvenliğinin önemini ortaya çıkardığını dile getiren Akşener, tarımın stratejik önem taşıdığını, yanlış tarım politikalarının telafisinin olmadığını ifade etti.

Türkiye'de etkili olan kuraklığa değinen Akşener, kendisine ulaşan raporlara göre geçen hafta itibarıyla buğday için yüzde 17-18, arpa için yüzde 30, kırmızı mercimek için ise yüzde 60'lara varan rekolte kaybının beklendiğini öne sürdü.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, kuraklığın olumsuz etkilerine karşı önerilerini şöyle sıraladı:

"Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin. Kuraklık mağduru çiftçiyi, iş akdi feshedilmiş işçi gibi kabul edip 1 yıl süre ile asgari ücretten maaş verin. Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimizin borçlarını 2 yıl faizsiz erteleyin.

Kuraklık mağduru çiftçilerimizin, BAĞ-KUR primlerini 1 yıl boyunca karşılayın. Elektrikle hububat sulaması yapan çiftçilerimizin elektrik kullanım bedellerinde yüzde 50 indirim yapın.

Bir an önce güvenilir bir şekilde rekolte sonuçlarını açıklayın. Bu sonuçlar üzerinden arz ve talep planlaması yapın. Arz eksiğini iç tüketim ve un-makarna sanayi için ayrı ayrı değerlendirin. Ürününü satmak durumunda olan bütün üreticilerin ürünlerini alın, sezon sonunda 'fark fiyatı' uygulaması yapın.

Stokların önüne geçmek adına Toprak Mahsulleri Ofisinin daha aktif bir şekilde alıcı-satıcı pozisyonu almasını sağlayın. Lisanslı depoları denetleyin, gerekirse ürün alım miktarlarını sınırlandırın. İç piyasanın eksik arz açığını, temmuz-ağustos-eylül döneminde uluslararası piyasaları kontrol ederek karşılayın, iç piyasadaki arz-talep dengesini sağlayın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER