Eğitim

İTÜ mezunları KPSS’ye daha az giriyor

İTÜ Rektörü Karaca, son yıllarda İTÜ mezunlarından daha azının KPSS’ye girdiğini ifade ederek, "Üniversite mezunlarımızda memur olma zihniyeti yavaş yavaş değişiyor. Son 5 yıldır İTÜ mezunlarımız KPSS’ye daha az giriyor." dedi.

İTÜ mezunları KPSS’ye daha az giriyor
12-03-2018 20:27

İSTANBUL

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba’nın "start up’lar yeterince desteklenmiyor" açıklamasına katıldığını ifade ederek, Türkiye’nin tüm dikkatini girişimcilik ekosistemine vermesi gerektiğini söyledi.

Karaca, "Batılı veyahut da Uzak Doğulu firmaların sahipleri ve CEO’ları ne kadar start up’a yatırım yaptığıyla övünür. Bizim büyük şirketlerimizin CEO’ları da maalesef katıyla, yatıyla, servetiyle övünür. Bunu aşmalıyız. Bizim CEO’larımız da ne zaman kaç start up’a yatırım yaptığıyla övünürse İstanbul’un, Ankara’nın dünya girişimcilik ekosisteminde ilk 20’ye girdiğini göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ne yaptığın önemli, nereden geldiğin değil..."

Prof. Dr. Mehmet Karaca, Dünya Ekonomik Forumu’nun "Dünyanın En İnovatif Şehirleri" arasında İstanbul’un 62. sırada yer aldığını belirterek, dünyanın en inovatif kentlerinin Zürih, Stockholm, Kopenhag ve Amsterdam olduğunu söyledi. Karaca, "İstanbul 62. sırada ama bu İstanbul’un kaderi değil. İstanbul bir dünya şehri. Nitelikli inanları çekebilir, burada ciddi anlamda iş hacmi oluşabilir, girişimciler yetişebilir." dedi.

Meslek taassubunun Türkiye’nin ayağındaki büyük prangalardan biri olduğunu vurgulayan Karaca, "Elbette tıpçı için anatomi bilmek gerekiyor ama bir yerden sonra insanları özgür bırakmak lazım. İhtisaslaşma hala kıymetli bir yerde, kabul ama eskisi kadar önemli değil. Multidisipliner (çok branşlı) yaklaşımlar revaçta. Ne yaptığın önemli, nereden geldiğin değil." şeklinde konuştu.

"Son 5 yıldır İTÜ mezunlarımız KPSS’ye daha az giriyor... "

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, son yıllarda İTÜ mezunlarından daha azının KPSS’ye girdiğini ifade ederek, "Üniversite mezunlarımızda memur olma zihniyeti yavaş yavaş değişiyor. Son 5 yıldır İTÜ mezunlarımız KPSS’ye daha az giriyor ama ALES’e giriş yoğun, araştırmacı olmak için… ALES’in sayısal sonuçları sıralamasına göre de Türkiye’de İTÜ mezunları bir numara." dedi.

"Başarılı olacak firmaları ıskalamaktan korkuyoruz..."

Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ ARI Teknokent’in içinde, erken dönem fikirleri geliştiren "İTÜ Çekirdek" adlı kuluçka merkezi bulunduğunu hatırlatarak, İTÜ Çekirdek'in kurulduğu 2011 yılında 12 proje başvurusu aldığını, 2017 sonu itibarıyla bu sayının 11 bin 96’ya ulaştığını, 11 bin insanın fikri için "bize de merkezinizde yer verin" başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

Proje başvuruları arasında seçim yaparken zorlandıklarını dile getiren Karaca, "Mevcut durumda çok fazla başvuru geliyor. Seçici olmak zorundayız ama korkuyoruz. Başarılı olacak firmaları ıskalamaktan da korkuyoruz. Şu anda 40’ı aşkın sponsorumuz bulunuyor." dedi.

"3 bin 400 girişimciye 50 milyon lirayı aşan yatırım aldırabilmişiz..."

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan da erken aşama kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek’e en çok fikir sahiplerinin başvuru yaptığını bildirdi.

Merkezin kaslarının geliştiğini ifade eden Çolpan, şunları kaydetti:

"Elbette başvuruların tümüne dokunabilme şansımız yok. En çok gelecek vadedenlere odaklanıyoruz. Bugüne kadar desteklediğimiz start up sayısı bin 200’e ulaştı. 7 yılda desteklediğimiz bin 200 start up’ın founder (kurucu) sayısı 3 bin 400 civarında. Yani 3 bin 400 girişimciye dokunmuşuz ve daha da güzeli bunlara 50 milyon lirayı aşan yatırım aldırabilmişiz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER